SLOVENIJA

Bavčaru ukinuta presuda, ide novo suđenje

Bivši slovenski ministar Bavčar je bio proglašen krivim za pranje novca i zloporabu ovlasti tijekom prodaje dionica Istrabenza slovenskoj Pivovarni Laško
 Jadran Babic / CROPIX / Jadran Babic / CROPIX

LJUBLJANA - Slovenski vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu bivšem istaknutom političaru Igoru Bavčaru, koji je zbog gospodarskog kriminala bio osuđen na sedam godina zatvora, i odredio ponavljanje sudskog postupka, potvrdio je u srijedu njegov odvjetnik Marko Bošnjak.

On je kazao da je vrhovni sud prihvatio Bavčarovu žalbu za zaštitu zakonitosti, izrazivši uvjerenost da će Bavčar biti oslobođen svih optužaba koja mu je optužnica stavljala na teret.

Optužnicom nije dokazano da su Bavčarovi postupci s trgovanjem dionicama holdinga Istrabenz u vrijeme kad je bio njegov direktor predstavljali kazneno djelo pa bi ga u novom suđenju trebalo potpuno osloboditi, kazao je Bošnjak.

Bavčar je bio proglašen krivim za pranje novca i zloporabu ovlasti tijekom prodaje dionica Istrabenza slovenskoj Pivovarni Laško, koja je proglašena ilegalnom transakcijom, a bila mu je određena i globa od 21 milijun eura protupravno stečene materijalne koristi, zbog čega mu je velika imovina bila dugo blokirana.

Bavčar je bio uspješan političar i član više vlada 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. U vrijeme osamostaljenja Slovenije bio je zadužen za unutarnje poslove, a kasnije u vladi Janeza Drnovšeka za europske poslove, no zbog navodne ambicije da sam preuzme položaj predsjednika vlade 2002. je "prešao u gospodarstvo" i postao glavni direktor Istrabenza, nekad moćnog turističko-energetskog i financijsklog holdinga, koji je u međuvremenu poslovno propao.

Istodobno je vrhovni sud odbio sličan zahtjev za zaštitu zakonitosti nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško (POL) Boška Šrota, koji izdržava višegodišnju kaznu zatvora kao Bavčarov suučesnik u trgovanju dionicama Istrabenza i pokušaju tajkunske privatizacije svoje i Bavčarove nekadašnje kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:58