NAJDRAŽE 'IGRAČKE'

Hrvatski kriminalci i ubojice: Pištoljem idu u pljačku, automatom u masakr

Vještak za oružje: Rijetko se koriste suvremeni pištolji zapadne proizvodnje. Znatno su skuplji i nitko ih ne želi jednom koristiti i baciti

ZAGREB - Lako ga je nabaviti, praktičan je, košta oko 300 eura i može ubiti čovjeka. Hrvatski kriminalci njime će najčešće ubiti, raniti, opljačkati, prijetiti. Pištolj, omiljen u Hrvata, prema riječima stručnjaka i statistikama policije, na vrhu je ljestvice legalnih i ilegalnih vlasnika vatrenog oružja posljednjih dvanaest godina.

- Pištolj je u prednosti nad primjerice automatima. Nije ga problem kupiti na crnom tržištu, dovoljno je malen da ga se lako može nositi uza se i nije ga problem sakriti. S automatskom puškom ne možete se samo tako šetati po gradu. Upravo zato, pištolj je idealan za upotrebu u kriminalnim radnjama - objasnio je Dubravko Gvozdanović, stalni sudski vještak za vatreno i hladno oružje.

Najčešće pištolji JNA

Kada odluči nekog ubiti ili barem to pokušati, hrvatski će kriminalac najradije posegnuti za pištoljem. Najčešće se radi o oružju zaostalom iz bivše JNA i iz Domovinskog rata. Najjeftiniji i najdostupniji tako su pištolji kalibra 7,65 milimetara, marke Walther ili njegove jeftine mađarske kopije. Nimalo ne zaostaju pištolji Crvene zastave, tzv. tetejci.

- Suvremeni pištolji zapadne proizvodnje rijetko se koriste. Iako ih nije nemoguće nabaviti, cijene su ipak dosta veće, a i teško da ćete iz takvog oružja ispaliti jedan do dva metka i nakon toga ga se riješiti, odnosno baciti - pojasnio je Gvozdanović.

Statusni simbol

Oružje u “ozbiljnijem” krim miljeu predstavlja i statusni simbol. Kriminalac koji “drži do sebe” neće okolo nositi hrđavi tetejac. U obračunima kriminalaca ipak se koristi jače, suvremenije oružje koje je namjenski birano. Uglavnom je riječ o kratkim strojnicama i pištoljima ozbiljnijeg kalibra, poput “duge devetke”.

- Do korištenja automatskog oružja često dolazi pod utjecajem filmova i postizanja efekta zastrašivanja i šoka. Takvo oružje je ozbiljnije i razornije. Upravo radi efekta, takvo oružje koristili su pljačkaši Fine u Zvonimirovoj i Kazimir Dužnović u banci u Sesvetama - dodao je Gvozdanović.

Među automatskim oružjem najzastupljeniji su proizvodi Crvene zastave ili kopije kalašnjikova iz Hrvatske vojske, rumunjske i mađarske proizvodnje.

Kako ne bi sva krivnja bila svaljena na vatreno oružje, ne smije se zaboraviti na metalne palice, noževe ili razne alate koji služe kao noževi. Kuhinjski nož možda je izvorno namijenjen za rezanje kruha, ali jednako “uspješno” može ubiti čovjeka.

- Osim sportski preklopnih noževa, često se nose odvijači koji su jednako ubojiti. Hladno oružje često nose subkulturne skupine, nosi se za obranu, ali i za napad - rekao je Gvozdanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:22