OŠTETILI PRORAČUN

Bivši šef zagrebačke carina pao s još 12 ljudi, terete ga da je bio mozak velike porezne utaje na uvozu rabljenih automobila

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Uskok je podigao optužnicu protiv skupine od 12 hrvatskih i jednog srbijanskog državljanina na čijem je čelu navodno bivši predstojnik zagrebačke carine zbog sumnje da su za najmanje 81 vozilo vlasnicima omogućili neplaćanje posebnog poreza na motorna vozila i PDV-a čime je proračun oštećen za gotovo 1,8 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je optužene tereti zbog zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, davanja i primanja mita, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u utaji poreza ili carine, uglavnom u sastavu zločinačkog udruženja.

Uskok sumnja da su zločinačku skupinu složili prvookrivljeni kao predstojnik Područnog carinskog ureda Zagreb te drugookrivljeni voditelj poslovanja dvije tvrtke od 16. listopada 2015. do 5. srpnja 2017. u Zagrebu te na području Slovenije i Austrije.

Sve u cilju "stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge obavljanjem djelatnosti trgovine vozilima i pružanjem usluga zastupanja u carinskom postupku prilikom uvoza vozila kupljenih u drugim državama članicama EU u Hrvatsku", izvijestio je u srijedu Uskok.

Dodaju da je plan realiziran tako što je drugookrivljeni ispostavljanjem nevjerodostojnih računa u ime dvije tvrtke, uz naplatu od 200 do tisuću kuna po računu, kupcima rabljenih vozila omogućio neplaćanje posebnog poreza od pet posto na stjecanje rabljenih motornih vozila u Hrvatskoj.

Osim toga, "prilikom kupnje rabljenih i novih vozila, kako bi osigurao nižu cijenu, a sebi ostvario zaradu na proviziji za svako prodano vozilo, zbog čega su se kupci odlučili za nabavu vozila njegovim posredstvom, ispostavljanjem i korištenjem nevjerodostojnih računa u ime dvije tvrtke izbjegao iskazivanje transakcija oporezivih porezom na dodanu vrijednost (PDV)" za iznose od 400 do 1.400 kuna po ispostavljenom računu, dok je prvookrivljeni carinik "osigurao sve što je bilo potrebno za realizaciju navedenog u carinskom postupku".

Ostali okrivljenici su, među ostalim, "za rabljena vozila nabavljena od fizičkih osoba kupcima vozila ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su neistinito prikazivali da su prodavatelji tih vozila pravne osobe te navedene račune prilagali nadležnim carinskim uredima čime su omogućili izbjegavanje plaćanje posebnog poreza od pet posto na stjecanje rabljenih motornih vozila".

U lancu je bio angažiran i direktor tvrtke iz Austrije koji je izdavao neistinitu dokumentciju da su vozila prodana bugarskim tvrtkama.

Nakon toga su ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su prikazivali da su prodavatelji tih vozila kupcima u Hrvatskoj dvije tvrtke koje je kontrolirao drugookrivljenik, a račune su izdavala trojica drugih osumnjičenika.

"U tim računima su neistinito prikazivali da je primijenjen poseban postupak oporezivanja marže čime su omogućili izbjegavanje plaćanja dužnih iznosa PDV-a u Hrvatskoj. Potom su nevjerodostojne račune okrivljenici te kupci i stjecatelji vozila, uz ostalu potrebnu dokumentaciju, podnosili nadležnim carinskim uredima", objavio je Uskok.

U mrežu je navodno bio uključen i ovlašteni ispitivač Državnog zavoda za mjeriteljstvo koji je za novčanu nagradu, mimo propisane procedure, prilikom uvoznog carinjenja vozila, postupke provjere sukladnosti provodio bez stvarnog pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30