AUTOMOBILSKA MAFIJA

50 prevarenih na internetu: Hrvati Grcima uplate tisuće eura za aute, ali ne dobiju ni brisače

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske , u suradnji s grčkom policijom, radi na razrješavanju slučajeva kaznenih djela prijevare. Prema dopisu iz MUP-a i obavljenim provjerama, vidljivo je, naime, da se na internetskoj stranici www.njuškalo.hr objavljuju oglasi čiji je cilj, drže u MUP-u, prijevara kupaca, piše Slobodna Dalmacija .

Prodavatelji iz Grčke nude vozila, čija se prodaja dogovara uplatama određenog iznosa novca preko “ Western Uniona” za transport vozila, a nakon obavljene uplate prestaje svaka komunikacija između prodavatelja i kupca, a kupljeno vozilo ne bude dostavljeno građaninu. Na takav način prevaren je veći broj ljudi iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Prema saznanjima MUP-a, ovi oglasi nemaju kontakt brojeve, nego se kupce kontaktira preko oglasnog obrasca, a prodavatelji se potencijalnim kupcima javljaju e-mailom.

Iz MUP-a su brzo reagirali i tvrtku Njuškalo.hr upoznali s ovim problemom te su im predložili da poduzmu aktivnije mjere u sprječavanju objavljivanja i brisanju takvih oglasa sa svojih stranica, kao i da na svojim stranicama postave upozorenja o mogućim prijevarama ove vrste.

Ujedno iz MUP-a upozoravaju i sve građane na ovu vrstu prijevara te ih mole da budu oprezniji i ne nasjedaju na “povoljne” oglase o prodaji automobila jer bi ih to moglo skupo stajati.

Model za varanje naivnih građana vrlo je jednostavan. Na njuškalo.hr 50-ak Hrvata vidjelo je oglase o vrlo povoljnoj kupnji rabljenih automobila koji se nalaze u Grčkoj.

Tako je na području Hrvatske, kako doznajemo od Helene Biočić iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a, zabilježeno 50-ak slučajeva u kojima su kupci izigrani za novčane iznose u eurima.

Kako doznajemo, riječ je o iznosima od nekoliko stotina do dvije tisuće eura, koje su ti građani morali uplatiti kao predujam, pa se može zaključiti kako su Hrvati prevareni za iznos veći od 50.000 eura.

Kontakt preko e-maila

- Nakon što bi uplatili te iznose na ime grčke prijevozničke tvrtke, kupci bi čekali automobile trljajući ruke kako su povoljno kupili vozilo. No, nakon što bi, poslije uplate, pokušali stupiti u kontakt preko e-maila s prodavateljem, gadno bi se proveli. Od prodavatelja više ne bi imali “ni slike ni tona”. Potencijalni kupci morali su uplatiti svojevrsni predujam od oko 10 posto vrijednosti automobila. Radilo se o vozilima srednje klase, pa su zato ti iznosi bili od nekoliko stotina do dvije tisuća eura. Nije bila riječ o vozilima visoke klase, pa su i iznosi za koje su oštećeni potencijalni kupci manji. Prvi slučajevi zabilježeni su proljetos i početkom ljeta - kazuje Helena Biočić.

Između 50-ak slučajeva prijevare, dva su slučaja, kako doznajemo od Marine Kraljević-Gudelj, glasnogovornice Policijske uprave splitsko-dalmatinske (PU SD) zabilježena i na području ove Uprave.

- Odjel općeg kriminaliteta PU SD zaprimio je tijekom ožujka i travnja ove godine dvije kaznene prijave vezane uz prijevaru tijekom kupnje vozila preko njuškala.hr. Radi se o dvoje kupaca osobnih automobila koji su za Mercedes A 160 i Nissan Micru, koji su trebali biti dopremljeni iz Grčke, uplatili predujme od oko dvije tisuće eura po automobilu. Nakon obavljene uplate, glavni oglašivač iz Grčke više se nije javljao. Nakon zaprimanja ovih prijava, kontaktirali smo Interpol i sada od grčke policije očekujemo odgovor - rekla je Kraljević-Gudelj.

Prepisku prodavatelja i kupaca dobili smo od MUP-a, uz suglasnost čovjeka koji je na ovaj način umalo prevaren.

“Navlakuša” za naivne kupce odigravala bi se na sljedeći način. Na engleskom jeziku prodavatelj bi upoznao potencijalnog kupca o uvjetima kupnje i dostave automobila. Tako bi u svojoj “ponudi” prodavatelj informirao kupca kako će mu preko špediterske tvrtke dostaviti vozilo na prag kuće i da će on to vozilo moći vratiti ako ne bude zadovoljan kvalitetom.

Ujedno, prodavatelj se obvezao i zamijeniti sve dijelove na automobilu koji bi u transportu eventualno bili oštećeni, kao i da će kupac dobiti naknadu štete za sve moguće propuste u dostavi vozila. Prodavatelj je u pismu naveo kako će osoba koja preda automobil biti ovlaštena od njegove strane za potpisati sve dokumente vezane uz transakciju.

Ujedno prodavatelj detaljno pojašnjava kompletni postupak od uplate predujma do isporuke vozila, ne dajući kupcu mjesta za bilo kakvu sumnju. Naivni kupci bi se, očigledno, polakomili i krenuli u “posao stoljeća” kako bi se povoljno domogli automobila.

Prijevod na lošem hrvatskom

Prodavatelj: “Zdravo, automobil je kod mene u Grčkoj i još uvijek je registriran u Hrvatskoj. Isporuka i plaćanje će se obaviti putem transportne tvrtke. Ja ću platiti za transport. Isporuka će se obaviti na vašoj adresi kamionom u roku od tri do četiri radna dana. Dostavljač će vam dovesti auto, tri ključa, sve izvorne dokumente, papire i račun, odnosno prodajni ugovor, već potpisan sa moje strane”... i tako dalje, pisalo bi u ponudi za “kupnju automobila”.

Na ovu “priču iz besvijesti” nasjeli bi naivci koji bi u kupnji jeftinog, a relativno dobrog automobila uvidjeli pravu priliku. Da bi što bili bliži potencijalnim kupcima u RH i u regiji, oglašivači “senzacionalnih ponuda” čak su i preveli na hrvatski jezik svoje oglase.

Prijevod na vrlo lošem hrvatskom glasi: “Pozdrav, Automobil je u savršenom stanju. Kupio sam automobil iz Hrvatska, jer sam radila sve do prije 2 tjedna u bolnici i morala sam se vratiti kući u Ateni, Grčka. Kad sam pokušao da ga registrirajte se ovdje shvatio sam da je cijena preskupa, tako da sam prisiljena prodati i kupiti drugi već registriran ovdje. Auto je registriran u Hrvatska, ima sve papire na hrvatskom jeziku. Ako imati mogućnost da pokupite ga onda ću rado organizirati utovar i ja ću podržati sve utovar trošak. Ja mogu dogovoriti isporuku u svoju zemlju i imat ćete 5 dana pregleda razdoblju dok ne odlučite kupiti ga ili ne. Slobodno mi e-mail ako imate bilo kakvih pitanja na sve. Hvala!”

Većina građana bi nasjela, dala predujam, a od auta ne bi dobili ni brisače. Hoće li grčka i hrvatska policija uz pomoć Interpola uspjeti uhititi i pravdi privesti organizatore ove prijevare, ostaje nam vidjeti, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:44