NASELJE NA ISTOKU GRADA

BANDIĆEV PLAN ZA SOPNICU JELKOVEC ‘Prazni stanovi ne idu u prodaju. Iznajmit ćemo ih za 200 eura mladim obiteljima'

Od 2009. do danas prazni stanovi u Sopnici Jelkovec stvorili su 22 milijuna kuna dodatnih troškova, sada napokon kreće njihova eksploatacija

Prije četiri godine sve je bilo gotovo. Stambeni kompleks u naselju Sopnica Jelkovec sagrađen je, a investicija vrijedna dvije milijarde kuna trebala je pomoći u zbrinjavanju socijalnih slučajeva. I, naravno, početi generirati nove prihode.

- Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pobjeda za izvođače radova, za kooperante, za agencije i banke, za Holding. Hvala svima, ali najviše hvala vama stanarima, koji ste čekali i bili strpljivi jer došao je dan koji ste svi dugo očekivali. Prvi put u povijesti Hrvatske gotovo da smo riješili problem stanovanja većine naših sugrađana koji se nisu snašli u tržišnoj utrci. Zbog toga sam sretan, uzbuđen i ponosan - rekao je u travnju 2009. godine gradonačelnik Milan Bandić.

Od ukupno 2713 stanova, 1448 bilo je za potrebe Grada, koji će ih dati u najam po povlaštenim cijenama, a preostalih 1265 namijenit će se tržištu.

Enormni gubitci

Četiri godine kasnije točno 579 stanova namijenjenih tržištu još je prazno. Pobjedu, čini se, tek treba izvojevati.

Kriza je učinila svoje, a napeti odnosi na relaciji Zagrebački holding - Grad Zagreb u proteklim godinama dodatno su otežavali rješavanje problema mrtvog kapitala. On ne samo da predstavlja neiskorištenih pola milijarde kuna, što je procjena vrijednosti praznih stanova, nego godinama generira enormne gubitke.

Prema saznanjima Nedjeljnog, od 2009. do danas prazni stanovi u naselju Sopnica Jelkovec stvorili su 22 milijuna kuna dodatnih troškova. Iz svojih džepova, platili su to svi Zagrepčani.

Propale akcije

Svake godine, naime, 5,5 milijuna kuna odlazi samo na njihovo održavanje. Troškovi zaštitarskih službi koji čuvaju te prazne stanove i povremeno ih provjetravaju iznosi 3,2 milijuna kuna na godinu. Režijske troškove - struju, vodu i plin - plaćamo dodatnih milijun kuna, dok se za pričuvu izdvaja još 1,3 milijuna kuna.

Svaki pokušaj prodaje tih stanova bio je pucanj u prazno. Pokrenuti su deseci akcija, no niti jedna nije motivirala potencijalne kupce.

Cijena četvornog metra smanjivala se do 1000 eura, napravljeni su poslovni aranžmani s Hypo bankom za kreditiranje kupnje, uvedena je mogućnost zajma za zaposlenike Holdinga po povoljnijim uvjetima, pokrenutke su brojne marketinške akcije...

Dodatni je problem i činjenica da je Sopnica udaljena od grada, a prema svjedočanstvima brojnih stanovnika, riječ je o naselju koje nema dušu. Susjedi su često svjedočili i fizičkom nasilju pojedinaca, a zabilježeni su i problemi u samim stanovima, od pucanja parketa do prokišnjavanja zgrada.

- U Sopnici nema odstupanja u prosječnom broju prijestupa i kaznenih djela, ali ima mnogo obiteljskog nasilja, orobljavanja kioska i krađa starog željeza. Dodatni problem predstavljali su i sami stanari koji su demolirali neke stanove, a neki od njih nisu plaćali stanarinu pa su deložirani - govorili su stanari.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:00