OBJAVLJENA PRESUDA

DARKO KOVAČEVIĆ DARUVARAC PROGLAŠEN KRIVIM! Pogledajte koliku je kaznu dobio za teško premlaćivanje 18-godišnje djevojke!

 
 CROPIX

Na Općinskom sudu u Zadru donesena je presuda Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac za teško premlaćivanje 18-godišnje Zadranke prošlog ljeta u kafiću Chill out na Meladi. Nakon što su završne riječi danas iznijele obrane i optužbe, sud je odlučio ga kazniti sa pet godina bezuvjetnog zatvora! Daruvarac odmah ide u pritvor. Četiri i pol godine zatvora dobio je za napad, a deset mjeseci za prijetnju. Ukupno je to jedinstvena kazna na pet godina bezuvjetnog zatvora. Presuda je nepravomoćna.

Objavu presude pratile su samo televizijske kuće jer je sutkinja Mitra Meštrović zbog veličine sudnice napravila selekciju i na objavu presude nije pustila novinare pisanih medija, prenosi Zadarski.hr.

Obrazloženje presude je pročitano iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija.

- Pouka ove presude je puno šira od samog predmeta 'Kovačević'. Raniji sudac bi još prije završio predmet da se nije razbolio. Trajanje postupka ovisi o dokazima, izjavama svjedoka i stava obrane", kazao je odvjetnik žrtve Milan Petričić, prenosi Dnevnik.hr.

Inače, Darko Kovačević Daruvarac (31) priznao je jučer na Općinskom sudu u Zadru da je kriv za teško premlaćivanje 18-godišnje Zadranke i prijetnju smrću. Zbog čega je promijenio iskaz u kojem je prethodno rekao da nije kriv onako kako mu je to na teret stavljeno optužnicom službeno nije poznato, jer je i novi početak suđenja zatvoren za javnost. No, pretpostavlja se da je do ovog neočekivanog obrata došlo po savjetu novog odvjetnika Borisa Radmana. Priznanje kaznenog djela uzima se kao važna olakotna okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

Mirno suđenje

Podsjetimo, tužiteljstvo je za Daruvarca tražilo kaznu od pet i pol godina zatvora, a nakon što je pušten iz pritvora, zbog medijskog pritiska i propusta zadarskog suda, u kuloarima se nagađalo da bi novi odvjetnik mogao tražiti izmještanje suđenja iz Zadra jer je tajnost suđenja bila kompromitirana, a Daruvarcu narušeni uvjeti za pravično suđenje.

- Za prijetnju nisam kriv. To je konstrukcija majke i njezine kćeri. Za ovo drugo nisam kriv onako kako mi se stavlja na teret optužnicom - rekao je Daruvarac u sudnici prije samo tri mjeseca dok ga je zastupao odvjetnik Andrej Korljan. Sada je od takve obrane odustao i priznao zločin onako kako ga je opisao u optužnici općinski državni odvjetnik Igor Vulić. Hoće li mu se takvo priznanje “isplatiti” doznat ćemo vrlo brzo, jer bi presuda mogla biti donesena u idućih nekoliko dana.

- Okrivljenik je priznao sve što mu se stavlja na teret optužnicom. Obrana je promijenila stav. Danas je sud ponovio postupak i prošao sve svjedoke, bilo ispitivanjem, bilo čitanjem iskaza. Saslušani su i vještaci. Postupak se nastavlja sutra odlukama suda o dokaznim prijedlozima i, kako pretpostavljam, završnom riječi stranaka. Novi svjedoci danas nisu uvedeni, ali jesu novi dokazi u pisanom obliku. Suđenje je proteklo mirno. Hoće li sutra biti donesena i presuda, ne znam - rekao je odvjetnik žrtve Milan Petričić nakon suđenja koje je iza zatvorenih vrata trajalo puna četiri sata.

Čudna nervoza

Na izlasku sa suda Kovačević i njegov odvjetnik Boris Radman nisu htjeli komentirati ono što se događalo u sudnici, kao ni 18-godišnja Zadranka i njena majka. - Samo produži - rekla je majka 18-godišnjakinji dok je prolazila pokraj novinara.

Nakon što je priznao krivnju Daruvarac nije htio više odgovarati na pitanja tužitelja i sutkinje, niti iznositi detalje u vezi s inkriminiranim događajem. Između njega i branitelja tijekom postupka, kako doznajemo, vladala je čudna nervoza, što se prenijelo na tužitelja Igora Vulića. Sutkinja Mitra Meštrović nije imala razloga za intervencije pa je kraj ročišta jučer dočekan relativno mirno.

Djevojka i njezina majka dobro su podnijele ročište, a s njima je u sudnici bila i najbolja prijateljica pretučene Zadranke. Njezin iskaz jučer je pročitan, no nervozu nije mogla prikriti. Osim nje iskaze je dalo još osam svjedoka i sudskih vještaka.

Daruvarac je jutros malo prije 12 sati pred Općinski sud u Zadru stigao taksijem, gdje ga je dočekao njegov novi odvjetnik Boris Radman, kao i brojni novinari. Nešto prije njega na sud je stigla i 18-godišnjakinja u pratnji majke.

Isključenje javnosti

Odmah nakon početka ročišta sutkinja Mitra Meštrović uvažila je prijedlog tužiteljstva da se sa suđenja isključi javnost. Prijedlog je uputio zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić tvrdeći da će obrana ispitivanjem svjedoka pokušati ocrniti žrtvu propitivanjem o osobnom životu. Na to je reagirao Daruvarčev odvjetnik Radman, kazavši kako je obrana još 24. prosinca podneskom sudu pristala da se čitaju iskazi svjedoka, kako bi dobili na efikasnosti i brzini, umjesto da ih se ponovo ispituje.

- Obrana nema namjeru niti potrebu ispitivati svjedoke jer njihove iskaze prihvaća i nema primjedbi pa je neosnovan navod optužbe da će obrana okrivljenika biti usmjerena prema osobi žrtve. Općinsko državno odvjetništvo nije na naš podnesak o tome dostavilo odgovor do danas, što znači ili da ga državni odvjetnik nije pročitao ili da ima daljnje potrebe ispitivati svjedoke. Zato je prijedlog optužbe proizvoljan, ni s čim potkrijepljen i deplasiran.

Unatoč tome, obrana se ne protivi isključenju javnosti radi zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve i čitanjem iskaza - rekao je Radman, nakon čega se s isključenjem javnosti složio i odvjetnik žrtve Milan Petričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:46