LAŽNA HUMANITARNA AKCIJA

BEŠĆUTNA PREVARA I poznate estradne zvijezde nasjele i uplaćivale novac za bolesno dijete

 Facebook

Splitska policija jučer je na ispitivanje na splitsko Općinsko državno odvjetništvo privela 32-godišnjeg Tonija Eterovića iz Splita, vlasnika i urednika portala Udarno.com, i to zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela prijevare i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga na štetu više fizičkih i pravnih osoba u RH i inozemstvu. Odvjetništvo je zatražilo određivanje istražnog zatvora, zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, piše Slobodna Dalmacija.

U policijskom izvješću navodi se da se 32-godišnjak sumnjiči, među ostalim, da je “11. rujna na internetskom portalu kao odgovorna osoba objavio tekst u kojem je naveo lažne podatke i lažnu fotografiju o teško bolesnom djetetu kojemu je za troškove operacije potrebna novčana pomoć od 15 tisuća eura”. Policija navodi da je u tom tekstu naveo kontakt-telefon i žiroračun za uplatu novčanih sredstava koji je otvoren u banci, a koji je na ime udruge čiji je i osnivač.

Isto tako, identičan tekst s djelomično izmijenjenim podacima, ali s istim brojem računa objavljen je i na internetskim portalima u susjednoj BiH, te se proširio internetom preko društvenih mreža u RH i inozemstvu. Na navedeni žiroračun, utvrdila je policija, od 11. rujna do 26. listopada ove godine 810 pravnih i fizičkih osoba uplaćivalo je novčane iznose od 10 do 3000 kuna, a ukupna suma dosegla je 126,5 tisuća kuna, koje je s računa navedene udruge podigao osumnjičeni 32-godišnjak. Doznajemo da su se na ovu tužnu priču “zakačili” i neki poznati hrvatski umjetnici i estradne zvijezde koji su, ne sluteći da se radi o prijevari, uplaćivali novac.

Prema onome što smo doznali, cijela je priča “pukla” kad je jedna od žena koja je željela uplatiti novac za liječenje bolesnog dječaka otkrila da je fotografija tog istog dječaka već objavljena na jednom ruskom portalu, a radi se o stranici Channel4.ru.

Foto: Facebook

Naime, originalni tekst objavljen na ruskoj internetskoj stranici poziva građane da pomognu sedmogodišnjem Likharev Sashi koji boluje od akutne limfoblastične leukemije. U tom članku stoji da je “dječak nedavno, 7. kolovoza, ušao u bolnicu te da je otpočeo s intenzivnom kemoterapijom, no da se liječnici nadaju da će mu se u narednih u mjesec dana poboljšati zdravstveno stanje”. Uz taj tekst objavljena je i fotografija plavokosog dječaka koji sjedi na bolničkom krevetu. Fotografiju istog dječaka Eterović je, prema istražnom zahtjevu ODO-a i onome što je utvrdila splitska policija, preuzeo i potom uz tekst naveo podatke “prilagođene” Hrvatskoj.

Tako je u članku pod naslovom “Spasimo ga da ne umre, u petak treba u bolnicu” koji se više ne može pronaći na portalu Udarno.com, Eterović objavio članak u kojem poziva na sakupljanje pomoći.

- Osmogodišnji Ivan se liječi od specifične akutne limfoblastične leukemije. Zdravstveno stanje je sve gore i siromašni roditelji se boje operacije u Hrvatskoj. Maleni bi trebao ići u bolnicu u petak. Organizam je potpuno iscrpljen, a jedino riješenje je transplantacija koštane srži u Flensburgu, Njemačka gdje su najuspješnije transplantacije koštane srži. Za operaciju nedostaje još 15.000 eura. Ivan ima veliku šansu za potpuno izlječenje. Ivan je iz Novigrada. Pozivamo sve na hitno pomaganje. Računi su im blokirani stoga smo u organiziranju pomoći, radi se o satima.

Trenutno su na zadnjim pretragama po bolnicama, preumorni od pitanja možete nazvati na Marija 095-859-0622. Ivan je veliki borac i zahvaljuje svima na pomoći. Ima samo majku, otac ih je ostavio bez ikakvih primanja. Svim donatorima će Udarno.com i Ekskluziva.ba javno zahvaliti - piše u članku koji se može naći na nekim internetskim forumima. Nazvali smo jučer navedeni broj mobitela, no linija je, naravno, isključena. Mnogi korisnici Facebooka prenijeli su ovaj tekst, a na jednom od linkova uz tekst s objavljenom slikom ruskog dječaka piše: “Ivan Jurić iz Novigrada, ima veliku šansu za potpuno izlječenje i transplantaciju srži. Primatelj VPM Ivan Jurić, IBAN: HR-2824070001100359304, SWIFT: OTPVHR2X”. Broj računa u hrvatskoj banci odgovara računu portala Udarno.com koji se može na njihovim stranicama pronaći u mnogim tekstovima.

Eteroviću je policija tijekom utorka temeljem naloga istražnog suca obavila i pretragu doma i prostorija udruge u Bosanskoj ulici te su izuzeti kompjutori i druga dokumentacija.

Osim “makinacija” s ruskim dječakom, Eterovića policija sumnjiči i da je počinio kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, odnosno da je tijekom veljače 2011. osnovao udrugu te otvorio račun u banci. Na taj je račun na ime više lažnih humanitarnih akcija koje je organizirao i vodio, kao i donacija koje su uplaćene od ožujka 2011. do kraja listopada 2014. ostvaren promet od ukupno 340,5 tisuća kuna. On kao odgovorna osoba u udruzi, prema policiji, nije udrugu registrirao kao neprofitnu organizaciju te Ministarstvu financija nije dostavio obrazac za upis u Registar, a niti je u navedenom razdoblju predavao propisane financijske izvještaje.

No, ni to nije sve. Eterović se nadalje sumnjiči da je “tijekom travnja i svibnja 2014. godine na stranicama društvenih mreža i na internetskom portalu kojih je ujedno vlasnik i odgovorna osoba, objavio više vijesti i članaka, a sve u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno organizirao je humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za vraćanje kredita nezaposlenog branitelja iako prethodno nije pribavio odgovarajuće Rješenje”. Prilikom prikupljanja novca apelirao je, utvrdila je policija, da se novac uplati na žiroračun njegove udruge. Od nešto više od 38 tisuća kuna pribavljenog novca, branitelju je, na njegovo inzistiranje, uplatio 33,5 tisuće, a 7,5 tisuća je uzeo sebi, piše Slobodna Dalmacija.

Udarao po Josipoviću

Eterović je u posljednje vrijeme žestoko 'udario' u tekstovima na svom portalu na aktualnog predsjednika Ivu Josipovića optužujući ga da je 'u dogovoru sa ministrom policije Rankom Ostojićem dao nalog MUP-u da istraži zašto sam se bavio istragom nelegalnih RBA zadruga, zašto sam stvorio problem oko toga, koliko smo skupili novca, zašto smo krenuli u obračun sa bankom'. U jednom od članaka naveo je i da su se 'odlučili da ušutkaju portal Udarno.com zahvaljujući onima koji su pasivno gledali. Financirali smo se svakako jer je to bila izvanredna situacija kao i izvanredan bankarski kriminal u kojem je sudjelovao politički vrh'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:19