TRAGEDIJA

BJEŽAO OD POLICIJE? Pogibija korčulanskog bajkera još je uvijek obavijena velom tajne: 'Vrijedi li nečiji život tih 500 kuna kazne?'

 Dora Mikelić, Facebook MK Korčula

Skoro deset dana prošlo je od tragične pogibije 51-godišnjeg bajkera Denisa Listeša Lije u mjestu Brna na otoku Korčuli, a još se uvijek ne znaju točne okolnosti njegova stradavanja, piše Slobodna Dalmacija.

U službenom policijskom izvješću koje je PU dubrovačko-neretvanska objavila dva dana poslije tragedije stoji da je "do nesreće došlo kada je 51-godišnji motociklist, krećući se u pravcu mjesta Brna, izlaskom iz zavoja, zbog neprimjerene brzine kretanja, izgubio nadzor nad motociklom, prešao na suprotnu kolničku traku i u naglom kočenju udario u betonski potporni zid. Uslijed udara motociklist je pao na tlo i u klizanju udario u parkirane motocikle, dok je motocikl udario u betonski potporni zid".

No, rodbina, prijatelji, bajkeri, pa i stanovnici toga mjesta ogorčeni su i sumnjaju da se sve dogodilo baš tako kako je prikazano u izvješću i uvjereni su da su dvojica mladih policajaca skrivila Listešovu smrt te da netko cijelu stvar pokušava zataškati.

Čekaju se odgovori

Pitali smo dubrovačku policiju prije dva dana što su utvrdili vezano uz ovu tragediju, a oni su nam odgovorili:

- Vezano uz prometnu nesreću koja se 26. kolovoza 2018. godine dogodila na županijskoj cesti u Brni, a u kojoj je smrtno stradao 51-godišnji motociklist, dužni smo Vas izvijestiti kako Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku provodi izvide koji su tajni te da u ovom trenutku u javnost ne možemo iznositi nikakve podatke prikupljene tijekom tih izvida. Iako svjesni činjenice da ćemo sve okolnosti ovog slučaja moći u javnosti rasvijetliti tek kada se zadovolje svi zakonski uvjeti, u ovom trenutku Policijska uprava dubrovačko-neretvanska odlučno demantira navode koji se pojavljuju u javnom prostoru. Radi obitelji, poznanika, cjelokupne javnosti te policijskih službenika naše Uprave smatramo kako se javno trebaju objavljivati samo potvrđene i provjerene informacije, a njih ćemo, kao i nadležno državno odvjetništvo, dati kada se za to stvore zakonski uvjeti - odgovorili su iz policije.

Sličan odgovor stigao nam je i iz dubrovačkog ODO-a, gdje napominju kako provode izvide te da se prema Zakonu o državnom odvjetništvu spisi državnog odvjetništva "do donošenja rješenja o provođenju istrage ili dostavljanja obavijesti iz čl. 213. st. 2. Zakona o kaznenom postupku ili odbačaja kaznene prijave smatraju tajnim".

I dok nadležne institucije provode tajne izvide usprkos prvom priopćenju o neprimjerenoj brzini kretanja kao uzroku nesreće, nije tajna da su stanovnici otoka ogorčeni na dvojicu mladih policajaca, od kojih je jedan sin krim inspektora.

U prilog tome govori i fotografija objavljena na Facebook stranici MK Korčula, a na kojoj se vide kameni blokovi na kojima je sprejem ispisano: "A srećo, kakvi je osjećaj ubit čovika? Tango i Cash govna!".

Rodbina ne vjeruje

Razgovarali smo i s rodbinom dvojice mladića koji su, kako nam pojašnjavaju, također bili "žrtve" nepotrebne policijske potjere u kojoj su sudjelovala ista dva policajca i u kojoj je 17-godišnjak, samo zahvaljujući tome što je imao kacigu na glavi, izvukao živu glavu.

Naime, 26. lipnja, nakon odgledane utakmice Hrvatske i Islanda na Svjetskom prvenstvu, 17-godišnjak i njegov koju godinu stariji rođak sjeli su na sklepani "Tomos" i krenuli kući. Maloljetni vozač nije imao niti dozvolu niti je motor bio registriran, a dok su se vozili u susret im je došao policijski automobil. Kad su vidjeli dvojicu na motoru koji im se nisu zaustavili, policajci su se okrenuli i krenuli za njima da bi ih sustigli blizu nekih kontejnera. Policijsko vozilo, pričaju nam, tada obara motor, mladići padaju na pod, a 17-godišnji vozač glavom struže po podu, o čemu svjedoče i tragovi na kacigi.

Svjedoci tvrde da su ih, nakon obaranja, policajci htjeli silom ugurati u vozilo i odvesti na Hitnu pomoć te da su vratili otpalu ratkapu na kotač službenog vozila i otišli s njim s mjesta događaja.

Mještani se pitaju zašto su policajci hvatali mladiće kad su dobro znali o kome se radi i mogli su im bez problema napisati kazne ili ih kasnije pronaći.

- Što bi bilo da su mulci poginili, da ovaj mali nije ima kacigu? Jel nečiji život vridi tih 500 ili iljadu kun kazne? Oni jesu mladi i ludi i ne razmišljaju glavon, ali i ova dva policjota su ista ka i oni. A tribali bi biti drugačiji - kaže nam jedan od naših sugovornika, koji zbog straha od osvete nije želio govoriti pod punim imenom i prezimenom.

Veli da je i sam vozač i da mu policajci, koji i dalje nesmetano rade, mogu "svaki dan pisati kazne i ko in šta može? Kome ću ih tužiti, al je iko ikad dobija borbu s državon?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13