KOLAPS TRŽIŠTA

20 tisuća stanova nema kupca

Tražene cijene nekretnina u Zagrebu u veljači su, usred krize, bile za 0,5 posto više u odnosu na siječanj. Prodaja je pala na svim razinama, pa i u onom luksuznijem segmentu. Čak i oni koji imaju novac više ne kupuju nekretnine zbog investicije ili luksuza nego samo ako moraju riješiti stambeno pitanje, upozoravaju agenti.
Zagreb, 230808.Reportaza o stanovima koje se u zadnje vrijeme lose prodaju.Laniste.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Tržište nekretnina gotovo je u potpunosti stalo, potvrđuju u zagrebačkim agencijama za nekretnine. Riječ je o pravoj igri živaca: prodavatelji ne žele znatnije spustiti cijene, banke teže nego ikad odobravaju nove stambene kredite i tek neznatno snižavaju kamate, a kupci sada znaju što žele pa su postali izbirljivi kada su u pitanju lokacija i kvaliteta. Loša je vijest da stručnjaci očekuju značajniji oporavak tržišta tek 2012. godine.

Jadran jeftiniji za 2,9 posto

- Tržište u Zagrebu je doista stalo. U krizi je došlo do određenog pada cijena jer je tržište puno neprodanih nekretnina, ali taj pad još nije dovoljan. Činjenica je da cijene mogu spuštati samo investitori koji su financirali projekte bez kredita. Oni imaju šanse prodati svoje stanove i još zaraditi - rekla je Ana-Marija Veljić, direktorica agencije za nekretnine Ozana.

I redovna mjesečna analiza portala CentarNekretnina o traženim cijenama nekretnina potvrđuje ono što rijetki kupci koji su odlučili kupiti stan već mjesecima doživljavaju na tržištu: tražene cijene i dalje su visoke. Naime, tražene cijene nekretnina u veljači su u Zagrebu bile 0,5 posto više u odnosu na siječanj, a na godišnjoj razini manje su 4,1 posto. Prosječna tražena cijena zagrebačkog stana trenutačno iznosi 1873 eura po kvadratu. Prosječna tražena cijena nekretnina na Jadranu na godišnjoj je razini niža za neznatnih 2,9 posto, a za cijelu Hrvatsku godišnji pad u prosjeku je samo 3,6 posto. Rijetki prodavatelji koji pronađu kupce, uspiju prodati samo kvalitetne stanove na kvalitetnim lokalcijama. Procjenjuje se da pregovori u snižavanju cijene pritom uglavnom dođu do najviše 20 posto traženog iznosa.





Strah od kupnje

- Cijene nekretnina neće formirati tržište, odnosno neće padati u uvjetima smanjene potražnje, nego će biti umjetno zadržane na trenutačnim razinama. Rast volumena trgovanja na tržištu nekretnina dogodit će se s nekoliko mjeseci odmaka kada se zaustavi rast nezaposlenosti, BDP ostvari rast nekoliko kvartala zaredom, a rekordna se nelikvidnost počne smanjivati. U uvjetima pozitivnoga gospodarskog ozračja rast će i tržište nekretnina - procjenjuje voditelj CentarNekretnina, Domenico Devescovi.

Kriza je tržište nekretnina pogodila još 2008. godine. Dio kupaca je zbog objektivnih okolnosti - otkaza, smanjenja plaće ili nemogućnosti dobivanja kredita - odustao od kupnje nekretnine. Oni, pak, koji bi realno mogli kupiti nekretninu, ne idu u takvu investiciju iz straha.

- Prodaja je pala na svim razinama, pa i u onom luksuznijem segmentu. Čak i oni koji imaju novac više ne kupuju nekretnine zbog investicije ili luksuza, nego samo kada žele riješiti stambeno pitanje. Novi kupci pojavit će se tek kada se popravi ekonomska situacija. No, već se promijenila situacija na tržištu jer se više ne trguje nekretninama zbog velike zarade, nego se ipak spuštamo prema realnim vrijednostima - zaključuje Ana-Marija Veljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:53