AUTOM POKOSIO DJEČAKA

Šemperu određen pritvor: ‘Žao mu je...‘ Majka: ‘Čuo se vrisak, svi smo se zaletjeli... Vozač? Dno! Pa kako možeš uteći?‘

Razgovarali smo s majkom 10-godišnjaka kojeg je Suzukijem udario alkoholizirani šef Ureda potpredsjednice Vlade nakon čega je pokušao pobjeći. Određen mu je istražni zatvor

Dalibor Šemper

 Robert Fajt/Cropix

- Držali smo ga u naručju. Pričali smo s njim samo da ga održimo na svijesti do dolaska Hitne. On je ponavljao: Boli, boli boli. Ja sam samo molila Boga da preživi - ovako su izgledali trenuci nakon stradavanja 10-godišnjeg dječaka kojega je u petak oko 20.40 sati u Štikadi kraj Gračaca Suzukijem pijan udario Dalibor Šemper (46), predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, pa pobjegao s mjesta nesreće.

Kasnije će ga presresti mladići iz Sinja i zadržati do dolaska policije. Šemper je uhićen, u Karlovcu su ga ispitali, DORH je zatražio i određivanje pritvora, što je sutkinja Elma Kaleb Mamić, kako nam je potvrdila, i odobrila, a roditelji ozlijeđenog dječaka još uvijek strepe nad njegovim teškim ozljedama.

Majka nam govori da se maleni igrao sa svojom sestrom i sestričnom na odvojku lokalne prometnice s glavne ceste Gračac-Gospić.

- Možda pedesetak metara od naše kuće. Kćer koja je bila s njim mi je ispričala da je auto doletio, da je presjekao traku, udario u prometni znak i pokupio maloga. Svo troje su bili jedno pored drugoga, njih dvije su se valjda nekako izmaknule, on nije uspio. Vozač je zavrludao i samo nastavio prema Gospiću. Veli kćer da je vikala za njim da stane, ali je samo ubrzao dalje. Čula sam da su ga zaustavili neki dečki, nadam se da ću im se uspjeti zahvaliti - govori nam majka.

Čula je i da je vozač predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, ona ju je jučer nazvala.

- Ona se ispričala, ali nije ona vozila, nije ona ništa kriva. I on je čovjek od krvi i mesa, i ja sam vozač, takve stvari se događaju, ali nikako nije trebao pobjeći, ostaviti dijete da na livadi leži i uteći je stvarno dno - dodaje.

Nakon udara, začuo se snažan dječji vrisak. Toliko užasan da su se oni i susjedi sa svih strana zaletjeli prema cesti i mjestu događaja.

- Više ne znam kuda sam je prošla, to su se preskakale ograde. Našli smo ga da leži na livadi, bio je pri svijesti. Hitna je iz Gračaca došla jako brzo, odvezli su ga u bolnicu u Gospić, onda ga prebacili u Zagreb. Ima dvije slomljene noge i desnu ruku. Bio je svjestan svega, ali u velikom šoku - govori majka, dodajući da ne može ni zamisliti kako mu je.

- Kada sam vidjela sve ono, samo sam si ponavljala, neka je živ. Kad sam se probudila ujutro, govorim si neka je ovo samo neki ružan san, ali nije - kaže.

- Kažem, ne sudim čovjeku, ali svatko mora odgovarati za ono što učini, bio dobro pozicioniran ili ne, ako je kriv kriv je - zaključuje dječakova majka.

DORH traži istražni zatvor, sutkinja odobrila zahtjev, Šemper iznosio aktivnu obranu, izrazio žaljenje

O nesreći u Štikadi u nedjelju poslijepodne priopćenjem se oglasilo karlovačko Općinsko državno odvjetništvo koje je iznijelo neke nove detalje i zatražilo pritvor za Dalibora Šempera zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U nastavku donosimo priopćenje u cijelosti.

- Dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu je 31. srpnja 2022., ispitala hrvatskog državljanina (1976.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2., sve u svezi članka 51. KZ-a.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 45-godišnjak 29. srpnja 2022. u Štikadi, upravljao osobnim automobilom Suzuki Vitara protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija alkohola u krvi od najmanje 0,94 g/kg) pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u cestovnom prometu.

Osnovano se sumnja da se, zbog stanja u kojem nije bio sposoban sudjelovati u prometu, propustio kretati sredinom obilježene prometne trake pa je skrenuo na suprotni dio kolnika, a zatim i izvan kolnika te je prednjim lijevim dijelom automobila naletio na pješaka (dijete, 2012.) koje se kretalo u suprotnom smjeru izvan kolnika. Dijete je uslijed udarca zadobilo višestruke teške tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja i da je osumnjičeni 45-godišnjak nakon nesreće propustio djetetu pružiti pomoć, iako je to bio u mogućnosti bez da sebe i druge ozbiljno ugrozi, već se vozilom udaljio s mjesta nesreće koju je, osnovano se sumnja, prouzrokovao. Osumnjičenika su, u namjeri napuštanja šireg mjesta nesreće, zaustavili građani.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je nadležnom županijskom sudu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 45-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), navodi se u priopćenju.

Sutkinja karlovačkog Županijskog suda Elma Kaleb Mamić za Jutarnji je potvrdila da je Šemperu odredila istražni zatvor koji može trajati do 30 dana.

Kako smo doznali, Šemper je iznosio aktivnu obranu i izrazio žaljenje, a iskaz je iznosio u nazočnosti dvoje odvjetnika, od kojih je jedan karlovački Zvonko Žaja, koji nije htio komentirati iskaz svog klijenta. (JL, M.Pušić)

Pupovac: Šemper nema veze sa SNV-om, dugo radi u Vladi kao izniman profesionalac

Nesreću u Lici komentirao je i predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, iz čije stranke dolazi potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

- Čuo sam se s njom, to je za nju bio veliki šok. Odmah je nazvala obitelj čije dijete je stradalo u toj nesreći i najavila da će njezin šef kabineta biti razriješen dužnosti, a okolnosti će se još utvrđivati, kazao je Pupovac u Sjeničaku na Kordunu, gdje je boravio povodom posvećenja srpskog pravoslavnog hrama.

Pojasnio je da Šemper nije prije imao veze sa SNV-om.

- Ne, on nema nikakve veze s SNV-om i srpskom zajednicom. Dugo radi u Vladi i dugo je na pozicijama kao iznimno profesionalan čovjek, dodao je Pupovac za N1. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:13