U ZATVORU JE

'BIO JE JAKO MLAD, A NJEGOVE OČI...' Riječkog tinejdžera koji je 'karijeru' počeo graditi kao razbojnik u par navrata slobode koštao prodoran pogled

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2018. u 00:00

Mario Pušić / CROPIX

Ilustracija

 

Riječaninu (19) je Županijski sud izrekao dvije godine maloljetničkog zatvora zbog oružanog razbojništva u prodavaonici i posjedovanja gotovo pola kilograma marihuane, piše Novi list. M.B. je u procesu je tretiran kao maloljetnik, što je bio u vrijeme oružanog prepada.

- Nisam kriv! - konstatirao je nakon što je čuo presudu i njezino obrazloženje, a prije no što su ga pravosudni policajci odveli natrag u zatvor.

Osuđen je zbog prepada koji je izveo još 29. studenoga 2016. godine, u trgovini Brodokomerc Nove u Ulici Vjenceslava Novaka u Rijeci. Razbojnik je upao maskiran, s kapuljačom preko glave, pa uperio pištolj prema 39-godišnjoj djelatnici prodavaonice. Pljačkašu je prodavačica predala oko 2.200 kuna, a sam je uzeo 20-ak kutija cigareta Marlboro. Osuđen je i zbog posjedovanja droge radi prodaje, držanja oko 450 grama marihuane što mu je pronađena nakon što je tijekom policijske istrage o razbojništvu obavljena pretraga u stanu koji je koristio.

U svom svjedočenju na suđenju trgovkinja se prisjetila da je bilo nešto poslije 19 sati, da je u trgovini bila sama, kada je uletio jedan mladić. - Pristupio mi je s pištoljem. Imao je majicu s kapuljačom i povez preko usta, nekakvu maramu. Zaprijetio je da moram dati sve iz blagajne. Stao je točno ispred mene i uperio mi pištolj prema prsima. Predala sam mu sav krupni novac, u kasi je bilo nešto više od dvije tisuće kuna. Nakon toga je tražio cigarete. Pokazala sam mu gdje su, ispod pulta, pa ih je sam uzeo i stavio u svoju majicu. Odmah nakon toga je izašao. Sve je to trajalo jako kratko - ispričala je prodavačica.

- Bio je jako mlad, imao je najviše 20 godina. No, karakteristično je da je razbojnik imao izrazito plave oči, naglasila je svjedokinja, koja je u istrazi na prepoznavanju, između pet poredanih osoba, prepoznala upravo optuženog kao počinitelja razbojništva.

Optuženikove odvjetnike posebno su zanimale okolnosti prepoznavanja, što je bio i krunski dokaz u procesu protiv okrivljenog. - Taj događaj je na mene djelovao jako stresno. Nakon doživljenog prepada bila sam na bolovanju pola godine, naglasila je prodavačica koja je svoje svjedočenje završila u suzama.

Sudsko vijeće nije prihvatilo iskaze prijatelja optuženika koji su mu dali alibi, tvrdeći da je on više dana, i u vrijeme razbojstva, bio u Zagrebu. Sudac je na čitanju presude posebno istaknuo da je na prepoznavanju mladića odao prodoran pogled, a Novi list piše da su ga velike plave oči odale i pri jednom drugom nedjelu. On je, naime, u veljači zbog jednog lanjskog razbojstva na Krku iznova završio u istražnom zatvoru, a dvoje djelatnika putničke agencije koju je opljačkao na prepoznavanju su uperili prst u njega, zapamtivši ga upravo po karakterističnim velikim, plavim očima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo