BRUNO DABELIĆ

'BIO SAM TOLIKO PIJAN DA NI SAM NE ZNAM KAKO SAM SE UPUCAO' Nevjerojatna ispovijest mladog zagrebačkog poduzetnika: Izašao sam malo uhvatiti zraka...

 Darko Tomaš / CROPIX, privatni album

- Negdje oko 23.30 u subotu, nakon rukometne utakmice Hrvatske sa Srbijom u splitskoj Spaladium Areni, izašao sam van uhvatiti malo zraka.

Krenuo sam prema nasipu na Borovju da isprobam tzv. penkalu ručne izrade, poput onih što koristi James Bond. Stavio sam u nju malokalibarski metak i krenuo preko parkirališta zgrade u mrak, na osamu. No do nasipa nisam stigao jer je nešto, dok sam hodao i pričao na mobitel, puklo. Zvučalo je kao petarda, a mene je zapeklo. Nisam ni znao što me snašlo jer sam u sebi imao 2,3 promila, koliko mi je izmjereno kasnije. Zapeklo me oko koljena pa sam krenuo natrag u stan.

Penkala u smeću

U penkali metka više nije bilo pa sam je odbacio u prvi kontejner za smeće. Došepao sam do stana i vidio da mi se krv slijeva niz nogu. Tenisica mi se ispunila krvlju. Počelo mi se i mantati. Pozvana je Hitna, a ubrzo su mi stan preplavili i policajci - ispričao je za Jutarnji list 33-godišnji Bruno Dabelić, zagrebački poduzetnik koji je u subotu nešto prije ponoći u javnosti postao “treća žrtva uličnog propucavanja u razmaku od dva dana”.

Vlastita glupost

Dabelića smo posjetili u KB-u Merkur gdje je u noći na nedjelju zaprimljen s prostrijelnom ranom desne potkoljenice. Same okolnosti vezane uz metak koji mu je protutnjao gotovo pod pravim kutem kroz nogu Dabeliću su čudne, no uvjerava nas da je u kobnom trenutku bio sam, da uokolo njega nije bilo ljudi te da nije bio ničija meta, nego “žrtva vlastite gluposti” dok je bio pod utjecajem alkohola.

I dok su prve dvije “ulične poruke” još veliki misterij koji je unio nesigurnost u građane metropole, Dabelić je istražiteljima sutradan već, kad se otrijeznio i došao k sebi, otkrio okolnosti pod kojima je, uvjeren je, dobio metak u nogu. Međutim, za zagrebačke policajce slučaj i dalje nije riješen i vodi se kao dovođenje u opasnost života i imovine od strane nepoznate osobe jer se još utvrđuje drži li Dabelićeva priča vodu.

Opasan predmet

- Zanimalo me hoće li i kako će ispaliti takvo što. Penkalu toga tipa nikada nisam koristio, a kako je blagdanska pucnjava iza nas, htio sam se riješiti te stvari, sad sam još uvjereniji, nije nikakva igračka, nego opasan predmet! Onu večer kad mi je u kuću osim Hitne stigla i policija svima je bilo neobično to ranjavanje. Ispitivali su me detalje, a ja nisam bio u stanju razgovarati.

Baljezgao sam zbog alkohola i krvarenja jer sam već bio izgubio dosta krvi. U bolnici su me policajci čuvali čitavu noć. Ujutro kad sam došao k sebi sjetio sam se odlaska na nasip s penkalom. Rekao sam im to, nakon čega su otišli tamo i povratno mi rekli da je metak na onom mjestu oštetio i beton - prisjeća se dalje Dabelić, svjestan da je nepromišljenim potezom mogao proći mnogo gore.

Policajcima je, koji rade na istrazi, dodaje, čudna cijela priča, no ista je i njemu veliki misterij, napominje, jer tvrdi da su mu policajci rekli da je prema procjeni ulazno-izlazne rane metak primio s udaljenosti od dva metra.

- Zar sam si mogao produžiti ruku dva metra i opaliti si u nogu? Imao sam ozlijeđen palac lijeve ruke i ozljedu desne noge i sve je to splet nesretnih okolnosti. No ne sjećam se trenutka kad sam izvadio penkalu iz džepa, a kamoli da sam je napeo i povukao naboj. Alkohol i znatiželja učinili su svoje - zaključuje s osmijehom na licu mladi poduzetnik s Borovja pred kojim su još oporavak te eventualno suočavanje s kaznenom, odnosno prekršajnom prijavom ako kriminalisti ga odluče sankcionirati da suludi potez zbog kojeg je mogao i poginuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:06