SLUČAJ IZ PALOVCA

ČEKA SE KONAČNA ODLUKA VRHOVNOG SUDA Smiljanin branitelj i dalje tvrdi da su radnje policije i tužiteljstva nakon otvaranja škrinje bile nezakonite

Pretres kuće u Palovcu: policija odnosi dokaze, nazočan je i odvjetnik Krešimir Golubić
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

"Tužitelj je otvorio poklopac zatvorene škrinje i utvrdio što se u njoj nalazi kada je već imao nalog za pretragu i kad su u kući u Palovcu već bila dvojica svjedoka. Ali, ti svjedoci nisu bili prisutni pri otvaranju škrinje, niti kada se utvrđivalo što je u njoj, niti su na nju uopće obraćali pozornost.

Sve to upućuje da nije bilo nikakve hitnosti i da se ništa nije moralo odgađati, te je tužitelj mogao pretragu obaviti u prisutnosti dvaju punoljetnih građana kao svjedoka."

Iako mu je sudac Tomislav Brđanović, predsjednik sudskog vijeća, odbio zahtjev da se zapisnici o pretrazi u kući u kojoj je u škrinji u obiteljskoj kući Smiljane Srnec 16. veljače otkriveno tijelo njezine sestre Jasmine Dominić, njezin branitelj, čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić u žalbi na to rješenje, koje je u ponedjeljak primljeno u sudu, i dalje inzistira na tome da su radnje koje su poduzeli policija i tužiteljstvo nakon otvaranja škrinje bile nezakonite.

Golubić se poziva i na fotoelaborat prema kojem je te subote u 18 sati škrinja bila posve zatvorena, a niti najmanje otvorena, a otvorena je u 18.01, što je vidljivo na fotografiji, i odvjetnik tvrdi da je tek tada sadržaj škrinje postao potpuno dostupan. On tvrdi da tijelo koje je bilo u škrinji i za koje se tada još nije znalo da je riječ o Jasmini Dominić, iako se to pretpostavljalo, nije bilo na otvorenom i lako dostupnom mjestu. Na fotografiji snimljenoj u 18.01 h vide se ljudske noge s koljenima na vrhu.

Tvrdnja da je bilo na otvorenom i lako vidljivom mjestu, po ocjeni branitelja Smiljane Srnec, proturječi tvrdnji optužbe da je ona tijelo sakrila u škrinju i ondje ga skrivala 19 godina. Odvjetnik Golubić smatra da policajci nisu u trenutku kad je završio očevid počeli s pretragom, nego su očevid i pretragu radili istovremeno i u trenutku otvaranja škrinje u 18.01, po njemu, dvojica svjedoka nisu bila pripuštena škrinji sve do njezina ponovnog zatvaranja od strane policajaca. Posljednja fotografija otvorene škrinje nastala je 16. veljače prošle godine u 18.21 h, a posljednja fotografija stvari izvađenih iz škrinje u 18.44 sati.

Nakon što je završio očevid, škrinju su na Odjel čakovečke patologije odvezli djelatnici komunalnog poduzeća u pratnji policije.

Odvjetnik Golubić u žalbi koja će biti proslijeđena Vrhovnom sudu traži da sud uvaži njegovu žalbu i izdvoji te zapisnike o pretrazi i očevidu kao nezakonite dokaze.

Što će i kako Vrhovni sud odlučiti mogli bismo saznati najkasnije do kraja ožujka, pa tek nakon toga možemo očekivati nastavak suđenja za ubojstvo Jasmine Dominić, koju je prema tvrdnji optužnice njezina sestra Smiljana ubila s najmanje pet udaraca tupim tvrdim predmetom u ljeto 2000. godine, a njezino tijelo sakrila u škrinju.

Naši sugovornici ističu kako je ovakvim prepuštanjem odluke Vrhovnom sudu radi li se o zakonitim ili nezakonitim dokazima sudac Brđanović htio dobiti pravno stajalište koje će biti odlučno i kod donošenja presude i izbjeći da mu eventualno kasnije presuda ne padne zbog korištenja nezakonitih dokaza.

U svakom slučaju, kako god odluči Vrhovni sud, iako je bilo slučajeva kada je u nekim drugim pretragama takve zapisnike izdvajao kao nezakonite, moglo bi bitno odrediti ishod postupka za jedan od najintrigantnijih slučajeva u povijesti hrvatskog pravosuđa i bitno utjecati na sudbinu Smiljane Srnec u ovom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:58