NAPAD

BAČENA BOMBA U DVORIŠTE OBITELJI KOJA JE DRŽALA ROBA 'Gazda je vikao kako kako mu nitko od susjeda nije htio priskočiti u pomoć...'

Arhiva

U dvorištu obiteljske kuće u Draganiću nedaleko od Karlovca u noći na nedjelju eksplodirala je eksplozivna naprava te oštetila kombi vozilo koje je tamo bilo parkirano.

Iz karlovačke policije navode da je vlasnik imanja 35-godišnjak, kao i da je eksplozija odjeknula oko 2 sata. Radi li se o bačenoj bombi ili nekoj vrsti podmetnutog eksploziva znat će se nakon što policija provede istragu.

Hrana i piće

Tko bi mogao biti počinitelj također nije poznato, a o njegovim motivima također bi se moglo samo nagađati. Na imanju živi mnogočlana obitelj P. V., nitko od njih nigdje ne radi već se bave skupljanjem sekundarnih sirovina i raznim preprodajama, zbog čega je u njihovu dvorištu vrlo prometno. Ono je zaklonjeno živom ogradom, a metalna ograda uvijek je navučena na ulazu.

- Mene nije probudila nikakva eksplozija, nego galama koju su napravili oko dva sata. Svi su se uzvikali, a ubrzo je došla policija. Navodno su ih čuvali do jutarnjih sati, a onda su sve označili trakama. Gazda je vikao po dvorištu, nešto u smislu kako mu nitko od susjeda nije htio priskočiti u pomoć dok su ga pokušavali ubiti - ispričao nam je jedan od susjeda koji je želio ostati anoniman jer, kaže, niti ima niti bi želio imati posla s tom obitelji.

Široj javnosti su postali poznati krajem prošle godine, kada su procurile jezive fotografije čovjeka kojega su u istom tom dvorištu 550 dana držali kao roba u neljudskim uvjetima te ga brutalno zlostavljali. U ožujku ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je protiv osmero članova te obitelji u dobi od 23 do 60 godina podiglo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom. Od čovjeka koji je kod njih došao u potrazi za poslom za cigarete, nešto hrane i alkohola tražili su da za njih obavlja fizičke poslove poput čuvanja stoke, cijepanja i slaganja drva te čišćenja dvorišta i okućnice, iskorištavajući njegove teške osobne prilike i siromaštvo.

Opekline

- Učestalo su ga udarali po glavi i tijelu, od čega je oštećenik tijekom vremena zadobio brojne tjelesne ozljede poput prijeloma desne podlaktice, donje čeljusti, sedmog rebra desno, desetog rebra lijevo, kao i tjelesne ozljede u vidu opeklina na prsnom dijelu leđa, a istovremeno su ga izlagali svakodnevnom vrijeđanju i ponižavanju govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložno oštećivali njegovu odjeću, šišali ga i bojali mu kosu bez njegova pristanka. Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolirajući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte, te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom - opisalo je te strahote Općinsko državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:04