BIOINFORMATIČKI GENIJALCI IZ ZAGREBA

‘Prvi ćemo u Hrvatskoj analizirati ljudski genom!’

Četvorica bioinformatičara s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta osnovala su tvrtku SemGen koja se pojavila u novom broju magazina Forbes kao jedna od najperspektivnijih u regiji

Na kioscima se upravo pojavio novi broj hrvatskog Forbesa sa spektakularnom pričom o mladim bioinformatičarima iz Zagreba koji pokušavaju komercijalizirati svoje znanje.

Prof. Daslav Hranueli i njegovi mladi suradnici dr. Antonio Starčević, dr. Jurica Žučko i Janko Diminić bioinformatičari su s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) u Zagrebu koji su 2010. godine utemeljili kompaniju SemGen.

Računalo i dobre ideje

- SemGen je mala bioinformatička kompanija, a utemeljili smo je kada smo sponzali da postoji potreba za bioinformatičkim znanjima. Mi se želimo širiti i pružiti šansu za posao perspektivnim studentima jer su fakultetski kapaciteti za zapošljavanje novih ljudi jako ograničeni - rekao je Antonio Stračević (32), docent na PBF-u i CEO SemGena.

Bioinformatika je mlada znanost koja se bavi pohranjivanjem, organizacijom i analizom bioloških podatka korištenjem informatičkih metoda. Počela se razvijati sredinom devedesetih godina kada su sekvencionirani prvi mikroorganizmi. Do punog zamaha došlo je prije desetak godina kada je objavljena prva gruba mapa ljudskog genoma. - Bioinformatika se sastoji od biologije i informatike, a mene je baš zainteresirala ta kombinacija. Osim toga, u bioinformatici niste ograničeni resursima: dovoljno je da imate računalo i dobre ideje. Uz relativno malo sredstava te ideje možete i realizirati - rekao je Stračević. On je nakon diplome na PBF-u, baš kao i Jurica Žučko, doktorsku dizertaciju izradio kod prof. Johna Culluma na Sveučilištu Kaiserslautern u Njemačkoj. Dr. Cullum, kolega je i suradnik na zajedničkom projektu prof. Daslava Hranuelija, jednog od pionira genetskog inženjerstva u Hrvatskoj koji je 2002. godine iz Plivina istraživačkog instituta prešao na Prehrambeno-biotehnološki fakultet.

Pokrećemo nešto novo

- U Plivi sam radio 30 godina, a bavio sam se mikrobnom genetikom u smislu oplemenjivanja industrijskih mikroorganizama. Pliva je proizvodila antibiotike i industrijske enzime, a mi smo u institutu razvijali poboljšane mikroorganizme koji su ih sintetizirali. Na taj smo način uspjeli značajno povećati prinose - prisjetio se Hranueli (64) svoje uspješne karijere u Plivi tijekom koje je dobio i dva patenta za nekoliko kemijskih spojeva. - No, nakon 30-ak godina rada u Plivi činilo mi se da bih možda više mogao pridonijeti na Sveučilištu pa sam došao na PBF s idejom da pokrenem nešto novo. Kako se u to doba počela razvijati bioinformatika, koju sam u Plivi koristio kao alat u primijenjenim istraživanjima, odlučio sam taj kolegij pokrenuti na PBF-u. Bio je to prvi kolegij iz bioinformatike na Sveučilištu u Zagrebu - ispričao je Hranueli.

U razdoblju između 2004. i 2009. godine Hranueli i njegovi suradnici razvili su ekspertni sustav za otkriće i dizajn novih ljekovitih supstancija u uvjetima in silico. Nazvali su ga 3DIS (što je akronim od engleskog “In silico drug design and discovery”), a sastoji se od dva programska paketa i dvije vlastite specijalizirane baze podataka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:43