ISPOVIJEST SINA NAJVEĆEG PLJAČKAŠA U POVIJESTI

‘Velika pljačka vlaka bila je prva cool i seksi pljačka. Ljudi su mislili da se moj otac bori protiv vlasti, a zapravo je samo bio pohlepan!’

U londonskom Mayfairu, tik uz Berkeley Square u kojem hedge fund menadžeri imaju urede a Bentley i Porsche prodajne salone, nalazi se pub Punch Bowl. Ni po čemu bitno drukčiji od susjednih pubova, među lokalnim stanovništvom uglavnom je poznat po vlasniku, slavnom filmskom redatelju Guyu Ritchieju. Obožavatelji slavnog Britanca i njegove bivše supruge Madonne prepoznat će njegov interijer jer je prikazan u dokumentarnom filmu “I am going to tell you a secret” u sceni u kojoj Madonna sa svojim suprugom Ritchiejem provodi večer u lokalnom pubu.

Vremešna pljačka vlaka

No, malo tko zna da je Ritchie kupio jedan od najstarijih pubova u kvartu zato što je nekoć pripadao jednom od pljačkaša iz velike pljačke vlaka koju redatelj, zaljubljenik u krimi-priče, smatra najbolje odrađenom u povijesti. Vremešna velika pljačka vlaka, koja ove godine obilježava pedeseti rođendan, posljednji je put bila u fokusu javnosti kad je Ronny Biggs, jedan od dvojice koji su osmislili pljačku, pušten iz zatvora zbog lošeg zdravstvenog stanja. Ovaj tjedan, u 81. godini, umro je drugi član slavnoga dvojca, Bruce Reynolds.

Kad sam nedavno ugovarala razgovor s Nickom Reynoldsom, umjetnikom i glazbenikom sastava Alabama 3, lokacija koju je odabrao bila je logična - Punch Bowl s početka priče. Nick Reynolds toga je dana bio uznemiren zbog inzistiranja britanskog pravosudnog sustava da njegova oca i Ronnyja Biggsa etiketira kao zločince.

Glamurozni pljačkaši

“Bez obzira iznos ukradena novca treba imati na umu da pritom nije stradala nijedna osoba. Dovoljno su godina odgovarali za ono što su učinili, zašto ih ne puste da ostare dostojanstveno?! Oni nisu zločinci, nego pljačkaši. I to vrlo glamurozni pljačkaši koji su inspirirali brojne knjige i filmove”, rekao je 50-godišnji Reynolds čiji glazbeni sastav Alabama 3 potpisuje najavnu pjesmu hit serije “Sopranosi”.

Nakon što nam je potvrdio da je u četvrtak, u ranim jutarnjim satima u snu preminuo njegov otac, Nick Reynolds, koji se posljednjih dana brinuo o njemu, bio je previše potresen za razgovor. Istoga dana Ronny Biggs je rekao tabloidu The Sun: “Bruce je bio istinski prijatelj, u dobru i u zlu. Bruce me nagovorio na avanturu koja je zauvijek promijenila moj život i kada sam se vratio u Britaniju Bruce mi je najviše pomogao. Ponosan sam što mi je bio prijatelj. Bio je dobar čovjek. Već mi nedostaje”, izjavio je Biggs.

U kolovozu 1963. poštanski vlak na putu iz Glasgowa u London zaustavio se na crvenom semaforu u engleskoj pokrajini Buckinghamshire. Samo nekoliko trenutaka kasnije, onesvijestivši vozača udarcem u glavu, petnaest pljačkaša sakrivenih ispod kaciga i skijaških maski iz vlaka je iznijelo 2,6 milijuna funti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:11