JADRANKO HODAK

BLOGER KRULE ZA JUTARNJI PROGOVORIO O SPECIJALITETU S PLITVICA 'Ponosan sam na lički hamburger koji je bolji od onog u MekĐoke'

Poruka je duboka točno onoliko koliko je dug prst srednjak koji je potreban kako bi se obavilo ličko rukovanje

Gospodine Krule, kako ste doživjeli šokantnu fotovijest o otkriću plitvičkog hamburgera?

- Ja sam valjda jedan od rijetkih koji je time ponosan. Ne sramim se ni najmanje. Ništa lošeg i zlonamjernog nema u tom hamburgeru, dapače, prije ćete se od takvog najesti neg od onih s kojima čepite rupe po zubima. I ono što mi je drago, mnoštvo je sličnih komentara na internetu.

Jeste li ga osobno kušali, što možete reći o njemu?

- Jesam... jeo sam ga. Baš takav isti, lani. Što je najbolje, u MekĐoki ti treba 6 hamburgera da se najedeš, a od ovog nemoš disat kad ga progutaš koliko je zasitan. Radi se o dvije šnjite miješanog kruha i komad mesa, treba ti po ure da to sažvaćeš... i što je najbolje, sit si.

Nije li on, na neki način, prosvjed protiv gastroglobalizacije ovih prostora?

- To samo kuhar zna. Možda su kuharu dopizdili razni kulinarski showovi u kojima se svi iživljavaju radeći pohanu prepelicu zapečenu u krokodilu dužem od 3 metra, sve pod pekom i preliveno umakom od koralja koji rastu na morskim dubinama većim od 3 km... pa je on to jednostavno skratio po sistemu ‘Jes ti gladan? - E saš se najest!’... i tako nastade lički hamburger, kako ga netko nazva.

Ministar turizma nazvao ga je ličkim hamburgerom. Koliko ima istine u tome?

- Ja sam u MekĐoki bio svega jednom (živa istina). Kad su mi dali hamburger mislio sam da se zajebavaju, on je bio toliko mali da sam ga u usta bacio ka da je smoki. Nisam ima što žvakat, otopio mi se u ustima ka državni proračun. Zato je ministar i naglasio da je to lički hamburger, jer dok iz MekĐoke izlaziš gladan sa želudcom zaljepljenim za kičmu, iz Like ne izlaziš gladan, ima ministar iskustva sa Likom... otud njemu to ‘lički hamburger’.

Kako bi izgledao lički hamburger kad biste ga vi osmislili?

- Prvo bi bio ovaj o kojem svi pričaju, to bi bio ajmo reći osnovni model. Onda recimo jedan lagani proljetni, za žene, a išlo bi 2 šnjite kruva, pljeskavica, domaća slanina, kravlji sir, opet slanina, opet sir, šaka kapule. Ili recimo zimski, za razliku od proljetnog bio bi puno teži za želudac, a zvao bi se ‘Double Big Proljetni’. Tu bi bili i dodaci, lagani preljev od svinjske masti, crvena mljevena paprika, čačkalica za proštrakat zube... itd. Itd.

Na ovotjednoj utakmici Urugvaj-Čile opet su mnogi lajkali Liku jer se dogodilo ‘ličko rukovanje’ u šesnaestercu. Koja je, za vas, dublja poruka ličkog rukovanja općenito?

- Poruka je duboka točno onoliko koliko je dug prst srednjak koji je potreban kako bi se obavilo ličko rukovanje. Kraju zajebancija. Poruka je vrlo jednostavna... ako ste politički moćni, možete raditi što vas je volja, jer tu je naše hrvatsko sudstvo koje će novom jezičnom terminologijom opravdati vaše postupke.

U zbirci svojih blogova ‘Obrana i zaštita od gluposti’ pišete i o političkim fenomenima koji su ispraznili Liku. Koji su još aktualni?

- Kud ispraznili Liku, tud i cijelu državu. Neki dan gledam dnevnik, žena ide radit u Njemačku, stoji ispred autobusa i suze lije. Plače ka rodna godina. Drugi dan na tevejcu, političari nam čestitaju Dan državnosti. To je ka da ti umre mater, a drugi dan te netko pita oš mu doći u svadbu. Jebeni teatar apsurda, to smo mi.

Koje su glavne predrasude o Ličanima i kako se protiv njih boriti?

- Eh te predrasude... Dalmatinci? - lijeni. Zagorci? - oni samo piju. Slavonci? - oni samo jedu. A mi Ličani?... imamo najgoru predrasudu od svih, mi smo glupi. Kako se protiv toga boriti? Jedan Bosanac je reka ‘Mi Bosanci sve moramo napraviti iznadprosječno da bi nas se smatralo prosječnima!’... tako je i sa nama Ličanima. A drugi način borbe, zajebavati se na svoj račun. Trećeg nema.

Što zapravo znači lička izreka; kaki taki vaki naki?

- Ona pjevačica Shakira ima pjesmu gdje pjeva ‘VAKA NAKA’.

Dakle, naš lički govor se probio van granica Like. Pa Japanci imaju uređaj kojeg zovu ‘TOKI VOKI’. Sve je to od nas došlo. E sad... što znači ovo što ste vi naveli, to većina zna... nego, mene najviše nasmije kad me netko pita ‘A što ti znači to ĆENO’?... jer sam napisao ‘Morski ćeno ne laje’.

Koja je vaša poruka svim Ličanima izvan Like?

- Novce držte u prednjem džepu od lača, jer ako ste u trajvanu i držite novce u zadnjeme džepu, ima ovi lopova pab vam mogli ukrast!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:50