ŽIVOTNA bitka protiv američkog tate br. 1

Bill Cosby joj je uništio život. Ima još 350 dana za osvetu...

Da nije bilo Andree Constand, ništa od ovoga ne bi se dogodilo. Bill Cosby i dalje bi bio američki tata broj jedan, megapopularni otac iz američke humoristične televizijske serije “Cosby Show” koja je 80-ih godina prošlog stoljeća bila megahit. Serija je prikazivala dobrostojeću afroameričku obitelj Huxtable iz njujorškog Brooklyna, a matičnoj TV kući NBC rapidno je narasla gledanost. Ne samo američki, nego i gledatelji diljem svijeta čak osam sezona identificirali su se s članovima obitelji Huxtable, posebice s duhovitim, lucidnim i beskrajno šarmantnim Billom Cosbyjem koji je bio glavni lik serije. Njegova popularnost nije prestala ni kad se 1992. godine serija prestala emitirati, međutim, zadnjih godina nekadašnja zvijezda više nije miljenik nacije.

Naime, gotovo 50 žena optužuje danas 78-godišnjeg Billa Cosbyja za silovanje! A sve je počelo s Andreom Constand. Ona je 2005., kao bivša košarkašica i direktorica programa ženskog košarkaškog kluba na Sveučilištu Temple u američkoj Philadelphiji, napravila ono što dotad nitko nije: podigla je tužbu u kojoj tvrdi da ju je Bill Cosby drogirao i silovao.

Olakotne okolnosti

Zakuhao se slučaj u kojem su se izmjenjivali interesi brojnih industrija. Netko iz odvjetničkog tima Billa Cosbyja navodno je pokušao proslijediti informacije novoosnovanom portalu TMZ koji se bavi životima bogatih i slavnih, agencija Associated Press stiskala je da dobije uvid u sudske spise, a tabloidu National Enquirer prigovaralo se da se prljavo uhvatio teme kako bi od TV zvijezde dobio ekskluzivu. Govorilo se, nadalje, da se za imućnog Cosbyja traže olakotne okolnosti, optuživalo se njegovu agenciju William Morris, inače moćnu holivudsku agenciju za talente, da za svog klijenta traži “okolne pravne putove” želeći ga iščupati iz skandala. Odvjetnici Andree Constand pronašli su još 12 anonimnih svjedokinja koje su pod zaštićenim imenom Jane Doe sudu iznijele kako ih je Bill Cosby drogirao i silovao.

Baš kad se činilo da će cijeli celebrity skandal eksplodirati, tužba je odbačena, a slučaj zatvoren. Nedostatak dokaza.

Podsjetimo, Andrea Constand je iz Kanade, iz Toronta, gdje je igrala za svoju školu Albert Campbell Collegiate. U srednjoj školi bila je jedna od najboljih igračica s više od 30 koševa po utakmici, stoga ne čudi da je dobila američku sportsku stipendiju i ponudu iz Arizone. Potom je 18 mjeseci igrala u Europi, da bi se 1999. vratila u Toronto s velikom željom da uđe u Američku žensku košarkašku ligu (WNBA). Zaposlila se u dućanu sportske opreme i dodatno zarađivala trenirajući košarkaše srednjoškolce. Ubrzo je stigla ponuda spomenutog Sveučilišta Temple u Philadelphiji da vodi njihovu žensku ekipu. To joj se učinilo primamljivim okretom u karijeri. S Billom Cosbyjem sprijateljila se upravo na Temple sveučilištu. On je ondje davne 1961., nakon dobivene stipendije, pohađao kineziološki odsjek, igrao je za nogometnu ekipu i atletske timove (trčanje, skakanje i bacanje kugle). Danas je, dakako, uključen u Kuću slavnih spomenutog sveučilišta.

Cosby je njihov čest, počasni gost, voli obići studente i sportski odjel na kampusu, pomaže im i financijski. Nakon što su se sprijateljili, Andrea Constand posjećivala ga je u njegovu domu. Pozivao ju je na večere koje je pripremao za društvo, a ponekad je to bila večera samo za njih dvoje.

Gotovo bez svijesti

Razgovarali su o košarci, njezinoj karijeri, novim mogućnostima, čak i o duhovnoj dimenziji života. Oboje su to potvrdili na sudu. Onda ju je u siječnju 2004., navodi Andrea Constand, pozvao u svoju vilu dvadesetak kilometara od Philadelphije rekavši da joj želi pomoći oko nekih odluka u karijeri. Stigla je, kaže, oko devet navečer i rekla mu da je zbog svega u velikom stresu. Ponudio joj je, tvrdi A. Constand, tri plave tablete, naglasivši da su biljne, tek toliko da se opusti. Popila ih je i, kaže, ubrzo se počela tresti, osjećala se omamljeno i slabo. Sjeća se da su joj ruke i noge postale mlitave i da je jedva bila pri svijesti. Rekla mu je da se ne osjeća dobro i on ju je, kaže, polegao na trosjed. Nakon toga, navodi Andrea Constand, legao je iza nje, dirao joj je grudi i međunožje, trljao penis o njenu ruku i silovao je prstima. Toga se sjeća u magli, u nekoj polusvijesti, nemoćna da se odupre. Probudila se oko četiri ujutro, osjećala se iscrpljeno, odjeća je bila razbacana po sobi. Cosby ju je pozdravio odjeven u svoj šlafrok.

Na sudu je potvrdio dio njezine priče, ali s razlikom da je seksualni odnos bio obostrana želja i da nije riječ o silovanju.

Četiri mjeseca poslije, pisali su mediji, Constand je dala otkaz na Sveučilištu Temple, vratila se u Kanadu i prekvalificirala se za maserku. U siječnju 2005. otišla je na policiju. Trebalo je vremena da skupi hrabrost, pojasnila je njezina odvjetnica. Ubrzo će doznati da to nije bila prva prijava protiv Cosbyja. Pet godina prije nje, 2000., glumica Lachele Covington prijavila ga je da ju je dirao bez njezina pristanka nakon što su večerali u njegovoj kući, ali ništa od slučaja. Nisu prošla ni tri dana, nastavila je Andrea Constand, nju i njezinu majku zvao je Cosby ili njegov agent. Nudili su ispriku i novac, a pozivima se pridružio i odvjetnik Martin Singer, poznat kao opak igrač kada zvijezde treba sačuvati od skandala. Ni na jednu ponudu nije pristala. Cosby je to potvrdio na sudu i rekao da nije tražila novac, nego samo ispriku. Ali, njegov je odvjetnički tim medijima davao različite izjave, nastojeći prikazati Constand kao tipičnu iznuđivačicu novca.

Uto se pojavila nova optužba. Kalifornijska odvjetnica Tamara Green izjavila je da je i nju Cosby drogirao i silovao.

Terminalna faza bolesti

“Nisam imala hrabrosti, ali kad sam doznala za slučaj Andree Constand i da joj sudac ne vjeruje smatrajući da je priča tanka, odlučila sam se javiti. Zašto se čudite da žene šute? Kao prvo, sram ih je i boje se osude, a zatim, to je slavni i popularni Bill Cosby, tko će ti vjerovati?! Da nevolja bude veća, praveći se da mi je prijatelj, pomogao je mom bratu koji je ležao u bolnici zbog terminalne faze bolesti, pomogao je cijelom odjelu donirajući neke stvari, zbog čega je postao još omiljeniji u javnosti. I moj brat ga je obožavao, kako sam mogla izići sa svojom strašnom pričom”, rekla je Tamara Green.

Sud je ipak u slučaju Andree Constand donio odluku o nedostatku dokaza. Ona je tužbu digla pod pravim imenom, nije koristila pravnu mogućnost da ostane anonimna. Cosbyja je optužila za nedozvoljene seksualne radnje, napad, namjerno nanošenje emocionalne povrede, klevetu i zadiranje u privatnost. Njezini odvjetnici najavili su 12 anonimnih svjedokinja koje će posvjedočiti da su pretrpjele isti zločin. Svaka od njih zvala se kodnim imenom Jane Doe, 1, 2, 3... do 12. Odvjetnički tim Billa Cosbyja također je zatražio privatnost za svog klijenta kako ga se ne bi izlagalo stresu, sramoćenju i time mu se onemogućilo pravično suđenje. Tražili su i da ispovijesti žena ne idu u javnost.

10 godina zatvora

Constand je iznijela sudu u što joj se život pretvorio nakon što je slavnog glumca optužila za silovanje. Uz to što je izgubila privatnost i na vrat si natovarila sve američke medije, dobivala je i prijetnje zaluđenih Cosbyjevih fanova. Za to vrijeme, kaže, on se zezao, u svojim nastupima je sprdao njihove tvrdnje o drogiranju, putovao, glumio uzornog građanina i uživao u slavi. Prije nego što će svjedočiti protiv Cosbyja, svaka anonimna svjedokinja navela je zašto želi ostati anonimna. Žene su se uglavnom bojale pritiska medija i javnosti, želeći zaštititi obitelj. Bojale su se gubitka posla i pomahnitalih fanova. Sud je ipak odlučio da neće biti priopćenja za javnost. I do danas, navode američki mediji, deseci sudskih podnesaka o Cosbyju nose oznaku tajnosti.

Njegov odvjetnički tim je jak, jedan od odvjetnika je spomenuti “pit bul” Singer; kako je broj optužbi rastao, tako ih je on prozivao”izmišljenim pričama od prije 30, 40 ili 50 godina”.

Prošli tjedan izdan je nalog za njegovo uhićenje. Njegova odvjetnica Monique Pressley optužila je ured državnog tužitelja u okrugu Montgomery u Pennsylvaniji za “politički progon”. Nagodbe, kaže, neće biti jer njezin klijent nije kriv. Cosby se brani sa slobode pošto je predao putovnicu i položio jamčevinu od milijun dolara, od čega deset posto u gotovini. Sljedeće ročište je 14. siječnja. Dokaže li mu se krivnja, čeka ga kazna od deset godina zatvora i upis u registar silovatelja. Andrea Constand danas ima 42 godine, ne riješi li se slučaj do kraja ove godine, sve pada u zastaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41