RATNI ZLOČIN

Bivši srpski 'teritorijalac' osumnjičen za ubojstvo civila kod Vojnića 1992.

Ilustracija
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Karlovačka policija osumnjičila je 52-godišnjeg dvojnog državljanina Hrvatske i Srbije za ratni zločin nad hrvatskim civilom kojega je 1992. kao srpski 'teritorijalac' navodno ubio na tavanu njegove kuće kod Vojnića.

Policija je u četvrtak izvijestila da je kriminalističko istraživanje, nakon kojega je za osumnjičenim raspisala potragu, provela u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci i Sigurnosno-obavještajnom agencijom.

Zločin nad tada 67-godišnjim hrvatskim civilom osumnjičeni je navodno počinio 9. travnja 1992. godine, kao 25-godišnji pripadnik paravojne jedinice u sklopu 5. Kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnić, u privremeno okupiranom mjestu Ribari.

Sumnja se da je zajedno s još jednom osobom došao u dvorište obiteljske kuće u vlasništvu oštećenog civila da bi nakon kraćeg razgovora otišli na tavan gdje mu je hladnim oružjem zadao više ubodno-reznih rana od kojih je na mjestu događaja preminuo.

"Opisani način postupanja osumnjičenog protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljeno posebno izvješće", kažu u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:58