SIGURNOSNI PROPUST

BIZNIS IZA REŠETAKA Policajci otkrili tko je dilao telefone i snimao zatvorenike. Evo gdje su sakrili minijaturne mobitele i za koliko se prodaju

Dvojica zatvorenika kod kojih su pronađena dva iPhonea i jedan minijaturni mobitel uređaje su skrivali u spužvama za čišćenje

Uz malo slobodniji pristup, da se ne radi o ozbiljnim prijestupima i pitanju sigurnosti, gotovo bi se moglo reći da je Black Friday “ušao” i u hrvatske zatvore.

Cijene u zatvoru nedopuštenih mobilnih uređaja ove su jeseni drastično pale. Više to nije nikakva tajna, o tome zatvorenički krugovi naprosto bruje. Zatvorenici donedavno nisu tako lako mogli nabaviti mobitele, pa se njihova cijena kretala od 10.000 kuna naviše.

Slao snimke

- Sada se do mobitela u zatvoru može doći puno lakše, pa je i cijena bitno manja. Mobitel se može nabaviti za 500 eura. To vam je zakon ponude i potražnje - rekao nam je jedan insajder, a njegove riječi potvrdilo nam je još nekoliko sugovornika povezanih sa zatvorenicima, kao i ljudi iz samog zatvorskog sustava.

Nitko od njih nije nimalo iznenađen posljednjim incidentom, kada je jedan zatvorenik mobitelom snimao šetnju drugih zatvorenika i snimku pustio u javnost. Da se radi o svježoj snimci, jasno je po tome što zatvorenik koji snima doziva Ivana Inju Bašića, uhićenog prošlog tjedna u USKOK-ovoj akciji vezanoj uz utaje poreza pri uvozu luksuznih automobila.

Kako doznajemo, prilikom pretresa sobe dvojice zatvorenika na izdržavanju zatvorske kazne, koji bi uskoro trebali izići na slobodu, pravosudna je policija pronašla tri skrivena mobilna uređaja. Radi se o dva iPhonea i jednom minijaturnom mobitelu. Mobiteli su bili skriveni u - spužvama. Riječ je o spužvama malo većih dimenzija od kuhinjskih, koje zatvorenici koriste za čišćenje. “Vlasnici” mobitela jednostavno su napravili rez na spužvama i u njega ugurali iPhone.

Treći uređaj, mini mobitel veličine prosječnog upaljača, kakav je lani već bio zaplijenjen u jednoj zatvorskoj ustanovi, bilo je još lakše sakriti. Kako neslužbeno doznajemo, jedan zatvorenik preuzeo je odgovornost potpuno na sebe ustvrdivši da njegov cimer nema veze s tim mobitelima. Navodno je tim uređajima napravio cijeli niz snimki po zatvoru, a neke od njih slao je i pojedinim televizijskim kućama.

Podsjetimo, prošli mjesec dva su mobitela pronađena i kod “USKOK-ova” okrivljenika Tomislava Sablje, koji ih je imao skrivene u zapakiranoj kutiji keksa. A takvih je slučajeva u hrvatskim zatvorima sve više, o kojim god se nedopuštenim sredstvima radilo - mobitelima, tabletama, drogama ili nekim drugim.

Tomislav Sablja

Iz dobro upućenih izvora doznajemo da se sve takve zapljene niti ne evidentiraju kako službeni podaci ne bi pokazali da je stanje u zatvorima alarmantno. Tako je, navodi naš izvor, u nedavno provedenim pretresima soba zatvorenika u kaznionici u Glini u jednom danu pronađeno 200-tinjak tableta, tri mobitela te čak jedna zasađena stabljika marihuane. Dan, dva kasnije ponovno se pristupilo pretresu i ponovno su pronađene nedopuštene stvari, među kojima i određena količina droge. No, pravosudnim policajcima koji su u tome sudjelovali navodno je, uz suptilne prijetnje određenim posljedicama na radnome mjestu, sugerirano kako ne bi bilo dobro da službeno evidentiraju pronađene stvari u drugoj pretrazi.

Problem

Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da istražuje najnovije slučajeve zapljene mobitela u Remetincu. “Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju proveo je nadzor u Zatvoru u Zagrebu na okolnosti utvrđivanja načina unosa mobilnih telefona od strane zatvorenika”, naveli su napominjući da će nakon završetka nadzora o rezultatima izvijestiti javnost. Tako se zasad može samo nagađati jesu li mobiteli “stigli” u paketu, jesu li prošvercani prilikom posjeta ili odlaska na sud ili ih je možda prodao neki pravosudni policajac.

Predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Armin Tatarević se nada da će se ova istraga odraditi do kraja i da će se napokon jednom utvrditi tko je odgovoran. Upozorio je da se radi o problemu cijelog zatvorskog sustava, u koji se nedovoljno ulaže i koji ima manjak pravosudnih policajaca.

Prema dostupnim podacima, u remetinečkom zatvoru jedan pravosudni policajac dežura prosječno nad čak 80 zatvorenika. Usto, hrvatski zatvori mahom nisu opremljeni uređajima za otkrivanje mobilnih uređaja, poput Remetinca, a i oni koji njima raspolažu imaju uređaje dvojbene kvalitete. Nadalje, u nekim zatvorima pravosudni policajci, zbog manjka ljudstva, samo nadziru pregled pošiljki za zatvorenike dok same preglede obavljaju zatvorenici.

Upućeni stoga upozoravaju da se u trenutnim okolnostima ne može isključiti mogućnost da netko umjesto mobitela u zatvor prošverca pištolj ili neko drugo oružje, što bi moglo imati puno teže posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:40