NASTAVLJENO SUĐENJE

ČEHOKOVA OBRANA U AFERI MERCATOR ‘USKOK nas je prevario, ukrali su stranicu iskaza naše svjedokinje’

 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

Prije podizanja optužnice USKOK je tajio dokumente i prešućivao dokaze, ustvrdili su jučer u Koprivnici svjedoci obrane na suđenju Ivanu Čehoku, bivšem varaždinskom gradonačelniku, i Miljenku Ptičeku, bivšem direktoru gradskog poduzeća Parkovi. Njih se tereti da su sklapanjem štetnih ugovora o zamjeni zemljišta u “aferi Mercator” varaždinski gradski proračun oštetili za 4,46 milijuna kuna.

Na Općinskom sudu u Koprivnici jučer je svjedočila Ružica Nađ Friščić, bivša Čehokova savjetnica za poslove Gradskog poglavarstva. Predočio je Čehok bivšoj suradnici zapisnik s njezina ispitivanja na USKOK-u. Sve se činilo u redu, osim broja stranica. Čehok i njegova obrana tvrde - njima je u spis poslan zapisnik s tri, a ne četiri stranice kako su dobili tužitelji i kako je ušlo u sudski spis.

Određeni prijepori

Čehokova je odvjetnica Jasna Novak naglasila da su se na taj nedostatak dvaput službeno požalili DORH-u, no dobili su odgovor kako četvrte stranice, koja njima nedostaje - nema! USKOK je namjerno prešućivao dokaze, tvrdi braniteljica Novak.

Svjedočili su i članovi varaždinskog Gradskog poglavarstva i Vijeća do 2010. godine, ludbreški poduzetnik Tomislav Cvetko i Želimir Kanižaj. Cvetko je objasnio da je, uz određene prijepore, šuma Jelačićka u Varaždinu, koja je bila u vlasništvu Tehnobetona i Parkova, izabrana za projekt prenamjene zemljišta. Ušlo se tako, tvrdi Cvetko, u postupak zamjene zemljišta, što je bilo uobičajeno. Tehnobeton je dobio zemljište na kojem je poslije izgrađena njihova zgrada, a Parkovi su dobili drugo zemljište.

Gospodarski uzlet

Cvetko je rekao da je Grad povećao vrijednost nekretnina u temeljnom kapitalu koje je procijenio i sudski vještak i dodao da je u elaboratu sudjelovao i zagrebački Ured za urbanizam.

- Bio je to gospodarski uzlet grada prije krize, a budžet je bio veći za oko 100 milijuna kuna. Sve je bilo mnogo pozitivnije nego danas - zaključio je Cvetko.

Bivši varaždinski gradski vijećnik Želimir Kanižaj predložio je, kaže, i potpisao amandman o zamjeni zemljišta na lokaciji šuma Jelačićka, premda o tome nije znao baš ništa. Prema optužnici, Varaždin je Parkovima predao vrijedno zemljište u širem gradskom središu, koje su Parkovi potom mnogo skuplje prodali Mercatoru, a Parkovi su Gradu predali zemljište u šumi Jelačićki. No to zemljište uopće nije pripadalo Parkovima, nego Gradu.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem novih svjedoka koje su predložili obrana i tužiteljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:53