SUĐENJE

BIVŠI SUVLASNIK KULTNOG ZAGREBAČKOG KLUBA 'Ministar mi je kazao da uplatim dva milijuna DEM od egipatskog trgovca oružjem na Gavrilovićev račun...'

Georg Gavrilović (lijevo), Ivica Papeš (desno)
 Ronald Goršić / CROPIX

Bivši suvlasnik kluba The Best, Ivica Papeš, u utorak je završio svoje svjedočenje na suđenju vlasniku Mesne industrije Gavrilović, Georgu Gavriloviću, optuženome da je 1991. državnim novcem ispod cijene, odnosno za samo tri milijuna tadašnjih DEM kupio “Gavrilović”.

Papeš, koji je bio krunski svjedok tužiteljstva, potvrdio je svoj iskaz iz istrage u kojemu je rekao kako je 1991. po nalogu tadašnjega ministra financija Joze Martinovića, ukupno dva milijuna DEM koje je netom prije na njegov račun vratio egipatski trgovac oružjem Mohamed Salem. Salem je prema kazivanju Papeša od Hrvatske 1991. dobio 2,5 milijuna DEM za kupnju oružja, međutim Egipćanin, koji je tada živio u Njemačkoj, nije se javljao niti je poslao oružje koje je obećao. Papeš je rekao da ga je 1991. konktaktirao njegov prijatelj Joško Zavoreo, tadašnji pomoćnik ministra Martinovića te ga zamolio da u ime RH pokuša pronaći Salema u Njemačkoj.

Za pomoć je, kaže, zatražio svojega prijatelja i kuma Željka Goluba, te su njih dvojica zajedno u Njemačkoj pronašli Salema i on je pristao vratiti novac, koji je uplatio Papešu na račun. Po povratku u RH, Papešu je jednoga jutra u stan došao osobno ministar Martinović u pratnji Georga Gavrilovića te mu rekao da dva milijuna DEM koja ima na računu uplati Gavriloviću na račun, a što je Papeš i učinio.

Zanimljivo je da niti Gavrilović, niti njegov odvjetnik Rajko Čogurić nisu imali primjedbu na iskaz Papeša, što znači da najvjerojatnije neće sporiti da je Papeš dva milijuna DEM doista uplatio Gavriloviću. Čogurića je, pak, zanimalo zna li Papeš porijeklo novca prije nego ga je RH uplatila Salemu, na što je Papeš najprije rekao kako to ne zna, da bi zatim nakon upita tužiteljice Petre Parlov Papeš rekao da, koliko on zna, to je novac Ministarstva financija.

Odvjetnik je također ispitivao Papeša o tome kako je došlo do kontakta između njega i DORH-a, na što je Papeš rekao kako je dobio poziv DORH-a o isplati te se odazvao u DORH, gdje ga je sačekalo nekoliko ljudi, između ostaloga i tadašnji glavni državni odvjetnik.

- Bio je i kako se to kaže, predsjednik Državnoga odvjetništva, gospodin Bajić, i pitali su me da li imam saznanja o toj uplati. To je bilo prvi puta da me netko pitao za to u 20 godina, i rekao sam da imam, rekao je Papeš, pojasnivši da je on tada imao kazneni postupak zbog gospodarskoga kriminala, no da nije bilo niti spomena o tome da bi mu se pogodovalo u zamjenu za njegov iskaz.

- Nikada. Nikada. Vjerojatno bi neki drugi to koristili, ali ja nisam. Nakon 15 godina postupka svi smo u tome postupku proglašeni krivim i osuđeni na uvjetne kazne. Podnio sam ustavnu tužnu jer smatram da sam u tome postupku oštećen i čekam odluku suda, rekao je Papeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:52