PRESUDA

BIVŠI VOĐA BAD BLUE BOYSA DOBIO PET GODINA ZATVORA ZA 170 KILA MARIHUANE Čupku je smanjena kazna za dvije godine jer je otac petero djece i pokajao se

 
Čupko na jednom od ročišta za pokušaj ubojstva
 Bruno Konjević / CROPIX

Goranu Hajdukoviću Čupku (44), bivšem vođi Dinamove navijačke skupine BBB, Županijski sud u Dubrovniku, kao drugostupanjski, smanjio je za dvije godine sedmogodišnju zatvorsku kaznu na koju ga je bio osudio Općinski sud u Karlovcu jer je u travnju prošle godine krijumčario 170 kilograma marihuane. Dubrovački sud utvrdio je da sud u Karlovcu pri izricanju sankcije nije u obzir uzeo dvije za njega značajne olakotne okolnosti, prvu da se iskreno pokajao zbog počinjenog nedjela i drugu da je otac petero djece koju uzdržava.

Hajdukovića i njegova prijatelja Dragana Pavlovića Gastona, srpskog državljana koji je tamošnjoj javnosti poznat kao bivši vođa navijačke skupine Delije, policija je zaustavila na naplatnim kućicama autoceste u Karlovcu. Pod krinkom da je u tovarnom prostoru kombija prevozio građevinski materijal, Hajduković je zapravo prevozio veliku količinu marihuane. Osim toga, policija je kod Pavlovića pronašla i zaplijenila 0,05 grama kokaina, za koji je vlasnik tvrdio da je bio za njegovu osobnu upotrebu.

Nije otkrio naručitelja

Tijekom karlovačkog postupka došlo je do izmjene optužnice kojom je prvotno drugoosumnjičeni Pavlović izbačen iz optužnice zbog nedostatka dokaza da bi imao veze s kaznenim djelom. On je cijelo vrijeme tvrdio da nije znao da je u kamionu koji je prema Zagrebu iz Splita vozio Hajduković zapravo droga. Hajduković se branio šutnjom, ali je preslušan zvučni zapis na kojemu se čulo njegovo priznanje u državnom odvjetništvu kako je drogu pristao prevesti u zamjenu za 7500 eura. Nije otkrio naručitelja zbog sigurnosti svoje obitelji. Čupko je stao u obranu Pavlovića kazavši tužiteljima kako "on nije ništa znao, a saznao je za to kad nas je policija uhitila; rekao sam mu - oprosti".

Na presudu karlovačkog suda Hajduković se žalio zbog povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o visini kazne uz prijedlog da se pobijana presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjeno vijeće. Na oslobađajuću presudu Pavlovića žalilo se pak državno odvjetništvo, no ta je žalba odbijena, za razliku od Hajdukovićeve, koju je sud djelomično prihvatio.

Goran Hajduković u žalbi je tvrdio da je sud pogrešno zaključio kako je on posjedovao drogu, jer ju je samo prevozio, kao i da je time povrijedio zdravlje ljudi, "što nije moguće jer je droga od njega oduzeta prije nego što je došla do ruku distributera". Hajduković je također sudu rekao kako je potpuno pogrešan "zaključak da opojna droga marihuana ugrožava zdravlje i život ljudi, jer je notorna činjenica da se od droge prave razni pripravci koji se koriste u medicinske svrhe". Isto tako ustvrdio je da je sankcija prestroga jer sud nije cijenio njegovo iskreno kajanje i skrb o djeci.

Žalba

- Žalba okrivljenika Gorana Hajdukovića koja se odnosi na kaznenu sankciju je osnovana i u njoj pravilno ističe i tvrdi kako je sud pogrešno na strani okrivljenika kao olakotnu okolnost odbio cijeniti okrivljenikovo priznanje počinjenja kaznenog djela, kao i činjenicu što je on otac petero djece i zbog toga ga je osudio na prestrogu kaznu zatvora, pa je u tom dijelu prvostupanjsku presudu trebalo preinačiti i okrivljenika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, jer se takvom kaznom zasigurno ostvaruju svi oblici svrhe kažnjavanja jer je ovdje riječ o najblažoj vrsti opojne droge - zaključio je Županijski sud u Dubrovniku.

U izdržavanje kazne uračunat će mu se vrijeme provedeno u zatvoru od uhićenja u travnju prošle godine, pa mora odslužiti još četiri godine zatvora. U slučaju dobrog ponašanja, dio bi mu mogao biti zamijenjen uvjetnom kaznom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 03:50