SVI DETALJI OKRŠAJA

BITKA ZA NAJPOZNATIJI ZAGREBAČKI DISKO Vlaho Srezović: 'Saloon je moj, od Grada tražim 5,3 milijuna kuna odštete'

Poznati ugostitelj smatra da je ugovor o zakupu svlačionice KK Cibone pravni temelj za stjecanje privatnog vlasništva
 Boris Kovačev / CROPIX

Tražim od Grada Zagreba 5,301.680 kuna i zatezne kamate te naknadu parničnog troška u ovom postupku. Vlasnik sam diskoteke Saloon, a Grad je grubo povrijedio moja vlasnička prava tako što moju nekretninu koristi od 31. listopada 2012. na način da ju je dao u zakup Košarkaškom klubu Cibona, a Cibona ju je pak dala u podzakup društvu Klokan d.o.o. za 21.571 kunu mjesečno.

Mjesečna renta

Imam dokaze da se od iznajmljivanja Saloona moglo zaraditi 44.720 kuna mjesečne rente. Sada tražim upravo taj iznos za svaki mjesec od kraja 2012. te 3,2 milijuna kuna na ime štete na interijeru moje legendarne diskoteke koji je uništen prenamjenom u narodnjački klub, ističe Vlaho Srezović u tužbi koju je u svibnju 2014. podnio Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Srezović tvrdi da je vlasnik nekretnina na adresi Tuškanac 1a u Zagrebu, kao i šume u Streljačkoj ulici površine 7244 četvorna metra. - Vlasništvo sam stekao originalnim putem dogradnjom i nadogradnjom. Naime, 1969. godine došao sam u posjed svlačionice Košarkaškog kluba Lokomotiva ugovorom o zakupu. Odmah po stupanju u posjed adaptirao sam prvobitnih 160 četvornih metara svlačionice u ugostiteljski objekt diskoteke Saloon jer se KK Lokomotiva selila u “Kutiju šibica” i Dom sportova. KK Lokomotiva je 1975. preimenovan u KK Cibona te sam s njom također sklopio ugovor o zakupu i 1979. dobio privremenu građevinsku dozvolu za nadogradnju objekta.

Velika površina

Grad je tu nadogradnju ozakonio po mojem zahtjevu rješenjem koje je postalo pravomoćno 12. srpnja 2013., tako da građevina bruto površine 1762,9 četvornih metara postaje legalna. Dakle, isključivo sam svojim sredstvima stvorio novu stvar pravnog i građevinskog identiteta čime je prvotni objekt, nakadašnja svlačionica KK Lokomotive, prestala postojati, zaključuje tužitelj Srezović, a na eventualno pitanje kako je od zakupoprimca postao vlasnikom, daje odgovor već u samoj tužbi.

Maro Srezović ispred Saloona

- Činjenica jest da u trenutku gradnje nisam imao ovlasti nad zemljištem, no to nije od značaja jer raniji pravni sustav u Zakonu o prometu zemljišta i zgrada te Zakon o građevinskom zemljištu nije poznavao jedinstvo nekretnine. Donošenjem ZOVO-a iz 1991. po sili sam zakona kao vlasnik zgrade postao i vlasnikom zemljišta na kojem je ona sagrađena. Dakle, nije sporno da je Saloon moj - objašnjava Srezović u tužbi koju potpisuje njegov pravni zastupnik, zagrebački odvjetnik Zvonimir Maratović.

Grad Zagreb u ovom parničnom postupku zastupa odvjetnica Maja Cenić. Ona u cijelosti osporava tužbeni zahtjev. - Tuženik ističe prigovor promašene pravne legitimacije.

Nejasna tužba

U zemljišnim knjigama jasno stoji da je Grad Zagreb vlasnik nekretnine u dijelu 1/1. Srezović nije vlasnik, a sve što u tom smislu tvrdi netočno je i ničim dokazano, kao primjerice ta priča o sklapanju ugovora o zakupu s KK Lokomotivom. Gdje su dokazi o tome? Ionako je to irelevantno jer i da je bio u posjedu, taj je posjed bio nesamostalan i temeljio se na zakupu. Nejasno je odakle izvlači zaključak da je stvorio novu stvar, kada i sam tvrdi da je adaptirao postojeći objekt. Tužba je nejasna, kontradiktorna. Predlažemo sudu da je odbije kao neosnovanu, a da tužitelju naloži plaćanje troška sastavljanja ovog odgovora na tužbu u iznosu od 64.387 kuna, stoji na trećoj, ujedno posljednjoj stranici odgovora na tužbu opunomoćene odvjetnice koja zastupa Grad Zagreb.

Tvrtka Klokan: Srezović je ostao dužan 10 milijuna

Još od 2004. godine između Grada Zagreba i Vlahe Srezovića vodi se spor oko vlasništva nad diskotekom Saloon. Željko Telinec i Tomislav Kolarić, suvlasnici tvrtke Klokan i novi zakupci Saloona, prošle su godine najavili tužbu protiv Vlahe Srezovića, ali i Cibone. Protiv Srezovića zbog javnih napada i, kako su tvrdili, manipulacija, a protiv košarkaškog kluba jer im ne mogu omogućiti da realiziraju ugovor o zakupu Saloona u čije su uređenje uložili pola milijuna kuna.

- Srezović je u poslovanju Saloona napravio dugove od deset milijuna kuna, a Klokan je potpisao ugovor o najmu 432 kvadrata prostora na Tuškancu na pet godina s Domagojem Čavlovićem, uz najamninu od 21.000 kuna na mjesec. Nije Klokan izbacio Srezovića, Klokan je ušao u pravno slobodan prostor. Košarkaški klub Cibona mu je otkazao jer nije plaćao ni kune. A tvrdnje da ga je Klokan izbacio prerastaju u mobbing, tvrdili su tada suvlasnici Klokana. Njihova želja bila je pretvoriti Saloon u narodnjački klub Cirkus. U tom su pravcu uložili i poprilična sredstva u preuređenje interijera. Sada unutrašnjost nekad kultne diskoteke izgleda potpuno drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:00