OSVETA M. THATCHERU

Britanski plaćenik želi razmaženog sina Željezne lady strpati u zatvor

Simon Mann i Mark Thatcher planirali su zajedno puč u Ekvatrorijalnoj Gvineji, zbog čega je Mann odležao kaznu

CAPE TOWN - Bio je Božić 2003. godine i afričko sunce obasjavalo je zabavu kraj bazena u Cape Townu kojoj je domaćin bio Mark Thatcher.

U posjet je došla njegova majka, legendarna Željezna lady britanske politike i bogati i moćni čavrljali su o politici uz šampanjac i kanapee. U jednom trenutku Mark je odveo majku do svog susjeda, s kojim ju je žarko želio upoznati. Njegovo ime bilo je Simon Mann, bio je bivši zapovjednik eskadrile specijalnih zračnih jedinica u sklopu Britanskih specijalnih snaga. Gorljiva obožavateljica SAS-a, Margaret Thatcher sa zadovoljstvom je čavrljala s Mannom. Sir Mark bio je oduševljen što se njegovoj mami sviđa njegov prijatelj.

Ubojstvo predsjednika

Šest godina kasnije Mann je upravo izišao ravno iz pakla - zatvora u Ekvatorijalnoj Gvineji gdje je završio nakon neuspjelog puča i pokušaja da preuzme tu naftom bogatu zemlju. Tvrdi kako je iza tzv. Wonga puča stajao Mark Thatcher. Simon sada gori od želje za osvetom jer ga je, prema njegovim riječima, Mark izdao. Njih dvojica sprijatelji su se 1993. u Južnoj Africi.

Simon je nakon karijere u britanskoj vojsci živio životom plaćenika diljem Afrike, što mu je donijelo bogatstvo od 10 milijuna funti. Afrika je prema Marku bila manje dobrostiva. Postao je predmetom sprdnje nakon što se izgubio u afričkoj pustinji tijekom utrke Dakar - Pariz prije 20 godina i epitet ridikula od tada mu visi nad glavom. U ožujku 2004., ne tako dugo nakon ugodnog čavrljanja s gospođom Thatcher, Manna je uhitila policija Zimbabvea. Zajedno s grupom od 70 plaćenika bio je na putu za Ekvatorijalnu Gvineju, gdje su planirali ubiti predsjednika i preuzeti kontrolu nad ogromnim naftnim rezervama. Thatcher je navodno bio dio tima koji je osmislio operaciju. Mann također tvrdi da ga je Mark upoznao s Elyjem Calilom, libanonskim milijunašem s kojim su pričali o puču u njegovu domu u Chelseju.

Akcija ‘Škorpiona’

Pet mjeseci nakon Mannova uhićenja pripadnici “Škorpiona”, elitnog antikorupcijskog odreda Južne Afrike, priveli su i Marka zbog njegove uloge u puču. Odmah je zatražio pomoć od mame koja ga je izvukla iz zatvora uz cijenu od 270 tisuća funti. Dobio je uvjetnu kaznu od četiri godine i izgon iz zemlje. Simon nije bio te sreće. Šest se godina potucao po afričkim zatvorima i sve više proklinjao Thatchera, svaljujući na njega svu krivnju zbog svoje zle sudbine. Naime, Sir Mark uopće nije želio intervenirati kad je njegov dragi prijatelj uhvaćen na djelu. Lako je mogao dići slušalicu i poslužiti se svojim vezama u Zimbabveu, a često se hvalio da poznaje prave ljude u režimu predsjednika Roberta Mugabea. No to bi ga vjerojatno previše koštalo. Godišnje je, naime, zarađivao šest milijuna funti prebacujući naftu iz Južne Afrike za Mugabea

No njegov bivši prijatelj sada je opet na slobodi i vratio se u Englesku željan osvete. Spreman je sve o Markovoj ulozi ispričati istražiteljima. Mark koji se skrasio u Španjolskoj sada čeka poziv na saslušanje. Ne bi bilo čudno da njegova posljednja avantura u Africi završi u suzama, kao i ona prva, kad se izgubio negdje u Sahari.

Osim ako možda Simon Mann, trenutačno najpoznatiji plaćenik na svijetu, ne odluči u interesu svih držati jezik za zubima. Uz određenu naknadu, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:58