NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

BAKU ZORKU SILOVAO, PREMLATIO I USMRTIO GUŠENJEM, A ZATIM JE OPLJAČKAO Uzeo joj prstenje, mobitel i karticu, krivnju pokušao svaliti na susjeda

 Andrija Lučić / CROPIX

Dejan Gavran (44) nepravomoćno je osuđen na 37 godina zatvora zbog silovanja i teškog ubojstva iz koristoljublja umirovljenice Zorke J. (75) iz Osijeka. Presudu za taj okrutni zločin, koji se dogodio 17. svibnja 2016. godine u stambenoj zgradi u Blok centru II u samome središtu Osijeka, izreklo mu je sudsko vijeće Županijskoga suda u Osijeku pod predsjedanjem suca Zvonka Vekića.

- Utvrđeno je da je okrivljenik počinio kaznena djela za koja se tereti. Sudsko-medicinski vještak je utvrdio da je žrtva bila živa dok ju je silovao, a na njoj je pronađen njegov DNK - rekao je sudac Vekić u obrazloženju presude.

Gavran je ženu, nakon što je ušao u njezin stan, silovao, a onda udarao i gušio te je zbog višestrukih ozljeda preminula. Nakon što ju je usmrtio, s prstiju joj je skinuo dva zlatna prstena, ukrao mobitel i karticu tekućeg računa. S bankomata je podigao ukupno 8000 kuna, a prstenje je prodao za 642 kune.

Gavranu u prilog nisu išli ni drugi dokazi koji su prikupljeni u istrazi, među kojima i snimke s videokamera bankomata na kojima je podizao novac, a snimljen je i u stanici za otkup zlata u kojoj je na dan ubojstva prodao žrtvino zlatno prstenje.

- Iz iskaza svjedoka proizlazi da je na dan ubojstva pokazao slip s bankomata s iznosom koji je na računu imala oštećena, govoreći da je riješio sve svoje probleme - dodao je Vekić.

Gavran je bio podstanar u zgradi u kojoj je živjela žrtva. Nije imao nijednu olakotnu okolnost, a otegotna mu je bila ranija osuđivanost. Za ubojstvo je optužio susjeda, ali mu sud nije povjerovao. Zorku J. su mrtvu u stanu našli policajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:33