NASILJE NA ZABAVI

BRUTALNO PREMLAĆENI Skupina huligana šakama i nogama udarala organizatore Split Pridea

 Jakov Prkić/Cropix

SPLIT - U noći s 21. na 22. lipnja, na zabavi "Prvi dan lita" oko 3,45 sati ujutro, grupa od 5-6 muškaraca fizički je napala dvojicu pripadnika LGBT zajednice, nakon čega je jednom pružena hitna medicinska pomoć zbog ozljeda glave. Aktivisti su slučaj prijavili policiji i LGBT pravnom timu Kontre.

Kako piše net.hr , riječ je o aktivistu Tomislavu Ladišiću i jednom od organizatora splitskog Pridea Ljubomiru Mateljanu.

Napadači su prvo gurnuli, a zatim je jedan od napadača udario nogom u leđa Ladišića, nakon čega je on pao na tlo. Tada je Mateljan stao ispred njega kako bi ga zaštitio, a napadači su onda njega višestruko udarali šakama i nogama u glavu, trbuh i leđa.

Mateljanu je pružena hitna liječnička pomoć. Zadobio je ozljede glave u vidu razderotine na bradi te hematoma.

Lezbijska grupa Kontra i LGBT udruga Rišpet iz Splita upozorile su u ponedjeljak na sve učestalije napade na pripadnike i aktiviste LGBT zajednice u Splitu te su zatražile da državne institucije što prije pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje napada na LGBT osobe u tom gradu.

Udruge ocjenjuju da je zakonodavac pogriješio kada je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, koje je imalo vrlo važnu ulogu u sankcioniranju nasilničkog ponašanja iz mržnje. Traže da se takva odredba ponovno vrati u Kazneni zakon kako bi se počinitelji napada na pripadnike manjinskih društvenih skupina sankcionirali u skladu s društvenom opasnošću takvih vrsta napada.

"Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu", poručuju iz Kontre i Rišpeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:28