'TRAGIČNA POGREŠKA'

Američka vojska ukorima kaznila 16 vojnika zbog bombardiranja bolnice i smrt 42 civila?!

Ilustracija
 REUTERS

Američka vojska objavit će u petak kako je poduzela stegovne mjere protiv 16 pripadnika oružanih snaga zbog smrtonosnog zračnog udara 3. listopada u Afganistanu u kojem je uništena bolnica koju je vodila međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica, rekli su Reutersu američki dužnosnici.

Objava nesudskih kazna dogodit će se tijekom objave zaključaka američke vojne istrage o tom incidentu u kojem će se općenito zaključiti da je udar bio tragična pogreška, rekli su dužnosnici govoreći pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Ti nalazi su u skladu s rezultatima preliminarne istrage koje je američka vojska objavila u studenom kada su zapovjednici istaknuli da američke snage nisu namjerno ciljali bolnicu u gradu Kunduzu kada su u napadu ubijene 42 osobe, liječnici, medicinsko osoblje i pacijenti. Američka vojska je objavila kako je napad bio pogreška te da je mislila da napada talibane.

General John Campbell, tadašnji zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu naveo je da je niz pogrešaka dovelo do toga da su američke snage ciljale bolnicu koja je bila popisu objekata koji nisu mogli biti ciljevi.

Nesudska kazne uključuju pisma ukora koji može značiti kraj karijere za pripadnika oružanih snaga.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:22