PRESUDA ZA 'GLAVAŠGATE'

AFERA PODMIĆIVANJA SUDACA VRHOVNOG SUDA Drago Tadić osuđen na dvije godine zatvora!

Osječki poduzetnik je pokušao podmititi neimenovane suce da izmjene presudu Branimiru Glavašu
 Damjan Tadić / CROPIX / CROPIX

Osječki poduzetnik Drago Tadić, vlasnik Osijek Koteksa, osuđen je danas na zagrebačkom Županijskom sudu na kaznu od dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda RH radi ishođenja povoljnije presude za Branimira Glavaša.

Utjecaj na suce

Prema nepravomoćnoj presudi koju je objavio predsjednik sudskog vijeća, sudac Zdravko Majerović, Tadić je proglašen krivim da je 2010. povezao ranije osuđene Ivana Drmića, Sanju Marketić, Srećka Jurišića i svoju suprugu Božicu Tadić Čavar u kriminalnu grupu kojoj je cilj bio utjecati na ishod postupka protiv Glavaša na Vrhovnom sudu u slučajevima Garaža i Selotejp. To su planirali i pokušali napraviti na dva načina, podmićivanjem osoba koje su mogle utjecati na članove sudskog vijeća u predmetu Glavaš te suca evidentičara, ali i izravnim podmićivanjem sudaca Vrhovnog suda.

Koga su točno htjeli podmititi na Vrhovnom sudu, vjerojatno nikada nećemo doznati. Sa suđenja Dragi Tadiću iskristaliziralo se samo donekle preko koga su planirali doprijeti do sudaca koji su sudjelovali u pravomoćnom okončanju postupka protiv Glavaša. Sudac Zdravko Majerović je u kratkom obrazloženju presude izravno spomenuo samo jednu osobu koja je, kako je naveo, nedvojbeno pristala sudjelovati u ovoj protuzakonitoj akciji.

Zadarska linija

Radi se o Marini Vuković Dujmović, nekadašnjoj državnoj tajnici u Ministarstvu pravosuđa, koje je bila i zamjenica predsjednika Udruge hrvatskih sudaca. U kritično vrijeme, tijekom lipnja i srpnja 2010. godine, dok je Vrhovni sud donosio odluku u slučaju Glavaš, ona je radila u Zadaraskoj županiji, ali su se Tadić i njegovi “suradnici”, nadali da preko nje mogu po zadarskoj liniji utjecati na pojedine suce Vrhovnog suda.

Sudac Majerović istaknuo je kako je upravo na toj “liniji” Drago Tadić posredovao u ostvarivanju ključnog kontakta. Naime, on je povezao Glavaševu prijateljicu Sanju Marketić i saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića s poduzetnikom Srećkom Jurišićem, koji je pak preko svjedoka Petra Kneževića došao do Marine Vuković Dujmović.

Probijene mjere

-Nedvojbeno je da je i ona davala informacije o funkcionirnaju rada Vrhovnog suda. Iako je ona to nijekala i govorila da o tome nema blage veze, nedvojbeno je da je pristala pomoći, jer Srećko Jurišić sigurno ne bi dolazio na dogovor na benzinsku postaju s 50.000 eura da nije uistinu imao dogovor - naglasio je sudac Majerović dodajući da bi bilo zanimljivo da Jurišić nije kasnio na taj dogovor i da se koncert Natalie Cole, na koji je onda otišla Marina Vuković Dujmović, održavao neki drugi dan. Oako je dogovor o razgovoru s njom i predaji novca odgođen za koji dan, a u međuvremenu su mjere tajnog nadzora probijene, te su se sudionici “akcije” povukli i pobacali mobitele u more, kako proizlazi iz snimki tajnog prisluškivanja.

- Sud prihvaća tezu obrane da ste se uključili na poziv Sanje Marketić i vaše supruge, ali ne kako bi se samo raspitivali, nego kako bi pokušali utjecati na donošenje povoljne odluke u predmetu Glavaš. Bez vas ne bi bilo kontakta između Drmića i Sanje Marketić sa Srećkom Jurišićem, koji je sve radio kako bi pomogao vama. U snimljenim razgovorima mogli smo čuti da za Glavaša ne bi ni prstom mrdnuo. Očito je bio zainteresiran kako bi od vas kao podizvođač dobivao poslove - istaknuo je sudac napominjući da su i Tadić i Jurišić očito imali dosta dobrih kontakata preko kojih su mogli ostvariti svoj cilj. Pritom je dodao kako su sve relevantne informacije o stanju predmeta Glavaš, da ih je uistinu samo to zanimalo, mogli doznati preko Glavaševih odvjetnika, što su također činili. Ali odvjetnici su im davali “samo” zakonom dopuštene informacije.

Istaknuvši kao olakotnu okolnost tek Tadićevu dosadašnju neosuđivanost, sudac Majerović rekao je da je sud otegotno cijenio Tadićevu veliku upornost i kriminalnu volju u izvršenju kaznenih djela za koja je osuđen.

Mogao dobiti 5 godina

- Vaše postupanje bilo je upereno protiv vrha piramide hrvatskog pravosuđa - kazao je sudac zašto je Tadiću izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Ostalih četvero sudionika afere već su uvjetno osuđeni na temelju nagodbi s USKOK-om. Tadić jedini nije priznao krivnju i upustio se u sudski postupak. Za svako od dva kaznena djela, povezivanje drugih u kriminalnu grupu, te poticanje na nezakonito posredovanje, mogao je dobiti do pet godina zatvora.

Nema dokaza da je itko na sudu primio mito

Nema dokaza da su druge osobe protuzakonito pokušale utjecati na ishođenje povoljnije presude za Branimira Glavaša. Na sudu nije dokazano ni da je okrivljena skupina trebala dati ukupno 700.000 eura mita, kako se tvrdilo u USKOK-ovoj optužnici. Sud je ispustio taj iznos, jer je smatrao da ga Sanja Marketić u jednom snimljenom telefonskom razgovoru nakon “pucanja” mjera, spominje ironično, svjesna da se razgovor snima.

No, iz provedenih dokaza jasno se vidi dio dobrih kontakata Drage Tadića i Srećka Jurišića, preko kojih su se raspitivali, a možda i željeli utjecati na suce. Tako su “isplivala” imena bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, Ivića Pašalića, pa čak i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina. Hrvatin je jedini ispitan kao svjedok u ovom postupku, jer je glavnom državnom odvjetniku prijavio “neprimjereno” raspitivanje Drage Tadića o slučaju Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:01