ŽRTVA NASILJA

'CIJELI ĆU ŽIVOT TU DVOJICU POLICAJACA NOSITI NA TRBUHU' Muškarac kojeg su brutalno pretukli policajci: 'Udarali su me, bacali, ritali...'

 
Dušan Balog sa suprugom Zlatom
 Dušan Miljuš / Jutarnji list

Što je tebi, ja ću te cijeli život nositi na trbuhu, tako je 35-godišnji Dušan Balog odgovorio policajcu koji ga je pretukao kada mu je došao u bolnicu i ponudio nagradu da ga ne tereti.

Zadigao je majicu i pokazao nam rez nakon operacije jetre i krvarenja u trbušnoj šupljini kojoj je bio podvrgnut poslije “tretmana” sada optuženih 29-godišnjaka i 35-godišnjaka, policajaca koji su ga došli privesti 10. siječnja prošle godine u međimurskom selu Piškorovec.

Varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo policajce je optužilo za nanošenje teških ozljeda, a 35-godišnjeg policajca i za sprječavanje dokazivanja. Mlađi policajac u međuvremenu je sporazumno raskinuo radni odnos s MUP-om, a PU međimurska njihovu je upotrebu sile ocijenila opravdanom.

Glavni protagonist ove priče, 35-godišnji Dušan Balog prvo nije želio reći ništa o tome što mu se dogodilo bez odvjetnika, ali vrlo brzo je otvorio dušu u dvorištu kuće u Imbriovcu, gdje živi sa suprugom Zlatom, petero djece, šogoricom i njezinom sestrom. Kuća u kojoj žive jedna je od tri u kojoj žive romske obitelji u Imbriovcu.

Dušan Miljuš / Jutarnji list

- Policija je došla po prijavi da držim oružje. Bilo je oko šest sati navečer. Ništa nisu rekli, samo su me izvukli van, počeli me udarati, bacati, ritati. Strpali su me u auto i još su dva ili tri puta stali, bacali me po podu i tukli. Izgubio sam svijest. Kad smo došli u stanicu u Prelogu, doslovce su me nosili. Nakon svega su mi donijeli sendvič i rekli da ću ostati 24 sata u pritvoru. Nisam mogao jesti, sve me je boljelo. I onda su me prebacili u policiju u Čakovec, gdje me dežurni policajac pitao: “Što je s tobom” - prepričava Balog.

Što me pitate. Dobio sam batine. Gazili su me, odgovorio sam mu.

“Stvarno. Tko to”, pitao me.

Policija u Prelogu, odgovorio sam mu.

Dušan Miljuš / Jutarnji list

Svaka čast tom policajcu. On je vidio da sam loše i rekao da će zvati Hitnu. I stvarno je Hitna došla za 10 minuta i odvezla me u bolnicu. Trbuh mi je bio kao kamen. U bolnici su me prvo odveli na ultrazvuk pa na CT i rekli mi da hitno idem na operaciju. Nisu rekli zbog čega. Kad sam se probudio u intenzivnoj njezi, doktorica mi je rekla: “Sada ste kao novi!” - prepričava Balog. Uslijedio je posjet istražnog suca koji mu je priopćio da mu se određuje mjesec dana pritvora, a o posjetu policajca koji ga je tukao u pratnji jednog kolege 12. siječnja kaže:

- Ja sam bio na zatvorenom odjelu. I on mi je tada kazao: “Znaš šta, Dušan, kad izađeš, nemoj me teretiti”. Rekao sam mu: “Što je tebi”...

Balog se pita kako je bilo moguće da policajci bez nadzora dođu k njemu u bolnicu. No, odmah nakon policajca koji je sada optužen da ga je teško ozlijedio došli su krim-policajci iz Zagreba te ga ispitivali i o tome što se dogodilo prilikom privođenja i o posjetu u bolnici.

- Sve ovo što sam vama sada ispričao tada sam rekao tim inspektorima iz Zagreba. Oni su čak pitali jednu medicinsku sestru bi li prepoznala te policajce, ali ona je rekla da nije obraćala pažnju na njih - kaže.

Dušan Miljuš / Jutarnji list

Priznaje da ga je policajac koji ga je tukao zaustavljao pijanog i bez vozačke dozvole, ali mu za to nije pisao prijavu nadajući se da ga neće teretiti.

- On je mene pustio u Donjoj Dubravi iako sam mu i bježao. Nije mi dao ni da pušem - kaže Balog. Naš sugovornik ne spori da je odslužio pet godina u Lepoglavi i Glini zbog provala i krađa, ali tvrdi da nije imao nikakve veze s oružjem.

Naprotiv, kaže da su oružje, kalašnjikov, zbog kojeg su ga tražili našli kod člana njegove šire obitelji. Sada se žali na postupanje koprivničke policije koja, kaže, svako malo dolazi kod njega.

Ističe da je događaj zbog kojega su sada optužena dvojica policajaca ostavio trajne posljedice na njegovo zdravlje, ali nema zdravstveno pa se ne može liječiti. Angažirao je odvjetnika koji će ga zastupati radi odštete zbog teških ozljeda. I čeka suđenje zbog prijave za prijetnje.

Dušan Miljuš / Jutarnji list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 03:33