SUD NIJE IMAO MILOSTI

AGENTI ZA NEKRETNINE IZ PAKLA Godinama varali naivne klijente po Splitu i uzeli im ogromne pare, sad ih čeka robija

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Bračni par Nedžib Hadžibulić (53) i Marijana Bulić (45), vlasnica agencije za posredovanje u prodaji nekretnina "Galeb" u Križevoj ulici u Splitu, pravomoćno su osuđeni na godinu i deset mjeseci zatvora zbog četiri prijevare s kupoprodajom zemljišta i nekretnina, kojima su oštetili vlasnike za 252.000 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Odlukom Općinskog suda u Splitu bračni par je proglašen krivim i krajem prošle godine osuđen na uvjetnu kaznu, ali se tužiteljstvo žalilo višem sudu, koji se složio s njihovim stavom i preinačio sankciju u obvezni zatvor. Nepopustljivi stav Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i ustrajavanje na bezuvjetnom zatvoru ne čudi s obzirom da su oni supružnike, osim u ovom, procesuirali u još nekoliko postupaka, tako da su otprije već osuđeni zbog prijevara na uvjetne kazne i to jednom pravomoćno te jednom nepravomoćnom odlukom.

Nedžib Hadžibulić je u srpnju 2008. godine kao zaposlenik agencije za nekretnine, kojoj mu je supruga vlasnica, posredovao u kupoprodaji čestice zemlje i prizemnice u Osječkoj ulici u Splitu te je nekretnine prodao tvrtki "Aedes", vlasništvo Ante L., za 180.000 eura, od kojih mu je isplaćena polovica iznosa. Nakon što je bračni par dobio novac nisu ga dali vlasniku zemljišta i kuće Ranku B., koji im je u međuvremenu otkazao punomoć, ali ga nisu ni vratili kupcu.

Zatim su u travnju 2010. godine posredovali u kupoprodaji stana u Splitu, vlasništvo Ive M., koji je kupila Andrea Branka W. za 40.000 eura. U ovom slučaju je prevarena ostala vlasnica stana, jer su je naveli da kod javnog bilježnika potpiše ugovor u kojem su naveli da je primila novac koji ona nikada nije vidjela, već su oni prodajom njezina stana prebili dugovanje koje su imali s Andreom Brankom W. U veljači iste godine su izvarali vlasnika trgovačkog društva "Alcon" Antu L., kojem su lažno prikazali da mogu posredovati u kupnji građevinske čestice od 800 metara četvornih u Splitu za 320.000 eura. Na ime kapare i posudbe izvukli su od njega 50.000 eura, a do kupoprodaje zemljišta nije nikada došlo. U ožujku 2011. su Mati B. kazali da će prodati njegov stan u splitskom Smrdečcu za 80.000 eura, te im je on dao punomoć kojom su prodali nekretninu. Od ukupne cijene prodavatelju stana su dali 8000 eura, a nikada nije vidio ostatak od 72.000 eura.

Za svako pojedino kazneno djelo osuđeni su na Općinskom sudu u Splitu na po sedam mjeseci zatvora svako te im je izrečena jedinstvena kazna od dvije godine uvjetnog zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Nakon žalbe tužiteljstva Županijski sud u Osijeku koji je odlučivao o presudi riješio je da je zatvor za supružnike nužan. Stoga su kaznu promijenili u godinu i deset mjeseci bezuvjetnog zatvora svakom od supružnika. Osim toga, moraju nadoknaditi štetu prevarenim osobama.

U ostalim postupcima koji se vode nad bračnim parom obmanuli su i poznate splitske poduzetnike Vjekoslava Fabjanca, nekadašnjeg vlasnika "Autokuće Fabjanac" te Dragana Jurišića Jenkija, koji su zbog poslovanja s njima morali dokazivati da nisu znali za njihove mutne radnje, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:15