TALIJANSKA MAFIJA

Camorra se naoružava iz BiH, a skriva u Hrvatskoj

AP

U prošlotjednoj akciji u kojoj je uhićeno 70 mafijaša zaplijenjeno je oružje koje je na putu do juga Italije prošlo i kroz Hrvatsku. Istraga treba utvrditi kako je došlo do jedne od najopasnijih kriminalnih skupina zbog čije prijetnje smrću pod zaštitom živi pisac Roberto Saviano, autor "Gomorre"

U luksuznoj kabini sedmerokatnog kruzera koji je prošlog ponedjeljka pristao na gatu napuljske luke bio je i 27-godišnji Paolo Schiavone. No, osim na popisu putnika, njegovo ime tog je trenutka bilo na uhidbenom nalogu Ureda antimafijaškog tužitelja u Napulju. I dok je kamera zumirala kruzer, u sljedećoj sceni agenti odvode ulisičenog Schiavonea, a ispraća ih špalir fotoreportera, novinara i snimatelja. Pao je jedan od mafijaških šefova i policija ima razloga za zadovoljstvo jer je iza rešetaka još jedan visokopozicionirani pripadnik mafijaškog klana Casalesi, o kojoj u knjizi “Gomorra” piše i talijanski pisac i novinar Roberto Saviano.

Zbog toga jer je razotkrio mafiju, izrekla je Savianu smrtnu presudu, pa živi pod stalnom policijskom zaštitom. Prošlotjedna spektakularna akcija nije okončana. Dosad je u njoj uhićeno više od 60 kriminalaca na jugu Italije, pripadnika sicilijanske Cosa Nostre i napuljske Camorre, te zaplijenjene velike količine oružja, automobili i blokirane nekretnine.

Karabinijeri radili za - mafiju

Jedan od pravaca istrage je i utvrditi tko su bili dobavljači oružja koje je stizalo s druge strane Jadrana. Porijeklo tog oružja je, tvrde, Bosna i Hercegovina, a kako nije stizalo morskim nego kopnenim putem, ono je na putu do juga Italije prošlo i preko Hrvatske i Slovenije. Pietro Grasso, glavni antimafijaški tužitelj, potvrdio je da je još prije dva mjeseca u jednoj od akcija među 40 uhićenih bilo i državljana Hrvatske. Ništa neobično. Te veze uspostavljene su još devedesetih i Hrvatska je jedno od područja odakle se najjače mafijaške skupine, među kojima je i klan Casalesi, opskrbljuju oružjem.

Posljednja akcija već je izazvala reakcije u političkim krugovima Bosne i Hercegovine. Parlamentarci traže istragu o tome kako je oružje koje je trebalo biti uništeno dospjelo u ruke kriminalaca. Činjenica da su prije tri godine neki pripadnici međunarodnih snaga iz redova karabinijera uhićeni zbog šverca oružja mafiji, argument je onih koji tvrde da je to “veza” kojom se mafija oprskrbljivala oružjem s prostora bivše Jugoslavije. To je jedan, ali ne isključivi kanal kojim se dobivalo oružje. U arsenalu policije završili su ručni raketni bacači, granate, bombe, kalašnjikovi. Plan kriminalnih skupina na jugu Italije bio je opak - preuzeti potpunu kontrolu distribucije voća i povrća. One koji na to ne bi pristali, uvjerilo bi se oružjem. Ono je već bilo pripremljeno. Jedan od većih centara iz kojeg se mafija opskrbljuje oružjem je i područje oko Han Pijeska, gdje je u skladištima još dosta oružja iz rata u Bosni i Hercegovini.Arkanova poruka Albancima

Talijanski istražitelji već su prije nekoliko godina, u suradnji s policijom i sigurnosnim službama u BiH i Hrvatskoj, rekonstruirali neke od kanala kojima oružje dolazi u Italiju. S područja Doboja, preko Banje Luke, a potom do granice funkcionira jedan od pravaca. Oružje se prevozi i čamcima preko rijeke Save na području između Bosanskog i Slavonskog Broda, pa dalje kopnom do Italije. Kako funkcionira taj lanac, opisao je Saviano u poglavlju “Kalašnjikov” u kojem piše kako je ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan sklopio savez s klanom Casalesi kojem je pripadao i nedavno uhićeni Paolo Schiavone.

“Prema izvješću talijanske obavještajne službe SISMI i protuobavještajnog središta u Veroni, 1994. godine je Arkan bio povezan s bossom Kazalaca. Arkan je tražio način da zaobiđe embargo nametnut Srbiji, tako da se pod krinkom humanitarne pomoći, poljskih bolnica, lijekova i medicinskih pomagala dopremi kapital i oružje. Ali prema SISMI-ju, isporuku je zapravo platila Srbija iz vlastitih zaliha u jednoj austrijskoj banci koje su iznosile 85 milijuna dolara... Arkan je prema tom izvješću tražio od Kazalaca da interveniraju kod Albanaca da ne blokiraju njegove puteve oružja, što su oni učinili. Zauzvrat su klanski poduzetnici dobili po najpovoljnijim cijenama tvrtke u Srbiji. Prije nego što je ušao u rat, Arkan se savjetovao s mafijom. Od Južne Amerike do Balkana ratovi se vode oružjem kampanijskih obitelji”, zaključuje Saviano.

Mračni plan zasad spriječen

Veze talijanskih i hrvatskih skupina krimnalaca također su se intenzivirale krajem 20. stoljeća. Istraživale su ih i još ih istražuju policije i sigurnosne službe s obje strane granice. Jedna od tih akcija bila je i tajna operacija “Magla”. U tom se izvješću spominje i 57-godišnji Enris Sovitti, zvani “Debeli”, visokopozicionirani pripadnik skupine s područja Milana koji je u Hrvatskoj nabavljao drogu i oružje za zločinačku organizaciju koja je oružjem koje je potjecalo iz vojnih skladišta pljačkala banke, pošte i blindirana vozila. U jednoj pljački blindiranog kombija u Imbonatijevoj ulici u Milanu u svibnju 1999. poginuo je policajac. Sovitti se i sada krije u Hrvatskoj, a u Milanu je u srpnju 2008. osuđen na 16,5 godina zatvora. Franesco Goria, bivši pripadnik terorističke organizacije Prva crta, koji se preorijentirao na klasični krimnal, te Nicola Petrillo i Sebastiano Mazzeo osuđeni su na doživotni zatvor, a još 13 osoba osuđeno je na zatvorske kazne.

Talijanska policija i DIA sumnjaju da se Sovitti i dalje krije u Hrvatskoj i da je novac od kriminala uložio u legalne poslove. Dio novca od kriminala mafija ulaže i na području Banje Luke. Posljednja antimafijaška akcija na jugu Italije zadala je, prema ocjeni Roberta Maronea, težak udarac organiziranom kriminalu koji je bio spreman prevladati klanovske sukobe i podjele kako bi stavio pod kontrolu dio nacionalne ekonomije. Oni koji bi se tome suprotstavili platili bi životima, a građanima bi bile nametnute veće cijene životnih namirnica. Mafija je bila na pragu da monopolizira dio tržišta, ali je zasad u tome zaustavljena.

Pietro Grasso, talijanski antimafijaški tužitelj, prije nekoliko mjeseci upozorio je na čvste veze organiziranih kriminalnih skupina s dviju strana Jadrana.Razgranata krimi-mreža

“Kriminalci su izabrali Balkan kao glavno skladište za drogu jer se ona u roku od 24 sata može dopremiti na bilo koju lokaciju u Europi. To ruši cijenu droge na europskom tržištu”, rekao je Grasso i naveo da se bivši pripadnici elitnih vojnih i policijskih postrojbi iz svih republika na području bivše države uključuju u zajedničke poslove s mafijaškim skupinama i svi su međusobno povezani, bez obzira na to odakle dolaze. S druge strane, neki poput Sovittija, iako osuđeni u Italiji na višegodišnje zatvorske kazne, skrivaju se u Hrvatskoj.Pulski novinar piše knjigu o talijanskoj mafiji u Hrvatskoj

Armando Černjul dobio je već i prijetnje smrću jer je pisao o Gioachinu Penninu, važnom mafijašu koji je izručen 1994.

ZAGREB, PULA - “Talijanska mafija u Hrvatskoj” knjiga je čiji rukopis dovršava i priprema za tisak Armando Černjul, pulski novinar i publicist. Černjul je objavio desetke članaka o mafiji, bio je jedini novinar koji je 18. kolovoza 1994. bio na gliseru Marconi kada je talijanskom pravosuđu izručen Gioachino Pennino, liječnik iz Palerma koji je poslije postao pokajnik u postupku protiv bivšeg talijanskog premijera Giulija Andreottija. Njemu će u knjizi posvetiti dosta prostora, a zbog brojnih napisa o Penninu dobivao je i prijetnje smrću, te bio izložen raznim pritiscima da prestane pisati o Penninu koji je bio visokopozicioniran u mafijaškoj hijerarhiji.

Černjul je pisao i o Feliceu Manieru, zvanom “Anđeosko lice”. Maniero je bio vođa kriminalne skupine Mala del Brenta, te se početkom devedestih također skrivao u Hrvatskoj, a nakon što se oženio s Hrvaticom Marijom Ramić, pokušao je dobiti hrvatsko državljanstvo. No, Maniero je ipak izručen Italiji, a u zatvoru je napisao knjigu o tome kako je prodavao oružje Hrvatskoj 90-ih godina.Izdvajamo