NA ZAHTJEV USKOKA

BRAĆA MAMIĆ MJESEC DANA U REMETINCU Obojici im određen istražni zatvor, Zdravko kao jamstvo nudio kuću, odbili su ga...

Sandra Simunovic / CROPIX

Braća Mamić uhićena su u subotu na graničnom prijelazu Goričan. Pred Uskokom su porekli optužbe

>>> NOVO 14:31 Sutkinja istrage odbila je jamstvo Zdravku Mamiću koji je ponudio obiteljsku kuću čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna.

------------------------

14:20 I Zdravku i Zoranu Mamiću sud je odredio jednomjesečni istražni zatvor. Trenutno su na putu za Remetinec. Odluku je donijela sutkinja Erna Dražančić na zahtjev Uskoka. Njihovi odvjetnici odmah nakon odluke najavili su da će se žaliti na određivanje istražnog zatvora.

Foto: Bruno Konjević / CROPIX------------------------

13:11 Na Županijskom sudu završeno je istražno ročište na kojem je Uskok zatražio određivanje istražnog zatvora za Zdravka i Zorana Mamića. Sutkinja Erna Dražančić svoju će odluku objaviti u 14 sati.

------------------------

12:19 Ročište na zagrebačkom Županijskom sudu i dalje je u tijeku. Pred zgradu suda stigao je Stojan Mamić. Više o tome pogledajte OVDJE .

------------------------

Nakon noći u policijskom pritvoru braća Zdravko i Zoran Mamić dovedeni su na zagrebački Županijski sud gdje je za 10 sati zakazano ročište na kojem će biti odlučeno hoće li njih dvojica idućih mjesec dana provesti u istražnom zatvoru.

Sutkinja istrage Erna Dražančić treba odlučiti o Uskokovu prijedlogu da se Mamićima odredi istražni zatvor zbog opasnisti da bi na slobodi mogli utjecati na dokaze i svjedoke te ponoviti kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

U prvom zahtjevu za određivanje istražnog zatvora, podnesenom prije njihova subotnjeg povrata u Hrvatsku i uhićenja na granici, Uskok je za Mamiće tražio pritvor i zbog opasnosti od bijega.

Boris Kovačev/CROPIX

Odvjetnici braće Mamić izjavili su nakon ispitivanja u Uskoku u subotu navečer kako se nadaju da 'bijeg' više neće biti pritvorska osnova, tim više što je cijeli slučaj 'tempiran' kada oni nisu bili u Zagrebu iako se znalo da su cijelo vrijeme na 'svojim radnim mjestima'.

Mamići u Uskoku odbacili optužbe

Novinarima okupljenima ispred Uskoka kazali su nakon subotnjeg ispitivanja da su Mamići pred tužiteljima porekli sve što im se stavlja na teret te dodali da ih Uskok tereti neutemeljeno, maliciozno i s političkim namjerama da ih se eliminira.

"Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera", rekla je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, ističući da su Uskokove sumnje "rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa" koji se odnose na nogometne transfere ali i manipuliranja činjenicama.

Kazala je i da za navodno mito poreznom službeniku, za što se tereti Zoran Mamić, "nije bilo nikakvog razloga s obzirom da je riječ o novcu koji potječe iz pozajmice i koji je vraćen. Smatra i da nije riječ o bezazlenom postupku, jer se Mamiće tereti za vrlo visoke iznose, ali da obrana može dokazati da se ništa nije desilo na način kako to tumači Uskok.

Boris Kovačev/CROPIX

O mogućem nuđenju jamčevine na nedjeljnom ročištu pred sucem istrage Sloković je kazala da će tek razmisliti kada vide što će, u vezi istražnog zatvora, ponovno zatražiti Uskok.

Njen kolega Čedo Prodanović ranije je prigovorio načinu na koji tužiteljstvo vodi postupak te ustvrdio da je "apsolutno promašen" iznos za koji su braća Mamić, uz pomoć pritvorenog poreznika i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, prema tvrdnjama Uskoka oštetili nogometni klub Dinamo.

Kazao je i da je njegov branjenik odbacio sve optužbe, no nije želio reći je li odgovarao na pitanja istražitelja koji su nakon njega ispitali Zdravka Mamića osumnjičenog da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna. Mlađi brat Zoran, po tvrdnjama tužiteljstva, na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Vrbanović i poreznik već u Remetincu

Njihovu suosumnjičeniku, izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću sutkinja je u subotu poslijepodne odredila mjesec dana istražnog zatvora.

Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić najavio je da će već u ponedjeljak predati žalbu na rješenje sutkinje istrage. Odvjetnik je kazao da je zadovoljan što je sutkinja odbila velik dio svjedoka koje je predložio Uskok, odnosno što je njihov broj s predloženih 38 smanjila na 15-ak. No, dodao je da nije zadovoljan što nije prihvatila njihove prijedloge da se istražni zatvor zamjeni mjerama opreza ili kućnim pritvorom. Vrbanovićevi su odvjetnici, među ostalim, predložili da se Vrbanoviću zabrani kontakti sa svjedocima koji su uglavnom posvezani s nogometnim klubom Dinamom, no za sada nisu nudili jamčevinu.

U Remetincu je od petka i poreznik Milan Pernar kojega Uskok sumnjiči da je s Vrbanovićem i Mamićima sudjelovao u nezakonitostima na štetu nogometnog kluba Dinamo i državnog proračuna. Uskok tvrdi da su osumnjičenici u posljednjih šest godina Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Uskok nije naveo koliki je iznos mita pritom primio Pernar, navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je navodno bio Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Izdvajamo