GRAĐANI, OPREZ!

BESRAMNI LOPOVI Starcu (79) iz Vojnića obećali novac iz EU fondova pa ušli u njegovu kuću i pokrali ga

Zagreb, 180908.USKOK i Drzavno odvjetnistvo pokrenuli su jutros na sveucilistu u Zagrebu veliku antikorupcijsku akciju nazvanu Indeks.Na slici policijski auto ispred kuce Desa Mlikotin Tomic sefica Saborskog povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa koju su iznendaili policajci rano ujutro . Akcija indeks.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

KARLOVAC Nakon što je u nedjelju 79-godišnjak u Vojniću u kuću pustio dvije nepoznate osobe koje su mu obećavale ishoditi novac iz EU fondova da bi ga potom pokrale, karlovačka policija u srijedu je ponovno upozorila građane, posebno one starije dobi, da ne nasjedaju na takva lažna obećanja i takve prevarante ne puštaju u svoje domove.

Glasnogovornica PU karlovačke Senka Staroveški kazala je Hini kako je 79-godišnjak policijskoj postaji u Vojniću prijavio da je u nedjelju popodne u kuću pustio dvije nepoznate osobe da bi saslušao njihovu ponudu kako osigurati novce iz fondova EU.

Najprije su od njega zatražili novac kako bi mu "pomogli" u ostvarivanju tog prava, obećavši mu pritom da će mu "europski" novac biti dostavljen naknadno putem pošte, da bi potom iskoristili njegovu nepažnju i ukrali mu torbicu s novcem.

Policija je pokrenula kriminalističko istraživanje, a Staroveški je, kao i u desetak sličnih slučajeva u zadnjih godinu dana, ponovno pozvala građane, posebno one starije dobi, da ne budu lakovjerni te ne nasjedaju na razna lažna obećanja.

Za takva upozorenja, naglasila je, ne može se reći da ne rezultiraju povećanim oprezom kod dijela građana, s obzirom da je na području karlovačke Policijske uprave u prvih devet mjeseci prošle godine, u odnosu na isto razdoblje 2013., za 20 posto manje takvih nedjela. No, jači bi oprez mogao još znatnije smanjiti ta kaznena djela, poručila je.

"Naime, u tom smo razdoblju lani samo u Karlovcu imali 32 kaznena djela na štetu građana treće životne dobi, među kojima smo za njih deset našli počinitelje. Oprez građana i prijave sumnjivih osoba i posebno registarskih pločica automobila s kojima se koriste, mogli bi pomoći da se prijevare i krađe na štetu starijih osoba i bitno više smanje", rekla je Staroveški.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:20