NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

BIVŠI TAJKUN VLADO ZEC DOBIO DVIJE I POL GODINE ZATVORA Zbog milijunskih malverzacija osudili mu i suprugu, ali i bivšeg HDZ-ova požeškog župana

 Franjo Kerep / EPH

Zbog financijskih malverzacija s mjenicama kojima je oštećen proračun Požeško-slavonske županije nepravomoćno su na Županijskom sudu u Osijeku osuđeni bivši HDZ-ov požeško-slavonski župan Anto Bagarić, nekadašnji tajkun i vlasnik Kamen Ingrada Vlado Zec, negova supruga Đurđica Zec te direktor tvrtke Vodoprivreda Požega Ivan Đurčević.

Bagariću je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zvonka Vekića izreklo zatvorsku kaznu u trajanju od 2 i pol godina, koliko je dosuđeno i Zecu. Njegovoj supruzi sud je, pak, odredio 2 godine zatvora, a Đurčeviću godinu i pol dana. Tvrtka Kamen Ingrad u stečaju mora platiti kaznu od 30 tisuća kuna te u državni proračun vratiti nepripadno stečenu imovinsku korist u iznosu od 12,9 milijuna kuna, no država taj novac, s obzirom na stečaj nekadašnjeg građevinskog giganta, vjerojatno neće nikada vidjeti.

Županija je inače oštećena za 9,8 milijuna kuna, što je u inkriminirano vrijeme od 2001. do 2005. dovelo i do njezina bankrota. Sud je prihvatio prezentirane dokaze USKOK-a, koji je tvrdio da je Bagarić zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti, na što ga je Zec poticao. S obzirom da je Zec u tom periodu sa svojom Nezavisnom listom bio HDZ-ov koalicijski partner u Županiji, a on sam obnašao i dužnost predsjednika Županijske skupštine, Vekić je u obrazloženju presude istaknuo njihov politički utjecaj.

- Značaj nastanka i opstanka političke koalicije te utjecaj predstavničke vlasti koji je crpio iz dužnosti predsjednika Županijske skupštine, Zec je koristio za postizanje Bagarićeva pristajanja na njegova gruba materijalna traženja, pri tome doslovno koristeći pečat Skupštine za ovjeravanje prvih izdavanih mjenica koristeći sve to kao gospodarstvenik svjestan moći koja proizlazi iz spregnutih političkih i gospodarskih interesa, a radi ostvarenja svojih interesa, protivno interesima Županije – rekao je Vekić, koji je obrane optuženih ocijenio nevjerodostojnima.

Inače, modus operandi kaznenih djela za koje su osuđeni bio je takav da je Bagarić neovlašteno izdao cijeli niz mjenica Županije u korist Kamen Ingrada i s njime povezane tvrtke Vodoprivreda iako za to nije postojala nikakva osnova. Na suđenju je dokazano da izdavanje mjenica uopće nije bilo evidentirano u poslovnim knjigama Županije. Bagarić se branio da je mjenice izdavao u svrhu gospodarskog razvoja županije, što ke opovrgnuto vještačenjem, dok je Zec isticao da nije znao što Bagarić radi.

Zecova supruga Đurđica i Đurčević su, pak, bili zaduženi da unovče izdane mjenice, a sve kako bi se zatvorila postojeća, dospjela dugovanja Kamen Ingrada, koje ova tvrtka zbog svoje nelikvidnosti i prezaduženosti nije mogla sama podmirivati. Drugim riječima, novcem iz županijskog proračuna pokrivali su se dugovi Kamen Ingrada. Đurđica Zec u svojoj je obrani isticala da su temelj za izdavanje mjenica bili ugovori koje je tvrtka imala sa Županijom, ali sud to nije prihvatio.

Na izricanju presude pojavio se samo Bagarić, a njegov je odvjetnik Marko Dumančić najavio žalbu na presudu, istaknuvši kako je njegov branjenik radio u interesu prosperiteta i razvoja županije. Protiv Zeca je, inače, u tijeku više pravosudnih procesa za različite malverzacije iz vremena njegova upravljanja Kamen Ingradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:50