NASUKALA SE JEDRILICA

BRODOLOM ČEŠKOG NAUTIČARA Zbog olujnog nevremena ostao zarobljen na malenom otoku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.06.2014. u 13:40

Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Na hridi otočića Proizd, u korčulanskom akvatoriju, nasukala se češka jedrilica, no češki je brodolomac prošao bez ozlijeda.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture napominju da nije bilo ni onečišćenja mora.

Jedrilicom "Ecrou", koja je plovila pod češkom zastavom, upravljao je njezin vlasnik P.W., češki državljanin, kao jedini član posade, a djelatnici Lučke ispostave Vela Luka i policijski službenici brodolomca su našli neozlijeđenog na hridima u blizini nasukane jedrilice.

BORIS DEŽULOVIĆ Nesretni dobri turist Švejk

Pomorska policija jučer je o tom događaju izvijestila Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) te je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik odmah obaviještena nadležna Lučka ispostava Vela Luka.

Po iskazu brodolomca, nasukanje jedrilice dogodilo se 25. lipnja oko 18 sati zbog kvara pogonskog stroja tijekom plovidbe unutar korčulanskoga plovnog područja. Uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta, pod udarima jakoga vjetra, češka jedrilica bačena je na hridi otočića Proizd, te je cijelom dužinom ostala ležati na stijenama otoka.

U blizini mjesta nasukanja nije uočeno onečišćenje mora, a česki brodolomac je službenim plovilom prevezen u Vela Luku gdje su djelatnici ispostave uzeli izjavu od Čeha i sastavili zapisnik o toj pomorskoj nesreći te mu izdali nalog za komercijalno odsukavanje jedrilice što su u četvrtak, 26. lipnja, obavili djelatnici tvrtke "SeaHelp", koji su jedrilicu oteglili u remont.

Izdvajamo