ISTRAGA

BUGARIN (20) UHIĆEN ZBOG SUMNJE DA UMIJEŠAN U HAKERSKI NAPAD NA TAMOŠNJU POREZNU UPRAVU Milijunima poreznih obveznika ukradeni su podaci

Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

Dvadesetogodišnji Bugarin, zaposlenik tvrtke za kibernetičku sigurnost, uhićen je pod sumnjom da je umiješan u hakerski napad na poreznu upravu u kojemu su ukradeni osobni i financijski podaci milijuna poreznih obveznika, objavilo je u srijedu bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Muškarac koji radi za tvrtku koja se bavi zaštitom IT sustava od proboja, uhićen je u utorak poslijepodne, rekao je Javor Kolev, čelnik policijskog odjela za kibernetičku sigurnost.

Ministar financija Vladislav Goranov ispričao se u utorak građanima zbog napada na servere porezne uprave NRA.

Kolev je rekao da je istraga još uvijek u tijeku te da policija istražuje mogućnost umiješanosti i drugih osoba.

Policijski časnici zaplijenili su laptop i ostale uređaje iz ureda osumnjičenog zaposlenika te iz njegove kuće u Sofiji na kojima su pronašli šifrirane podatke, dodao je Kolev.

"Priveli smo osumnjičenog. Njegov posao je bilo testiranje računalnih sustava i mreža kako bi se spriječili napadi", rekao je Kolev za televiziju bTV.

Hakerski napad na poreznu upravu dogodio se krajem lipnja te je njime pogođeno oko 3 posto baze podataka, kazali su dužnosnici. Osoba koja je ustvrdila da je ruski haker kontaktirala je lokalne medije u ponedjeljak navečer nudeći pristup ukradenim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53