SJEDNICA OPTUŽNOG VIJEĆA

'AKO OVA OPTUŽNICA BUDE POTVRĐENA, ODLAZIM U MIROVINU!' U petak odluka o trećoj optužnici protiv Mamića

 
Veljko Miljević i Zdravko Mamić
 Vlado Kos / Hanza Media

Odluka o tome hoće li biti potvrđena tzv. treća optužnica protiv Zdravka Mamića bit će poznata u petak. Tada će, naime, optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku objaviti je li optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku utemeljena.

Podsjetimo, Mamića se u ovom slučaju tereti da je u periodu od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. godine kao član Izvršnog odbora GNK-a Dinamo, a potom kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama ovlašten za raspolaganje novčanim sredstvima kluba, s računa u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura, koje je zatim koristio za osobne potrebe. Njegov odvjetnik Veljko Miljević izjavio je uoči sjednice optužnog vijeća da ne očekuje potvrđivanje optužnice.

- Dapače, sigurno je da ne postoje pretpostavke da se po takvoj optužnici uopće sudi u Republici Hrvatskoj. Naime, prema člancima 14. i 18. Kaznenog zakona, koji reguliraju pitanje mogućnosti primjene kaznenog zakonodavstva RH na određena ponašanja, jasno je da nema nikakve mogućnosti da se povodom ovakve optužnice sudi u Hrvatskoj. Naime, po opisu djela iz optužnice savršeno je jasno da mjesto počinjenja kazneog djela kao i njegove posljedice nisu na području RH te da se sve odvija u Austriji, pa onda nema nikakve mogućnosti da se za ovo sudi u Hrvatskoj. To sam jasno naznačio i u našem odgovoru na tužbu 13.6.2019., kao i u podnesku kojeg sam sudu podnio prije šest dana – rekao je Miljević, koji je na pitanje što ako optužnica ipak bude potvrđena odgovorio: „Ako optužnica bude potvrđena vjerojatno ću otići u mirovinu. Nisam učio pravo da svaki dan doživljavam šokove.“ Nakon sjednice Miljević je ponovio svoj stav, dodavši još nešto.

- Prije sjednice zaboravio sam reći nešto jako važno, a to je da je prema članku 18. stavak 7. KZ-a zabranjeno suđenje u ovakvim slučajevima ako se počinitelj ne nalazi na području RH – dodao je Miljević, koji je iznio i dio izlaganja tužiteljstva.

- Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Osijeku rekao je da je posljedica ovih djela nastala u Hrvatskoj, ali toga nema u opisu djela u optužnici, kao što ni u spisu nema vještačenja na koje se tužitelj danas pozivao, što je veliki problem u potvrđivanju optužnice – rekao je Miljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:03