PRONAĐENO TIJELO ANNE-CECILE PINEL?

BIVŠI ŠEF EKIPE ZA OČEVID SE PITA 'Kako je moguće da su kosti pronašli lovci, a ne policija? Gdje je bio helikopter, zašto nisu razminirali područje?'

 
 CROPIX/Facebook

Moram opet izraziti žaljenje što nestalu osobu nije našla policija, nego, u ovom slučaju, lovci, bio je prvi komentar Branka Lazarevića, umirovljenog šefa Ekipe za očevide PU zagrebačke, koji se godinama bavi i traganjem za nestalim osobama.

Podsjetio nas je da se u takvim slučajevima tijelo najčešće nađe nedaleko od mjesta gdje je osoba zadnji put viđena ili nedaleko od mjesta počinjenja kaznenog djela.

- Očevid treba što detaljnije obaviti i izuzeti sve moguće tragove, kao da je osoba ubijena. Tako će se najmanje griješiti. Smatram da ovdje ima puno indicija da je ipak ubijena, možda iz koristoljublja, jer novca u novčaniku nema. Znači, očevid treba obaviti kao da se radilo o ubojstvu - kaže Lazarević.

Zagreb 230611.
Utrine.
Branko Lazarevic umirovljeni kriminalist.
Foto: Goran Mehkek / Cropix
Goran Mehkek / CROPIX
Branko Lazarević

Biološki ostaci

- Spominje se da je teren na kojem su pronađeni posmrtni ostaci bio minski sumnjiv. Ali, policiji to ne bi trebalo biti opravdanje. Ako je bilo tako, trebalo ga se razminirati. Osim toga, postavlja se i pitanje kako to da su lovci mogli prolaziti tim područjem, odnosno kada je teren razminiran. Jesu li se koristili helikopter i sva raspoloživa tehnička sredstva te ljudski resursi u traganju za nestalom? To je pitanje na koje bih želio znati odgovor - objašnjava nam Lazarević.

Kad je, pak, riječ o nastavku istrage o uzrocima smrti i mehanizmu nastanka ozljeda, to će, kaže, biti na sudskim medicinarima i kriminalistima.

- Moguće je utvrditi identitet i DNK analizom i drugim prikupljenim tragovima, a nije isključeno da na vlasištu još ima ostataka tkiva, jer smo takvih slučajeva imali, i da nakon nekoliko godina tijekom kojih je tijelo bilo na otvorenom ima takvih bioloških ostataka. Na žalost, u ovom slučaju protek vremena je neprijatelj policije jer će sada biti teško rekonstruirati što se točno dogodilo. Zato je bitno da policija sačuva barem nekoliko ključnih informacija kao tajnu mjesta događaja kako bi te podatke mogla koristiti u eventualnom testu za poligraf u slučaju da je nestala osoba bila žrtva kaznenog djela - rekao nam je Lazarević.

Što je uzrok smrti

Prema onome što je do sada javno poznato, Anne-Cecile Pinel nestala je posljednjeg dana festivala “Momento Demento” 21. srpnja 2014. godine. Posljednji ju je put vidjela prijateljica kojoj je rekla da ide prošetati i otad joj se gubi trag. Predstojeći dani i policijska istraga trebali bi dati odgovor na pitanje što je uzrok smrti i je li ona posljedica nesretnog slučaja ili je Anne-Cecile Pinel bila žrtva kaznenog djela.

Idućeg tjedna rezultati DNA analize ljudskih ostataka iz Tržića Tounjskog

Na lešu koji je 7. siječnja pronađen u Tržiću Tounjskom još traje postupak identifikacije te je prerano govoriti o identitetu, ali zbog zahtjeva za žurnom DNA analizom za očekivati je da će se narednog tjedna znati radi li se o posmrtnim ostacima francuske turistice Anne-Cecile Pinel koja je nestala u srpnju 2014. tijekom psihodeličnog festivala Momento Demento u obližnjem Tržiću Primišljanskom.

Zamjenik karlovačke županijske državne odvjetnice Dubravko Skolan očekuje da će se za nekoliko dana sa sigurnošću moći potvrditi ili isključiti pretpostavka da je riječ o stranoj državljanki čiji se nestanak snažno medijski prati. Ističe da i roditelji i javnost imaju pravo na punu informaciju, a ne paušalne ocjene nakon što novinarima netko od uključenih u pronalazak skeleta, očevid i prijevoz tijela u Zavod za sudsku medicinu kaže nešto "u povjerenju i neslužbeno".

"Svatko od njih grabi neki svoj trenutak medijske slave s točnim i netočnim podacima i to nije u redu i nije profesionalno, jer su to situacije kada se nešto dodaje, nešto oduzima i onda krenu razne 'vijesti', a činjenica je da mi nemamo službene potvrde radi li se o nestaloj Francuskinji ni radi li se uopće o ženskom skeletu", rekao je Skolan koji je Zavodu za sudsku medicinu naložio obdukciju i DNA analizu.

Smatra Skolan da je nekorektno da se obitelj i prijatelje nestale osobe na ovakav način šokira, da bi danima u boli i neizvjesnosti čekali nalaz, a posmrtni ostaci na kraju mogu biti od neke treće osobe.

"Upravo zbog svega toga tražili smo od Zavoda za sudsku medicinu i obdukciju i žurnu DNA analizu. Rečeno nam je da se uzorak DNA uzet iz femura te će se on usporediti s DNA uzorkom roditelja nestale Francuskinje, koji su već ranije pohranili svoje uzorke u našu bazu. Upravo zbog njih sam, da se što prije potvrdi ili isključi srodstvo, zatražio žurnu analizu. Ako bude isključeno srodstvo, tražit ćemo dalje", rekao je Skolan.

Istražitelje također zanima i hoće li se obdukcijom moći utvrditi uzrok smrti, što je u okolnostima kada se nađe samo skelet, uvijek puno manje vjerojatno. No, kako kaže Skolan, traži se i odgovor na pitanje "je li osoba umrla na mjestu pronalaska ili negdje drugdje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:58