SUĐENJE

'A GDJE JE OKRIVLJENI?' Sutkinja u procesu koji je Davor Šuker pokrenuo protiv bivšeg dopredsjednika HNS-a najavila Brlekovićevo prisilno dovođenje

Davor Šuker i Ivan Brleković
 Željko Puhovski / Hanza Media

Bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković na iduću će raspravu na Općinski kazneni sud u Zagrebu biti doveden po djelatnicima policije. Odlučila je to sutkinja Dubravka Čošić kod koje se Brlekoviću sudi da je oklevetao aktualnog predsjednika HNS-a Davora Šukera.

- Gdje je okrivljeni Brleković? - zanimalo je sutkinju koja je prethodno pojasnila da je na njegovoj adresi stanovanja četiri puta bila neuredna dostava poziva u protekla dva mjeseca.

Brlekovićev odvjetnik Berislav Živković odgovor na pitanje nije znao.

- Ne znam gdje je moj klijent. Nemam saznanja zašto nije došao. Obično se nađemo prije rasprave. No, zadnji puta poslije rasprave mi je rekao da će morati u Njemačku nešto ići. I od tada s njim nemam nikakav kontakt - kazao je Živković. Čuvši to, sutkinja je zaključila da “Brleković očito izbjegava sudske pozive pa će na iduću raspravu biti priveden”.

Nakon još jednog u nizu odgođenih ročišta Šuker i njegov odvjetnik Nikola Badovinac su bez riječi.

Podsjetimo, Šuker je tužio Brlekovića zbog tvrdnji u intervjuu 2014. u Večernjem listu u kojem je Brleković, između ostaloga, kazao da je “čuo kako je iz računovodstva HNS-a došla informacija da je Šuker za posljednjega boravka u Americi spiskao između 200.000 i 300.000 kuna na kartici HNS-a”.

Osim toga, Šukeru je još zasmetao i Brlekovićev zaključak da bi Savez “apsolutno bolje funkcionirao bez Šukera jer da ništa nije napravio osim trošio novac”. Brleković se ne smatra krivim, a ponajmanje da je Šukera oklevetao već tvrdi da je njegov intervju bio s “društveno snažnom porukom i isključivo usmjeren da u ulozi poštenog građanina kojeg svi cijene, smiri tenzije i spriječi eskaliranje nogometnih sukoba sjevera i juga”.

U svoju obranu Brleković je kazao da riječ spiskati koju je koristio, ne znači krađu niti lopovluk nego rastrošnost.

- Kad je Šuker preuzeo HNS 2012., Hrvatska je bila 4. na svjetskoj rang listi, a danas smo srozani. Iza Šukera su debakli u Brazilu i Francuskoj. Da Šuker u HNS-u ništa nije napravio, to je moj vrijednosni sud. A kako je došlo do sporne rečenice o spiskanju i trošku? Čuo sam to od jedne osobe iz računovodstva HNS-a u kojem sam dugo godina bio dopredsjednik, i koja mi je rekla da je Šuker ispeglao oko 200.000 kuna na specijalnoj MasterCard affinity kartici HNS-a - branio se Brleković ne želeći otkriti ime te osobe iz računovodstva.

Šuker je, pak, bio osupnut Brlekovićevim tvrdnjama o njegovoj rastrošnosti na račun HNS-a.

- Da sam doista toliko potrošio, dao bih ostavku! Kad je objavljeno da sam spiskao 300.000 kuna, bilo mi je neugodno. Ponižen sam tom izjavom. Čak sam na utakmici Sevilla-Rijeka vidio natpis 'Šuker lopov'. U HNS-u i drugi djelatnici imaju pravo na putovanja, putne troškove, hranu... i nema šanse da sam potrošio 300.000 kuna na taj put - ustvrdio je Šuker koji je sporne “2014. bio u Americi dva ili tri puta na poziv Američkog nogometnog saveza".

Iz dopisa koji je HNS svojedobno dostavio sudu vezano za troškove s 'peglanih' MasterCarda i Vise na trošak HNS-a 2014. potrošeno je ukupno 3018,24 dolara. No, Brleković tu specifikaciju ne priznaje jer tvrdi kako bi njegove tvrdnje mogla potkrijepiti ona famozna Affinity kartica PBZ-a, koja se čuva u sefu Saveza i koja ne glasi na ničije ime, ali se korisnici itekako dobro znaju kad njome plaćaju.

Iz PBZ-a na sud je stigao dopis u kojem, na zahtjev suda, pojašnjavaju da je MasterCard Affinity kartica zajednički brendirana kartica PBZ-a i HNS-a, i istu može ugovoriti isključivo fizička osoba čiji se tekući račun tereti. Pa se iz toga iščitava kako kartica na koju se poziva Brleković, nije izdana HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56