SVJETSKI EKSKLUZIV

Anthony Hopkins kupio je kuću u Istri! Uživa u luksuznoj vili od 400 kvadrata kod Grožnjana

Oscarovac s obitelji odmara u vili koju je sagradio Nijemac Andreas Dussmann, koji ne želi otkriti njenu točnu lokaciju

Luksuzno i rustikalno u Istri već neko vrijeme idu ruku pod ruku, a rezultati tog spoja variraju od nametljivog kiča do kvalitetnih i maštovitih arhitektonskih rješenja koja se uklapaju u okoliš.

Njemački građevinski poduzetnik Andreas Dussmann, naturalizirani Istranin, izabrao je ovu prihvatljiviju kategoriju. Njegove su rustikalne luksuzne vile koje gradi u unutrašnjosti Istre 2006., 2007. i 2009. godine osvajale prestižnu International Property Award, najveću svjetsku nagradu za kuće za odmor. Treba uzeti u obzir da su ovdje u konkurenciji vile na potezu od Filipina preko Španjolske do Južne Amerike.

Kupci Dussmanovih kuća uglavnom su europski dobrostojeći šminkeri, engleski, njemački, francuski ili norveški bankari, odvjetnici i poduzetnici koji u Istri doista prepoznaju onu malu Toskanu što je omiljena fraza domaćih turističkih PR-ovaca.

Hopkins u Istri

Među vlasnicima Dussmannovih vila je i fondacija čiji je dioničar oskarovac Sir Anthony Hopkins. Njegova obitelj ovdje dolazi na odmor, u okolicu Grožnjana, no Dussmann čuva privatnost i ne želi otkriti točnu lokaciju.

Klijenti su sličan tip ljudi. Žive u velikim gradovima i iz njih povremeno moraju pobjeći. Za razliku od Toskane i Provanse, Istra je još neiskvarena. Nije preizgrađena, a ima sve što treba, pejzaže, odličnu hranu i vina, ali bez prekrcanih turističkih autobusa kao u spomenutim francuskim i talijanskim pokrajinama. Osim toga, od njih je 30 do 50 posto jeftinija. More je vrlo blizu unutrašnjosti. Naši klijenti ovdje pronalaze mir koji im kod kuće nedostaje. Trenutno Istri, doduše, nedostaje sadržaja kao što su male trgovine i butici, kao i golf-tereni bez kojih se danas teško može zamisliti ova vrsta turizma, ali to će se, vjerujem, s vremenom promijeniti - priča Dussmann, koji je u posljednjih osam godina, koliko živi u Istri, napravio i prodao 20-ak luksuznih vila.

Zasluge za uspjeh treba ravnomjerno pripisati i Dussmannovu stalnom arhitektu, Puljaninu Deanu Petehu, koji je projektirao sve vile kombinirajući tradicionalne materijale kod eksterijera - kamen, drvene grede, grilje - s modernim luksuzom interijera koji se stvara prema željama klijenata.

Uhodana gradnja

Rustikalno se zaziva samo izgledom, a luksuz, s druge strane, nije nametljiv. Golemi prozori koji u objekte puštaju puno svjetlosti nešto su sasvim različito od malenih prozorčića na nekadašnjim istarskim seoskim kućicama. To je, primjerice, prednost u odnosu na obnovljene stare kuće kod kojih se moraju zadržati postojeći gabariti. No, projektanti su pazili da nijedan detalj ne oskvrne okoliš, tako da su se vile prirodnije uklopile u cjeline od kuća zidanih u vrijeme socijalizma. Pazilo se da ništa ne bude predimenzionirano. Površina objekata se kreće od 200 do 400 četvornih metara, a cijena je, u prosjeku, 3000 eura po četvornom metru plus PDV. Uz pojedine vile idu i veće ili manje zemljište, vinograd ili bazen po želji, tako da u globalu cijene variraju od 400 tisuća eura do milijun i pol.

Svaki Dussmannov projekt prati uigran tim lokalnih građevinara i jedan Varaždinac koji je specijaliziran za kamen.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:19