SVE ZBOG PARKINGA

BALDASARU PRIJETI DO DESET GODINA ZATVORA Bivši splitski gradonačelnik i njegovi pročelnici pogodovanjem poduzetniku oštetili Grad za 500.000 kn?

 Tom Dubravec / CROPIX

Županijski sud u Splitu odbio je USKOK-ovu žalbu na rješenje suca istrage splitskog suda, kojim je kao neosnovano odbijeno rješenje o provođenju istrage protiv Joze Parčine, osnivača i vlasnika tvrtke "Mimoza" d.o.o., kojeg se teretilo za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti bivšeg splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i njegovih suradnika.

Za sve druge aktere rješenje o provođenju istrage postalo je pravomoćno, pa su oni i službeno postali okrivljenici za kazneno djelo zlouporabe za koje je, ako je takvom zlouporabom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Osim bivšeg SDP-ova gradonačelnika u priči su i Špiro Cokarić, nekadašnji pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo grada Splita, Damir Babić, Cokarićev nasljednik na mjestu šefa gradske komunale, Jasna Parčina, sestra Joze Parčine i direktorica tvrtke "Mimoza", Josip Čulić, tadašnji voditelj Parčininog hotela "Luxe" te naposljetku još jedan splitski bivši poteštat - Miroslav Buličić, koji se istražuje zbog drugog (ne)djela.

- Mogu vam potvrditi da smo dobili odluku suda vezano za našeg branjenika, no ništa više ne mogu vam komentirati jer je istraga u tijeku - kazao nam je Damir Primorac, čiji odvjetnički ured zastupa Jozu Parčinu.

U rješenju o provođenju istrage, koje je USKOK prije tri mjeseca objavio na svojim stranicama, stoji da se "osnovano sumnja da su od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017. godine tadašnji gradonačelnik Grada Splita, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita i voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita, na traženje osnivača jednog trgovačkog društva (Jozo Parčina - op.a.), ovlaštene osobe za zastupanje tog društva i voditelja hotela kojeg je vlasnik navedeno društvo, trgovačkom društvu za potrebe hotela omogućili korištenje većeg broja rezerviranih parkirališnih mjesta bez plaćanja povlaštene mjesečne naknade utvrđene Zaključkom gradonačelnika za rad hotela u središnjem dijelu Grada Splita, kao i da društvo za korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta plati manji iznos od propisane naknade".

Radi se, dakle, o tome da se Parčinu teretilo da je Baldasara i ekipu poticao da njegovoj tvrtki "Mimoza" za potrebe hotela "Luxe" u Zvonimirovoj ulici dodijele 16 parkirališnih mjesta u Ulici sv. Petra Staroga, i to po cijeni od samo 100 kuna mjesečno.

Na ovaj je način, smatra USKOK, Grad oštećen za najmanje 463 tisuće kuna.

Kao argument za osnovani progon Joze Parčine USKOK je u žalbi naveo da je, primjerice, zabilježen razgovor u kojem Babić kaže Čuliću: "Ja znam kako je tebi s Parčinom" te navodi da su parkirališna mjesta i prometne suglasnosti za "Mimozu" izdane na traženje Parčine.

Također, navode i da Babić govori kako ga je baš "Parčina navukao da daju to". Zbog toga je USKOK smatrao da ne stoji zaključak suca istrage koji je naveo da ne postoji osnovana sumnja na poticanje zato jer se, među ostalim, ne može "sa sigurnošću tvrditi da se radi o okrivljeniku Jozi Parčini" iako baš on ima pravni interes za svoj hotel.

No, suprotno USKOK-u, sudsko vijeće Odjela za subijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zaključilo je da u spisu nema dostatnih dokaza koji bi upućivali na "dostatan stupanj osnovane sumnje" koji bi opravdali provođenje istrage.

- Citirani sadržaji snimljenih razgovora između okrivljenika Damira Babića i Josipa Čulića sami po sebi, bez drugih dokaza koji bi jasno upućivali na sudjelovanje okrivljenika Parčine u inkriminirane radnje, nisu dostatni za postojanje osnovane sumnje - zaključak je splitskog Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 16:46