PREDOZIRANJE

BEŠĆUTNOST U ZAGREBU: NAKON NARKO SEANSE MLADIĆA IZBACILI NA CESTU I OSTAVILI GA DA UMRE Matteo je prije kobnih trenutaka uzeo i drogu za silovanje...

Mateo Govedarica i Endi Filip Šprljan
 Facebook

Maneken Matteo Govedarica (20) umro je 20. kolovoza zbog akutnog trovanja heroinom, amfetaminom, MDMA-om i diazepamom nakon narkoseanse, a na tijelu je imao krvni podljev iznad lijevog oka, oguljotine kože glave i desnog koljena.

Isključena javnost

Govedaričin život se ugasio naočigled njegovih trojice prijatelja - Endija Filipa Šprljana (43) i dvojice maloljetnika s kojima se kobne večeri prvo družio u zagrebačkom klubu Hot-pot, a potom i u stanu na Ravnicama, gdje su stvari pošle po zlu. Četiri mjeseca od tragičnog događaja, kada su Govedaricu na rubu života iznijeli na ulicu kako bi prikrili zločin iz stana, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Šprljanu, bivšem hokejašu i poduzetniku, kojega se tereti da je omogućio trošenje droga u stanu te da nije pružio pomoć.

- Osjećam se kriv, ali ne onako kako je navedeno u optužnici. Dakle, ne priznajem počinjenje kaznenih djela koja mi se stavljaju na teret - izjasnio se optuženi Šprljan sucu Marijanu Bertalaniču, koji je potom, s obzirom na to da su prvi svjedočili maloljetnici, taj dio svjedočenja zatvorio za javnost.

Zagreb, 191216.
Opcinski kazneni sud, Ilica.
Sudjenje Endiju Filipu Sprljanu, bivsem hokejasu za smrt manekena Matea G. koji se predozirao u njegovom stanu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Optužnica Šprljana tereti da je 20. kolovoza oko 4.30 sati ujutro, nakon noćnog izlaska u Hot-pot, poveo u svoj unajmljeni stan dvojicu maloljetnika i Govedaricu na nastavak druženja. Konzumirali su heroin, amfetamin, MDMA i GHB, a sve je sa sobom donio Govedarica. Tužiteljstvo smatra da su potom oko 14 sati maloljetnici uočili kako Matteo, koji je spavao u dnevnom boravku, otežano diše i hropće. Ne bi li ga dozvali, tresli su ga rukama i šamarali po licu, ali kako Matteo nije dolazio k svijesti, davali su mu umjetno disanje i masirali srce. U akciji spašavanja pridružio im se i Šprljan, pa su nesretnog manekena odnijeli u kupaonicu i polijevali vodom. Oživljavanje nije polučilo rezultate pa su, umjesto da pozovu Hitnu pomoć, odlučili ga obući te s njegovim osobnim stvarima spustiti ga liftom u prizemlje zgrade, gdje su ga ostavili na dvorišnom parkiralištu. Govedaričini uspaničeni “prijatelji” izgubili su puna tri sata osmišljajući kako ublažiti tragediju pa je najmlađi od njih tek oko 17 sati kobnoga dana pozvao policiju, rekavši da je slučajno prolazio ulicom i naišao na mladića kako bez svijesti sjedi u haustoru na tlu.

Droga za silovanje

Prema iskazu danom policiji, Šprljan je maloljetnike u vrijeme tragedije poznavao tek mjesec dana. Prije izlaska u Hot-pot konzumirali su bombone i speed, a Matteo je osim heroina uzeo i “G” - drogu za silovanje, i to oko 50 kapi stavljenih u napitak od Cedevite. U Šprljanovu su kuću otišli jer su znali, kako su rekli, da kad je u blizini Matteo, uvijek ima droge. Planirali su tamo i prespavati, a droga im je bila stimulans za opuštanje za njihove homoseksualne igrice.

Ono što najviše žalosti je da, vidjevši Mattea kako izbacuje šlajm, otežano diše i gubi se, umjesto da okrenu 194, prvo su zvali vlasnika noćnog kluba, čiji savjet nisu poslušali, jer su odlučili izbaciti tijelo na ulicu “kako bi tako olakšali Hitnoj kada dođe”. Govedarica je tad već bio mrtav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 06:15