ZBUNJENA PONUDOM

Boso joj, nakon otkaza, ponudio posao u mjestu 50-ak km udaljenom od grada u kojem živi

Novi šok za Ivanku Dujmić, koja je dobila otkaz zbog toga što je progovorila o uvjetima u kojima je radila
 Hanza media

Šok za šokom. Tako bi se najkraće moglo opisati ono što kod obitelji Dujmić izazivaju preporučena pisma koja im stižu iz tvrtke Boso.

Nakon što je Ivanki Dujmić, ženi koja je javno progovorila o načinu rada u ovoj trgovačkoj kući prozvavši ih za mobbing, prije deset dana na kućnu adresu stigao poslovno uvjetovani otkaz ugovora u radu, u četvrtak poslijepodne stiglo im je novo pismo.

Zbunjena ponudom

- Ovaj put riječ je o ponudi za sklapanje ugovora o radu. Ne znam što bih rekla na ovu situaciju i ne znam kako to uopće protumačiti - rekla nam je gospođa Ivanka. Boso joj naime nudi posao na određeno vrijeme u trajanju od dva mjeseca, i to u njihovoj trgovinu u Viškovcima, mjestu nedaleko od Đakova, udaljenom 50-ak kilometara od Vinkovaca u kojima gospođa Ivanka živi.

U ponudi stoji da je “kod poslodavca, nakon otkazivanja govora o radu, nastala potreba za zapošljavanjem zbog obavljanja istih poslova u Poslovnoj jedinici Viškovci.” Ivanki Dujmić sada se, nakon zatvaranja trgovine Lapovci 4 u Vinkovcima, gdje je radila do travnja kad je završila na bolovanju zbog mobbinga, nudi dvomjesečni posao u Viškovcima uz plaćene putne troškove. Ovako na prvu nećemo reći ni da ćemo odbiti ni da ćemo prihvatiti posao jer se prvo moramo konzultirati s našom odvjetnicom.

Zadovoljenje forme

No mislim da je to učinjeno samo da bi se zadovoljila zakonska forma.

Uostalom, njima je poznato da je moja supruga na bolovanju i da još uvijek nije spremna početi raditi pa ne znamo u ovom trenutku što pametno reći - rekao je Ivankin suprug Željko. Podsjetimo, Bosiljko Stanić, vlasnik tvrtke Boso, u intervjuu koji je dao za Jutarnji list prije pet dana najavio je da će gospođi Dujmić ponuditi posao kad bude imao potrebu za tim, no nitko nije očekivao da će to biti ovako brzo. Dujmići pak, s obzirom na dosadašnja iskustva s Bosom, sve to uzimaju s rezervom.

-------------------------------------

Reakcija iz Bose

U nastavku donosimo i reakciju Uprave društva Boso d.o.o. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Poštovani,

radi objektivnog i potpunog izvještavanja o događanjima unutar društva Boso d.o.o. šaljemo priopćenje koje pojašnjava ponude za sklapanjem ugovora o radu upućene gospođi Ivanki Dujmić i ostalim bivšim radnicima. Povodom brojnih medijskih upita očitujemo se kako slijedi:

Prekid radnog odnosa:

Društvo Boso. d.o.o. nekoliko je puta do sada javno obznanilo da je odluka o otkazu ugovora o radu gospođi Ivanki Dujmić donesena istovremeno s odlukama o otkazu ugovora o radu za još četiri radnika u sveukupno dvije trgovine. Spomenute trgovine su zatvorene radi nerentabilnosti i sukladno poslovnoj odluci uprave društva koja je donesena prije medijskih istupa gospođe Dujmić, stoga još jednom ističemo da navedena odluka nije bila motivirana istupima gospođe Dujmić.

Kako se u javnosti isticao „rast poslovanja“ jedne od dviju spomenutih trgovina, kao razlog zbog kojega je zatvaranje trgovine neopravdano, dodatno pojašnjavamo da je unatoč rastu prometa, na razini godine spomenuta trgovina i dalje ostvarivala gubitak zbog čega je donesena odluka o njezinom zatvaranju.

Ponuda za novo radno mjesto:

Kao što smo ranije najavili, svim smo radnicima koji su dobili otkaz zbog zatvaranja dviju trgovina spremni isplatiti pripadajuće otpremnine, a u slučaju da naknadno nastane potreba za obavljanjem istovrsnih poslova istim bi se radnicima ponudilo i sklapanje novog ugovora o radu.

S obzirom da se u međuvremenu pojavila potreba za obavljanjem istih poslova u drugim trgovinama, još jednom ističemo da smo za svih petero zaposlenika prije nekoliko dana poslali ponude za zasnivanje radnog odnosa u društvu Boso d.o.o., a među njima je i gospođa Ivanka Dujmić.

Odbacujemo konstrukciju pojedinih medija da je gospodin Bosiljko Stanić gospođi Dujmić ponudio posao za koji zna da ga mora odbiti i da je to nastavak mobbinga nad gospođom Dujmić. Naime, sukladno Zakonu o radu i nakon nastajanja potrebe za zapošljavanjem gospođi Dujmić je ponuđen novi ugovor o radu na određeno vrijeme za obavljanje istih poslova u trgovini u Viškovcima.

Nema niti jednog pravnog razloga zbog kojeg bi gospođa Dujmić morala odbiti ponuđeni posao niti je odbijanje ponude bilo cilj Uprave društva Boso d.o.o. Imajući u vidu da gospođi Dujmić nije moguće ponuditi posao u poslovnici u Vinkovcima, prilikom izrade ponude za gospođu Dujmić društvo Boso d.o.o. vodilo se time da joj ponudi najbližu moguću lokaciju i pri tome joj osigura isplatu svih putnih troškova.

Naime, potreba za zapošljavanjem pojavila se u dvije trgovine koje se nalaze u Viškovcima i u Slavonskom Brodu. Trgovina u mjestu Viškovci, u kojoj je ponuđen posao gospođi Dujmić, udaljena je 37 kilometara od Vinkovaca. To je najbliža trgovina gradu Vinkovcima u kojoj je u ovome trenutku gospođi Dujmić bilo moguće ponuditi posao. Druga opcija je bila trgovina u Slavonskom Brodu koja je ocijenjena kao neprihvatljiva radi prevelike udaljenosti.

Ovim putem izražavamo žaljenje zbog nastojanja pojedinaca da se svaki potez društva Boso d.o.o. prikaže negativnim. Do sada smo već poduzeli određene korake kako bi otklonili propuste u poslovanju i pokazali da smo spremni surađivati sa svima koji žele doprinijeti unaprjeđenju poslovanja društva Boso d.o.o.', stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:37