ISPOVIJEST ATEISTIČKOG SVEĆENIKA

‘Više ne vjerujem u Boga. Da nemam dugove, davno bih dao otkaz u Crkvi’

Nisam planirao postati ateist. Nisam čak niti želio postati ateist. Jednostavno nisam imao izbora ako sam želio biti pošten prema sebi - priznao je Jack (50). Njegovo priznanje ne bi bilo nimalo šokantno da Jack nije svećenik Južnjačkih baptista, najveće baptističkedenominacije koja u Americi ima 16 milijuna sljedbenika.Kao dječak, Jack nije poznavao temeljne postavke kršćanstva niti je o Božiću razmišljao kao o kršćanskom blagdanu. U crkvu je počeo ići u gimnaziji, i to na nagovor kolege.

Treba platiti kredit

- Privukao me govor ljubavi. Rekao sam sebi: O.K. Idem prema tome. Želim to istražiti - prisjetio se Jack koji je zatim stekao diplomu iz religije na liberalnom baptističkom koledžu te poslije magistrirao crkvenu glazbu.Putujući s kazališnom skupinom diljem SAD-a, upoznao je svoju buduću suprugu,vrlo gorljivu kršćanku.Vjenčali su se i Jack je postao baptistički svećenik.On i njegova žena bili su vrlo snažno uključeni u crkveni život. No,prije deset godina Jack je odlučio vrlo pažljivo iščitati Bibliju kako bi još više učvrstio svoju vjeru.Međutim,to je imalo sasvim suprotan učinak.

- Zanimanje za kršćanstvo dovelo me do točke da ne vjerujem u Boga...Upravo sam te jeseni počeo sebi naglas govoriti: Ja više ne vjerujem u Boga - objasnio je Jack koji već dugo razmišlja o tome da napusti Crkvu ako nađe način kako će izdržavati obitelj i otplatiti dugove.

- Kada bi mi netko rekao: ‘Evo, ovdje je 200.000 dolara’, dao bih otkaz ovaj tjedan - ispričao je Jack dr. Lindi LaScoli, psihoterapeutkinji, socijalnoj radnici i donedavnoj vjernici. Jack je jedan od pet američkih protestantskih propovjednika koji su postali nevjernici i pristali su sudjelovati u pilot-istraživanju o svećenicima ateistima objavljeno u časopisu Evolutionary Psychology i na webu Washington Posta .

Istraživanje je pokrenuo Daniel Dennett (68),profesor filozofije na sveučilištu Tufts i autor 13 knjiga. Dennett je i jedan od najeksponiranijih svjetskih ateista te autor bestselera “Kraj čarolije” u kojemu religiju tretira kao prirodnu pojavu koja je nastala kao rezultat evolucije ljudskog mozga.

Gubitak vjere

- Dok sam radio na knjizi ‘Kraj čarolije’, putovao sam Amerikom kako bih intervjuirao duboko religiozne ljude,uključujući i svećenike. No, osupnulo me kad su mi mnogi od tih ljudi,u velikom povjerenju, priznali da ne vjeruju u Boga - ispričao je Dennett koji se u jednom eseju bavio i fenomenom gubitka vjere Majke Tereze. Zatim je odlučio provesti istraživanje o svećenicima ateistima.Iako se javilo više kandidata, na kraju je na javnu objavu razgovora,koje je u strogoj tajnosti vodila Linda LaScola, pristalo samo pet svećenika čiji je identitet izmijenjen. Dvojba svakog od svećenika nevjernika, smatra Dennett, slična je dvojbi homoseksualca koji razmišlja o “coming outu”.

- Moja supruga ne treba baš sada doznati istinu. To neće pomoći nikome od nas. Kad osjetim da je pravo vrijeme, razgovarat ću s njom. - rekao je Adam (43), svećenik u Kristovoj crkvi u Južnoj Karolini, kojega je strast za čitanjem knjiga odvela na ateistički put.

- Knjiga koja mi je zarobila um i sve preokrenula naopako jest Hitchensov ‘Bog nije velik’ . To je bilo šokantano - ispričao je Adam. Biblija je samo priča - Ne osjećam se licemjerom. Osjećam se vrlo autentičnim i vrlo kredibilnim kada nedjeljom propovijedam svojim ljudima - rekao je Wes (42), pastor u liberalnoj Metodističkoj crkvi, koji je počeo sumnjati u Boga na koledžu kada je spoznao da Adam i Eva nisu bili stvarni ljudi.

- Šalim se da sam u to vrijeme izmolio moj put prema ateizmu. Jer,u tim ranim danima hrvao sam se s Bogom moleći - istaknuo je. - Svoga sina učim da su priče iz Biblije samo priče - dodao je Wes koji smatra da mnogi svećenici prihvaćaju vjerovanja metaforički. - Ne prihvaćam da je Marija začela po Duhu svetom. Odbijam Isusovo božanstvo, ali nisam sam - objasnio je Darryl (36), prezbiterijanski pastor koji ima suprugu i troje djece.Za svećenički poziv se odlučio u mladosti kad mu je prijatelj ubijen u terorističkom napadu tijekom ljetovanja u inozemstvu.Tada su mu na um padale suicidalne misli.

- Bez obzira na to ima li Boga ili ne, izabrao sam živjeti kao da ga ima. Nisam imao alternativu jer se nisam želio ubiti.Alternativa je bila beznađe - rekao je Darryl koji, poput Jacka i Adama, često razmišlja o tome da ostavi Crkvu, ali to ne može učiniti dok ne osigura sigurnu egzistenciju svojoj obitelji. Iz Crkve u penziju Ostati u Crkvi ili je napustiti za Ricka, koji je svećenik Ujedinjene Kristove crkve, više nije dvojba. Jer, Rick ima 72 godine i prima punu crkvenu mirovinu, a svaki mjesec dobiva i naknadu jer kao svećenik dio vremena radi u kampusu jednog poznatog sveučilišta. Rick je odrastao u obitelji koja nije bila osobito religiozna. Na koledžu je postao agnostik i vjerojatno bi postao pravnik da se nije dogodio Korejski rat. Kako ne bi otišao u rat, izabrao je sjemenište. No, istinski je želio naučiti više o kršćanstvu.

- Nisam vjerovao u Boga, ali sam mislio da ću biti jednu godinu u sjemeništu i raspravljati s najboljim teolozima - prisjetio se Rick koji je odabrao Ujedinjenu Kristovu crkvu jer nema doktrinu prisile, pruža “mnogo slobode da vjeruješ ono što želiš vjerovati” te je aktivna u borbi za socijalnu pravdu i ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:30