POLICIJA UHITILA NAPADAČE

BRUTALNI NAPAD NA JEDVA PUNOLJETNOG MLADIĆA, A SVE ZBOG MAJICE HAJDUKA! Zadobio je brojne hematome, zatvoreno mu je oko, ima potres mozga...

 
Ilustracija
 Paun Paunović / CROPIX

Policija je uhitila dvojicu 19-godišnjaka koje sumnjiči da su sudjelovali u subotnjem incidentu u Hreljinu pored Rijeke kada je više osoba fizički napalo skupinu navijača NK Vinodola, pri čemu je ozlijeđen 18-godišnji mladić, priopćeno je u ponedjeljak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Incident se dogodio na parkiralištu u blizini stadiona na Hreljinu nakon nogometne utakmice između klubova Vinodol iz Novog Vinodolskog i hreljinskog Naprijeda. Tom je prigodom više osoba fizički napalo sedmoricu hrvatskih državljana koji su posjetili nogometnu utakmicu. Novi list piše da su napadači nosili majice i šalove Armade.

U napadu je 18-godišnji mladić zadobio hematome i i potres mozga, a liječnička pomoć pružena mu je u riječkoj bolnici. Osim toga od otekline mu je zatvoreno oko, a utakmice se ne sjeća.

Kako piše Novi list, jedini grijeh ovog mladića bio je taj što je nosio majicu Hajduka. Od težih ozljeda spasio ga je jedan stariji navijač, koji ga je zaštitio svojim tijelom i odvukao do automobila, no tad je on nastradao. Napadači su se navodno razbježali onog trenutka kada je spomenuta policija.

Dvojicu 19-godišnjaka policija sumnjiči da su sudjelovali u tom napadu te su obojica kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu zbog izazivanja nereda te su predani pritvorskom nadzorniku.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdili ostali počinitelji i relevantne činjenice, naveli su iz policije.

Marinko Buljat, službeni predstavnik Vinodola na utakmici u Hreljinu i trener juniora, rekao je za Novi list da navijači Vinodola nikoga nisu provocirali. Među njima bilo je navijača Hajduka, Dinama i Rijeke, a svi zajedno navijaju za Vinodol.

– Radi se o klasičnom huliganizmu Naši su dečki korektno navijali. Među njima ima navijača Dinama, Hajduka i Rijeke, ali oni su prije svega navijači Vinodola. Dvojica su napadnuta jer su imali majice Hajduka... Žalosno – rekao je Buljat i dodao da će morati pojačati redarsku službu kako se ovako nešto ne bi ponovilo:

– Utakmice bi trebale biti festival nogometa, a ne mjesto za 'sačekuše'. Očito su čekali da otiđu članovi uprave jer mi smo se zadržali sat vremena s našim domaćinima.

Direktor Vinodola Eduard Kalanj rekao je da su neugodno iznenađeni:

– Za nas je to bilo neugodno iznenađenje. Nitko tu noć nije mirno spavao, ipak je to četvrta liga. Naši navijači na Hreljinu nisu izazvali nikakav incident. Ovo je situacija oko koje bi se trebale zabrinuti institucije jer dogodilo se u nižerazrednom natjecanju. U pitanju su ljudski životi! Radi se o djeci od 16 do 17 godina koja nikog nisu izazivala. Ako je izazov nositi majice s obilježjima Hajduka ili Dinama, onda je to zabrinjavajuće.

Predstavnici Armade napad na skupinu mladih navijača Vinodola nisu željeli komentirati, piše Novi list.

Saša Đujić: Tučnjavu vratiti u Zakon o sprječavanju nereda i oštrije kažnjavati

SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić najavio je u ponedjeljak kako će njegova stranka pokrenuti pripreme izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim terenima, kojima bi se tučnjava vratila u taj zakon i oštrije kažnjavala nego sada.

"Treba poraditi na zakonu, napraviti konkretne mjere, kazne trebaju biti rigorozne, vidimo da se val nasilja širi i na niže lige", rekao je Đujić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Objasnio je kako je povod za njegov istup subotnji sukob na niželigaškoj nogometnoj utakmici između klubova Naprijed i Vinodol u Hreljinu pored Rijeke, gdje su tri i pol sata nakon utakmice huligani, koji su nosili obilježja NK Rijeke, napali navijače Vinodola.

Napad je očito vezan uz sportski događaj, "dečki su napadnuti samo zato jer je jedan nosio majicu Hajduka", tvrdi Đujić.

Ako policija i pronađe počinitelja, on može biti kažnjen samo prekršajnom kaznom zbog remećenja javnog reda i mira, za što je propisana novčana kazna od 300 kuna. Huligani nakon toga nastavljaju raditi to što rade, kaže Đujić.

Drugačije bi bilo kad bi se tučnjava vratila u Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Tada bi se počinitelju mogla izreći zaštitna mjera pa bi se prije svakog sportskog događaja morao javiti policiji, koja bi provjeravala gdje je bio za vrijeme i nakon utakmice.

SDP-ov zastupnik kaže da je vraćanje tučnjave iz Zakona o prekršajima u Zakon o sprječavanju nasilja tražio prije ravno godinu dana, tada mu je rečeno da se na tome radi, ali do danas od toga nema ništa.

Budući da Vlada nije ništa napravila na tom pitanju, SDP će krenuti u pripreme izmjena Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, najavio je Đujić.

Nasilje na sportskim stadionima događa se gotovo svakoga dana, a oni koji to čine nisu navijači nego grupice huligana koje bacaju ružno svjetlo na gledatelje i sport, ističe SDP-ovac.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:54