AFERA DNEVNICE

'ČASNI SUDE, BOLE ME LEĐA' Suđenje Sauchi prekinuto zbog njegovih tegoba, vještaci prije toga jednoglasni: 'Ono su gotovo sigurno njegovi potpisi'

 Zeljko Puhovski / CROPIX

Suđenje bivšem predstojniku Ureda premijera Zorana Milanovića Tomislavu Sauchi i tajnici iz Vlade Sandri Zeljko, optuženima u aferi dnevnice, nastavljeno je u ponedjeljak u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zagrebu saslušanjem vještaka grafologa iz Centra za kriminalistička vještačenja (CKV).

Sauchu i Zeljko tereti se da su najprije zajedno, a nakon Sauchina odlaska sa spomenute funkcije Zeljko sama, prisvojili gotovo milijun kuna iz državne blagajne na temelju lažiranih putnih naloga za posebne savjetnike tadašnjeg premijera Milanovića i druge osobe iz Vlade.

Saucha u svojoj obrani tvrdi da su njegovi potpisi, odnosno parafi, na spornim putnim nalozima i putnim računima krivotvoreni. Međutim, i troje grafologa CKV-a, kao i dvojica prije ispitanih vještaka koji su izradili zaseban nalaz i mišljenje, došli su do drugačijeg zaključka.

Oni su utvrdili da je većinu spornih parafa na nalozima za nepostojeća putovanja vlastoručno ispisao upravo Tomislav Saucha. Pritom nisu decidirano naveli da se radi o njegovim potpisima, nego su upotrijebili izraz za najveći stupanj vjerojatnosti: “vrlo vjerojatno - gotovo sigurno”.

Odgovarajući na pitanje sutkinje Sanje Mazalin, vještaci grafolozi pojasnili su kako su pronašli cijeli niz podudarnosti u Sauchinim spornim i nespornim parafima, a da nije bilo nikakvih razlika.

Međutim, s obzirom na to da se radi o spornim parafnim potpisima relativno jednostavne forme, strogo su se držali prakse, kako su pojasnili, da se u takvim slučajevima ne daje decidirano mišljenje, nego se navodi najveći stupanj vjerojatnosti.

Vještake je o pojedinostima njihova nalaza i metodama rada počeo ispitivati Sauchin odvjetnik Darko Maržić. Međutim, rasprava je prekinuta na Sauchinu zamolbu jer u proteklih nekoliko tjedana ima jake bolove u leđima i ne može dugo sjediti.

Zbog tih problema uzima propisanu terapiju i prolazi određene tretmane, o čemu je sudu dostavio i medicinsku dokumentaciju. Suđenje se nastavlja u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:22