POTVRĐENA PRESUDA

Bivši riječki dogradonačelnik osuđen za pronevjeru: Iznenađen sam i šokiran

Rijeka, 121208.Djani Poropat na Opcinskom sudu u Rijeci nepravomocno je osudjen na 10 mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine. Poropat je proglasen krivim zbog zluoporabe polozaja kao direktor firme Adria Rent a Car od 1997. do 2000. godine cime je pribavio tvrtki protupravnu korist i ostetio drzavni proracun za oko 200.000 kuna. Djani Poropat inace je rijecki dogradonacelnik i predsjednik rijeckog HNS-a. Djani Poropat u sudnici tijekom izricanja presude.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / Cropix

RIJEKA - Iznenađen sam i šokiran. Još uvijek ne mogu vjerovati -prva je i jedina reakcija bivšeg riječkoga dogradonačelnika Đanija Poropata kojemu je Županijski sud u Rijeci potvrdio presudu od 10 mjeseci uvjetnog zatvora radi zloporabe položaja u gospodarskom poslovanju kojom je državni proračun oštetio za 196 tisuća kuna.

Iako je presuda prvostupanjskoga suda sada pravomoćna Poropat ništa nije želio komentirati no iz razgovora s njim bilo je očito da se nadao kako će Županijski sud prihvatiti njegovu žalbu, te da će u daljnjem postupku dokazati da nije kriv.

To je tvrdio od samog početka procesa, navodeći da se on nije okoristio ni za jednu kunu te da, ako su i počinjene nepravilnosti, one svakako nisu učinjene namjerno ili s ciljem da se netko okoristi.

Želio je ukazati da je sporne novčane otpise dugova provodilo knjigovodstvo tvrtke po najboljoj savjesti struke. Tvrdio je i da je žrtva političkog progona, te u prilog tome navodio kako je prvotni iznos za kojeg ga se teretilo bio 1,3 milijuna kuna.

Nakon vještačenje u istrazi je optužen za 470 tisuća, a na kraju je sve spalo na 196 tisuća za koje također tvrdi da nisu otišle njemu u džep.

Iz kratkog razgovora shvatili smo da Poropat ne želi komentirati presudu putem medija i zato što namjerava podnijeti ustavnu tužbu, odnosno iskoristiti druge pravne mogućnosti kako bi dokazao da je nevin.

Presuda koja ga je stajala političke karijere u Gradu Rijeci i HNS-u i narušila poslovni ugled donesena je krajem 2008. godine, a njom je proglašen krivim po tri točke jer je kao odgovorna osoba i direktor tvrtke TD Adria rent-a-car d.o.o u periodu od 1997. do 2000. godine na nekoliko načina umanjio prihod tvrtke, odnosno osnovicu i tako izbjegao plaćanje navedenih 196 tisuća kuna poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:57