OPĆINA SUĆURAJ

Četrdesetak vatrogasca i dva kanadera gase požar na Hvaru: 'Izazvao ga je udar groma'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Četrdesetak vatrogasca i dva kanadera gase požar koji je u subotu izbio na području Općine Sućuraj na Hvaru, kod sela Bogomolje, ali vatra nije prijetila stambenim objektima, doznaje se od zapovjednika vatrogasaca Starog Grada na Hvaru.

"Ovaj požar je izazvan udarom groma, ali intervencijom vatrogasac i uz pomoć kanadera uspjeli smo zaustaviti njegovo širenje i vjerujem kako ćemo ga u idućih nekoliko sati staviti pod kontrolu", rekao je Antoni Ivanković za Hinu.

Dodao je kako je vatrena stihija zahvatila nepristupačan teren što otežava njegovo gašenje.

Iz Ministarstva obrane RH su izvijestili da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 23. kolovoza, zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 31 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, tri u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 260 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6900 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

Požar na Pelješcu lokaliziran, ali vatrogasci su oprezni - na sv. Iliji lako dođe do katastrofe

Nakon uspješnog gašenja požara na području Sućuraja na otoku Hvaru, jedan od Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je na novo požarište u naselju Lovište, na poluotoku Pelješcu, piše Dubrovački vjesnik.

- Upravo smo se prije dvadesetak minuta popeli na sam vrh vrlo nepristupačnog terena na području Lovišta, na Pelješcu. Požar je lokaliziran ali ne i u potpunosti ugašen, a svi znamo što je sv. Ilija i kako se ovdje lako dogodi katastrofa. Nažalost, takvog iskustva imamo. S Divlja je krenuo helikopter koji će s dvije kruške donijeti vodu, teško ju je dopremiti kopnom. Oprezni smo, ostat ćemo cijelu noć iz predostrožnosti - kaže Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik nešto prije 14 sati.

Uzrok službeno još nije poznat, ali pretpostavka vatrogasaca je kako je do požara došlo uslijed udara groma.

Kako javljaju iz MORH-a, kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile koji je sudjelovao u gašenju požara na Hvaru, bojnik Darko Kučej kazao je kako su požar uspjeli lokalizirati u kratkom vremenu.

- Došli smo na požarište u samom začetku te smo brzo zaustavili njegovo napredovanje. Uzrok izbijanja vjerojatno je udar munje jer je na tom području bilo nevrijeme. Jedan od Canadaira nastavio je izviđati područje prema jugu i to se pokazalo opravdanim jer je također u ranoj fazi otkriven novi požar na Pelješcu te se nadamo kako će posada i ovaj požar uspješno ugasiti - iznio je bojnik Kučej.

Ovo je 33. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone na kojem su angažirane zračne protupožarne požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:46