EKSKLUZIVNI RAZGOVOR S ASTROFIZIČAROM

‘Mjesec je nastao udarom golemog asteroida u Zemlju. To bi nam se uskoro moglo ponovno dogoditi'

Mladi astrofizičar iz Srbije upravo je u uglednom magazinu objavio rad kojim je uspio dokazati revolucionarnu tezu

Mjesec je nastao od Zemlje prilikom njezina sudara s planetom Theia, nekoliko desetaka milijuna godina nakon nastanka Sunčeva sustava, tvrde u studiji objavljenoj u Scienceu, astrofizičari Matija Ćuk iz Instituta SETI i Sarah Stewart sa Sveučilišta Harvard. Njihova teorija, prezentirana ovih dana i na astronomskoj konferenciji u Nevadi, privukla je veliku pozornost medija diljem svijeta.

- To je nova verzija stare teorije o sudaru Zemlje s drugim planetom tijekom nastanka Sunčeva sustava. Ta je teorija postala popularna još sedamdesetih godina, a donedavno se smatralo da je Mjesec nastao od vanjskih dijelova toga drugog tijela - rekao mi je dr. Matija Ćuk u telefonskom razgovoru koji smo vodili u pauzi njegove konferencije.

Brža rotacija

U doba nastanka Mjeseca, dakle prije otprilike 4,5 milijardi godina, Zemljina rotacija je bila mnogo brža i dan je trajao svega 2,3 sata. S tolikom brzinom vrtnje, sudar s planetom Theia mogao je lansirati dovoljno materijala da se formira Mjesec.

- Prema našoj teoriji, Mjesec je 90-postotno nastao od Zemljina materijala, a samo mali dio potječe od drugoga planeta. To se slaže s mjerenjima izotopa u kamenju s Mjeseca koje je doneseno tijekom misija Apollo kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. Analizom tih uzoraka pokazano je da su njihovi izotopi slični izotopima u kamenju na Zemlji - pojasnio je Ćuk, istaknuvši kako je njegova i teorija Sarah Stewart dobro primljena među znanstvenicima.

Matija Ćuk (34) rođen je u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu. U Moskvi je završio srednju školu, a zatim je na Sveučilištu Beograd diplomirao astrofiziku. Doktorirao je na Sveučilištu Cornell, a zatim bio na postdoktoratu u Vancouveru i Harvardu, gdje je s kolegicom Stewart formulirao novu teoriju o postanku Mjeseca. Posljednjih godinu dana Matija Ćuk radi na Institutu SETI u Mountain Viewu u Kaliforniji. Riječ je neprofitnoj instituciji, utemeljenoj 1984. godine, s ciljem potrage za izvanzemaljskim životom.

- Došao sam na SETI dijelom iz obiteljskih razloga. Naime, moja supruga, koja je Indijka, predaje političke znanosti na Sveučilištu California u San Joseu, što je blizu SETI-ja. No, ne bave se svi u institutu potragom za izvanzemaljcima, nego dio nas ima i “konvencionalne” projekte koji nemaju mnogo veze s E.T. -jem. Sustav financiranja u SAD-u je takav da se ljudi prijavljuju za projekte, a onda povjerenstva odlučuju o tome dobivate li projekte ili ne. To je način na koji se gradi znanstvena karijera u Americi: nemate stalni posao, niti predajete na sveučilištu, nego se bavite istraživanjima, i to od projekta do projekta - istaknuo je Ćuk, koji je voditelj dva projekta.

Istraga asteroida

- Jedan projekt bavi se satelitima vanjskih planeta, poput Saturna. Također, zanima me i planet Haumea u Kuiperovom pojasu, području iza Neptuna - rekao je Ćuk.

Poznat po prstenu, Saturn se odlikuje velikim brojem satelita. - Saturn ima 60-tak satelita, neki su potvrđeni, a neki čekaju potvrdu otkrića. Na ovoj konferenciji ima dosta radova o njegovim satelitima Titanu i Enceladusu. Titan je najveći Saturnov satelit, svemirsko tijelo gotovo kao planet, ima atmosferu i neku vrstu geološke aktivnosti, ali očito i neku vrstu tekućine na površini. Titan ima zanimljivu kemiju pa je moguće da na njemu postoje i neki organski spojevi. No, prilično je hladan - pojasnio je Ćuk.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:58